1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Deprem tatbikatı geçeğini aratmadı
Deprem tatbikatı geçeğini aratmadı

Deprem tatbikatı geçeğini aratmadı

Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Koordinatörlüğünde Kars Fen Lisesi’nde icra edilen deprem tahliye tatbikatı geçeğini aratmadı.

A+A-

İlk olarak Fen Lisesi Konferans Salonu’nda deprem konferansı düzenlendi. Konferansa; İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Ayğan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sivil Savunma Müdürü Aslan Yılmaz, İl Afet Müdürlüğü personelleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. 

“Deprem ve Kimyasal Silahlara Karşı Korunma Yöntemleri” konusunda öğrencilere konferans veren Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Ayğan, öğrencilerin okulda veya evde bulundukları zamanlarda meydana gelebilecek olası deprem veya kimyasal saldırılarda nasıl korunmaları ve ne gibi tedbirler almaları gerektiğini anlattı. 

Ayğan, Sivil Savunma Haftası etkinlikleri kapsamında verdiği konferansta şunları anlattı: “Ülkemizde sivil savunma hizmetlerinin tarihsel sürecine baktığımızda; 1928 yılı yurdumuzda sivil halkın korunmasına ilişkin önlemlerin başlangıç tarihi olup, aynı yılda “Cephe Gerisinin Havaya Karşı Müdafaa Muhafazası” adı altında bir Talimname çıkarılmıştır. Bundan sonra çeşitli idari düzenlemelerle yürütülen hizmetler 1938 yılından itibaren 3502 sayılı Pasif Korunma Kanunu ile yerine getirilmeye çalışılmıştır. 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılan uçakların ve silah menzillerinin cephe gerisine kadar uzanması nedeniyle sivillerin gördüğü zayiat ve ekonomik tesislerin uğradığı hasarlar dikkate alınarak, 1958 yılında çıkarılan ve 28 Şubat 1959 tarihinde 7126 sayılı “Sivil Savunma Kanunu” yürürlüğe konulmuştur. 

Bu tarihten itibaren, 28 Şubat tüm yurtta Sivil Savunma Günü olarak kutlanmaktadır. Savaşta halkın can ve mal kaybını en aza indirme amacını taşıyan ve topyekün savunmanın en önemli unsurlarından biri olan Sivil Savunma; 

Savaş zamanı halkın can ve mal kaybının en aza indirilmesi, Hayati önem taşıyan resmi ve özel tesis ve kuruluşların korunması ve faaliyetlerinin devamını sağlayacak iyileştirmenin yapılması, her türlü savunma faaliyetlerinin sivil halk tarafından desteklenmesi, Cephe gerisinde halkın moralinin en yüksek seviyede tutulması, konularını kapsayan silahsız, koruyucu ve kurtarıcı önlem ve faaliyetler bütünüdür. 

7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu gereğince, ülke düzeyinde Sivil Savunma hizmetleri İçişleri Bakanlığı bünyesinde Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yürütülmekte iken; yeniden yapılandırma kapsamında 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun” hükümleri doğrultusunda ulusal düzeyde Sivil Savunma Hizmetlerinin planlanması, usul ve esasların belirlenmesi ve uygulatılması görevleri aynı kanunun 11. maddesi uyarınca Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığınca, illerde ise İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerince yürütülmektedir. 

Bu amaçla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak görevlerimizden birisi de afet ve acil durumlara hazırlıklı olmak amacına yönelik gerekli eğitim ve tatbikatları yapmak ve yaptırmaktır. Afet ve acil durum bilincinin geliştirilmesi ve özellikle ülkemizin depremselliğine karşı alınabilecek önlemler ve doğru davranış tarzlarının benimsetilmesi ve afete hazır olmak adına ilimiz genelinde tüm okullarda gerekli konferanslar verilecek bunlarla ilgili film gösterimleri ve değişik içerikli broşür dağıtımları yapılarak geniş kitlelerin bu konudaki eğitimleri tamamlanacaktır. Bunlardan ilki Kars Fen Lisesi’nde bugün konferans, film gösterimi, broşür dağıtımı ve deprem tahliye tatbikatı şeklinde icra edilmiştir.” 

Deprem tatbikatı daha sonra sınıflarda uygulandı. Sınıfta ders dinleyen öğrenciler acil durum zilinin çalmasıyla birlikte sıraların arasına diz çöktüler ardından da tatbikat kurallarına uygun şeklide sınıfları boşalttılar.

Deprem tatbikatı başarı ile sona ererken, ayağı alçıda bir öğrencinin arkadaşlarının yardımıyla dışarı çıkarılması ilginç görüntülere sahne oldu. Tatbikat öncesinde geçirdiği bir kaza sonucu ayağı kırılan ve koltuk değneği ile okula gidip gelen Özgür Ak isimli öğrenci deprem tatbikatında rol aldı. Sınıfların boşaltılmasıyla birlikte arkadaşlarının kollarında dışarı çıkarıldı. Gazeteciler rol gereği sakat numarası yaptığını düşündüğü öğrenciyle röportaj yapınca gerçek ortaya çıktı. Öğrencinin gerçekten de ayağının kırıldığı ve alçıya alındığı öğrenildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.