1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Deprem bizim milli meselemiz
Deprem bizim milli meselemiz

Deprem bizim milli meselemiz

Kars Valisi Ahmet Kara, Depremin Türkiye’de artık milli bir mesele olduğuna dikkat çekerek, bilimcilerin, “Deprem bundan sonra beraber yaşayacağımız bir sorun.

A+A-

Dolayısıyla depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım” sözünü hatırlattı ve “Dolayısıyla depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım” dedi.

KARS EKİPLERİ ERCİŞ’E YOĞUNLAŞTI

Kars’tan Van’a gönderilen ekiplerin özellikle Erciş ilçesine yönlendirildiğini belirten Vali Kara, “Van depreminde en fazla hasar genelde Erciş’te. Dolayısıyla, bizde genelde ilimizin yardımlarını Erciş’e doğru yönlendirdik. Zira Ağrı Valisi Koordinatör Vali olarak Van’a atandı. O şu anda Erciş’te oturuyor. Yaptıkları planlamada kuzey tarafında, yani Erciş’te olan depreme kuzey illerinin yardımları daha çok ulaştırılıyor. Van merkeze de güney illerinden gelene yardımlar ulaştırılıyor. Van merkezde zaten hasarda oldukça az. Dolayısıyla Erciş’te en fazla hasar var. Biz ekiplerimizi daha çok Erciş’e yönlendirdik. Kars’ta hemen hemen bütün resmi dairelerimizden Erciş’e yardım için ekipler gitti. Örneğin, devlet hastanemizden 8 ambulans gitti. 8 ambulans ile beraber 5 tane uzman doktor, 3 tane pratisyen hekim ve bir de sağlık görevlileri bir de ulusal medikal teknik ekip diyebileceğimiz kurtarma ekibi gitti. Ayrıca afet müdürlüğümüzün kendi kurtarma ekibi de aracıyla, malzemeleriyle deprem bölgesindeler. Bu tür şeylerde ilk etapta ekmek, su ve barınma ihtiyacı önemli oluyor. Özellikle şehir suları bu tür depremlerde hemen kirleniyor. Dolayısıyla birkaç gün hazır su içmek gerekiyor. Şu an çalıştıkları binaları dahi Afet Müdürü her an takip ediyor. Başbakanlık acil durum yönetimine de devamlı bilgi akışı sağlanıyor. Yurdun çeşitli Ağrı Valisiyle telefon görüşmesi yaptım. “Acil herhangi bir ihtiyacınız var mı?” dedim. Bana söylediği “Hiçbir ihtiyacımız yok. Hatta ambulanslar fazla bile geldi. Bir kısmı şu anda dinleniyor. Yurdun çeşitli illerinden gelen yardımlar nedeniyle şu anda orada hiçbir sıkıntının olmadığı sadece kurtarma çalışmaları biraz ağır gittiği için o da teknik sebepten dolayı yavaş yavaş kaldırmak zorundalar.” dedi.

UMUTLAR HENÜZ TÜKENMEDİ

Önemli olanın enkazın altında canlı çıkartabilmek olduğuna da işaret eden Vali Kara, “Bu önemli olduğu için biraz yavaş gidiyor. Adamı altta öldürdükten sonra enkazı kaldırmanın bir alemi yoktur. Hala canlı çıkmaya devam ediyor. Umutlar henüz tükenmedi. Vakit varken de en güzel şekilde şu anda yabancı ülkelerden de çeşitli destekler geldi. Sayın Başbakan açıkladı Azerbaycan bir yardım uçağı gönderdi. Onun dışında ülkelerin birçoğu 20 civarında ülke yardım teklifinde bulunmuştu. Bunu artık hükümet yerine göre kabul eder etmez orası ayrı. Ama şu anda Van’da bize gelen bilgilere göre herhangi bir sıkıntı yoktur. Vatandaşlarımıza çadırları dağıtıldı. Kızılay Genel Merkezde orada. Yeteri kadar çadır ellerinde vardır. Bizden giden yardımlarda azımsanmayacak kadar iyidir.” diye konuştu.

CENAB-I ALLAH BU TÜR DEPREM VE AFETLERDEN MİLLETİMİZİ KORUSUN

Yardım hesaplarıyla ilgili de bilgi veren Vali Kara, “Hem kurumlarımız, hem odalarımız, meslek kuruluşlarımız genel merkezlerinden telefonlarıyla arayarak depremle ilgili hesap açmışlar. Bun numaraları meslek kuruluşlarına vermişlerdir. Meslek kuruluşları bu hesaplara para yatırabilirler. Ayrıca 155’e ve 122’ye yardım etmek isteyenler mesaj gönderebilirler. Fakat herhangi bir ihtiyaçları olursa Ağrı Valisi Koordinatör Vali olarak orada bize bilgi verecek. Bizde eksik bir şey olursa göndereceğiz. Vanlılara ve milletimize başsağlığı diliyorum. Cenab-ı Allah bu tür deprem ve afetlerden milletimizi korusun.” şeklinde konuştu. 

DEPREM ARTIK BİZİM MİLLİ BİR MESELEMİZ

Van depreminin çok büyük bir felaket olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Vali Kara, deprem bilimcilerinin, “Deprem artık bizim milli bir meselemiz. Deprem bundan sonra beraber yaşayacağımız bir sorun. Dolayısıyla depremle yaşamayı öğrenmemiz lazım.” Sözünü hatırlattı. Bunun içinde 2001’den çıkan deprem yönetmeliğinin fevkalade güzel ilkeler ve usuller getirdiğine dikkat çeken Vali Kara, “Biraz inşat maliyetleri arttı ama artık 2001’den sonra yapılan binalar daha sağlam yapılıyordu. Bu sende yapı denetim sistemi getirildi. Eskiden pilot bölge olarak birkaç ilde uygulanan yapı denetim sistemi bu yıl başından itibaren Kars’ta da uygulanmaya başlamıştı. Şu andaki binaların denetimleri biraz daha sık yapılıyor. Yani belediye yapıları denetliyor. Denetleyenleri de denetleyen Bayındırlık Bakanı yani denetleyenleri denetliyor. Denetimin denetimi diyebileceğimiz bir esas getirildi. İnşallah bundan sonraki binalarımız tenkiye, usule, mimariye, plana uygun şekilde yapılır. İnşallah büyük hasar vermeden bu depremleri atlatırız. Ama Ahmet Mete Işıkkara, “depremler öldürmez” diyor, “İnsanlar kendileri öldürüyorlar” diyor. Bende bu fikre katılıyorum.” dedi.

TÜRKİYE’DE DEPREM HARİTALARI BELLİDİR

Türkiye’de deprem haritalarının belli olduğunu söyleyen Kara, “Nerede en çok deprem olabileceği, Kuzey Anadolu fay hattımız var. Varto üzerinden giden fay hattımız var. 2’side Erzincan’da kesişiyor. Ben Erzincanlıyım. Yani üç aşağı beş yukarı depremle küçüklükten beri yaşamışmış bir insanım. Bu fay hattı Sakarya’ya kadar İstanbul’a kadar devam ediyor. Yani Türkiye fay üzerinde. Sadece bizim en az deprem olabilecek bir Konya yöremiz vardı. Konya ve Konya’dan aşağıya doğru Mersin, Anamur ve Bozyazı’ya çıkan bir bölge. Hemen hemen deprem olamayacak bir bölgeydi. Ama Konya’da sallandı. Dolayısıyla Türkiye’de deprem olmayacak bir yer yoktur.” ifadesini kullandı. 

KARS DEPREM YÖNÜNDEN ERZİNCAN GİBİ SAKARYA GİBİ MERSİN, VAN GİBİ HASSAS DEĞİLDİR

Kars’ın deprem yönünden Erzincan gibi Sakarya gibi Mersin, Van gibi hassas olmadığını ifade eden Kara, “Tarihte de deprem Kars’a yıkıntı vermemiştir. İnşallah Kars’ımızda deprem olmaz. Ama olursa tabi ki Afet Müdürlüğümüz ki şu anda Afet Müdürlüğümüz 24 saat nöbet tutuyor. Başkanlığa bağlı, acil durum yönetimine bağlı burada da valiliklere bağlı teşkilatlar olarak afet müdürlükleri 24 saat görev başında. Herhangi bir afet olması halinde de şimdi artık bölgesel teşkilatlanma oldu. Mesela Erzurum’da, Diyarbakır’da büyük afet birlikleri vardır. Bu birlikler müdahale ediyor. Van’a Erzurum birlikleri ile Diyarbakır birlikleri müdahale etti. Ayrıca askeriyenin JUAK diye bir teşkilatı vardır. Jandarmanın arama kurtarma birlikleri var. Onlarda Van’daki depreme müdahale etti. Bizim yöremizdeki taburlardan da Van’a deprem kurtarmaya gittiler. Ama onlar uzman olmadıkları için daha çok yağmayı önlemek için güvenlik tedbiri alıyorlar. Bir takım sivil toplum örgütleri de artık bu işin gönüllüsü. Yine biz uyanık duruyoruz. Herhangi bir istek halinde biz her türlü imkanımızla Vanlıların yanındayız.” şeklinde konuştu. 

KARS’TA DEPREMZEDELERİN BARINMASI İÇİN YURTLAR HAZIR HALE GETİRİLDİ

Vali Kara daha sonra şunları söyledi:

“Vali yardımcıma da talimat verdim. Yurtlarımızın kapasitelerini ve boş yurdumuzun olup olmadığını sordum. Özellikle YİBO ve lise yurtlarında ileride Erciş ve Van’da öğrencilerin barınma problemi olup da başka illere gönderme olursa bizde kapasitemizi bugün tayin edip ilgili ile de iletmek istiyoruz. Yani bize Milli Eğitim Bakanlığı ek öğrenci yani oradan tahliye edip bizim burada misafir olarak okutmak isterlerse böyle bir durum olursa hazır olduğumuzu da kendilerine ileteceğiz. Üniversitemizle de aynı şeyi planlayacağız. gönlümüz arzu eder ki hiç kimse yurdundan, yerinden ayrılmasın. Okullarında hasar olmamış olsun. Çünkü YURTKUR’un erkek öğrenci yurdu Erciş’te yıkıldı. İnşallah diğer yurtlar diğer okullar yıkılmamıştır. Van’da olan Kars’ta olmuş gibi acımız var. Onlar bizim kardeşlerimiz. Ha Van olmuş ha Sakarya’da olmuş ha Erzincan’da olmuş. Memleketimizin bir köşesi acıdığı zaman bizim de yüreğimiz acıyor. Kendilerine tekrar başsağlığı ve geçmiş olsun diliyorum. Allah beterinden korusun diye dua etmekten ve yardımcı olmaktan yapacağımız başka bir şey yok.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.