Destekleme Duyurusu
Kars Tarım İl Müdürlüğü’nden Duyuru...
Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında hangi makine ve ekipman alımlarının destekleneceği kamuoyuna duyuruldu.
Kars İl Tarım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “19.02.2011 tarih 27851 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2011/1409 Sayılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Karar’ına dayanılarak hazırlanan 10 Mart 2011 tarih 27870 sayılı Resmi Gazete’ye göre; Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında makine ve ekipman alımları desteklenecek” denildi.
Desteklenecek Konular :
a) Anıza direkt ekim makinesi b) Arıcılık makine ve ekipmanı
c) Balya makinesi ç) Basınçlı sulama sistemi kurulması
d) Canlı balık nakil tankı e) Çayır biçme makinesi
f) Çeltik fide dikim makinesi g) El traktörü
ğ) File sistemi kurulması h) Biçer bağlar
ı) Hububat harman makinesi i) Lazerli tesviye aleti
j) Hasat tablası k) Mibzer
l) Motorlu tırpan m) Pamuk toplama makinesi
n) Pancar söküm makinesi o) Patates söküm makinesi
ö) Pülverizatör p) Rüzgar makinesi
r) Sap parçalama makinesi s) Sap toplamalı saman makinesi
ş) Silaj makinesi t) Soğuk hava tesisatlı taşıma aracı
u) Süt sağım ünitesi ve soğutma tankı ü) Gübre dağıtma makinesi
v) Taş toplama makinesi y) Diskli tırmık
z) Yem hazırlama makinesi aa) Zeytin hasat makinesi
bb) Koyun kırkma makinesi cc) Tambur filtre
çç) Su ürünlerinde buzlama makinesi dd) Balıkçı gemilerinde soğuk depo
ee) Su ürünleri için kuluçka dolabı alımları desteklenecektir.
Başvurabilecek kişi, kuruluş ve kurumlar :a) Gerçek ve tüzel kişiler,
b) 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununda tanımlanan kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler,
c) Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ve bunların üst birlikleri, programdan yararlanmak üzere başvuru yapabileceklerdir.
Verilecek hibe miktarı :
1 - Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas mal alım tutarının %50 sine hibe yoluyla destek verilir.
2 - Mal alım tutarları piyasa rayiçlerini geçemez. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50.000 TL ve tüzel kişiler için mal başına 100.000 TL’yi geçemez.
3 - Basınçlı sulama sistemleri başvurularında gerçek kişiler için 100.000 TL, tüzel kişiler için 200.000 TL’yi geçemez.
4 - Mal alım bedellerinin bu miktarları aşması durumunda aşan kısım başvuru sahibi tarafından ayni katkı olarak karşılanır.
5 - Başvuru bütçeleri KDV hariç hazırlanır.
Başvuru Zamanı ve Yeri :
Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan mal alım başvuruları, Tebliğin yayımı tarihinden itibaren 45 gün içerisinde İl Tarım Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürlüğüne yapılmalıdır. Bu nedenle son başvuru tarihi 25 / 04 / 2011’dir.
Bilgi Talepleri :
Tebliğ kapsamında başvuracak kişi, kuruluş ve kurumlar, başvuru konusunda İl Tarım Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürlüğü bünyesindeki İl Proje Yürütme Birimlerine müracaat ederek ihtiyaç duyulan bilgiyi alabileceklerdir.
İl Proje Yürütme Birimi tarafından gruplar için bilgilendirme toplantısı yapılması doğrultusundaki talepler değerlendirilecektir.
TARIMA DAYALI YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ
Kars İl Tarım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında bilgi verildi.
19.02.2011 tarih 27851 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2011/1409 Sayılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Karar’ına dayanılarak hazırlanan 11 Mart 2011 tarih 27871 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ( Tebliğ No : 2011 / 9 )’e göre;
Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı konuları MADDE 8
a) Ekonomik yatırımlar,
b) Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları.
Ekonomik yatırımlar destekleme programı yatırım konuları MADDE 9
1 - Ekonomik yatırımlar destekleme programı yatırım konuları
(1) Ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında;
a) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı,
b) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar,
c) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar,
ç) Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar,
d) Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
e) Un, karma yem ve zeytinyağı konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez.
(2) Ekonomik yatırımlar programı kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmez.
(3) Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir.
(4) Yatırımcılar bu Tebliğ kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilir.
(5) Bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen kısmen yapılmış tesislerin tamamlanmasına yönelik başvuruların hibe desteği kapsamında değerlendirilebilmesi için, mutlaka başvuruya söz konusu olan yatırımın orijinal amacıyla aynı ve yasal izinlerinin alınmış olması gerekir.
(6) Koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri desteklenir.
2 - Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları MADDE 10
(1) Toplu basınçlı sulama sistemi yatırım konuları, kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürüldüğü, toplu basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik proje başvurularını kapsar.
(2) Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları kapsamında yeni sulama tesisi yapım projelerine hibe desteği verilmez. Su kaynağından suyun alınması amacıyla tesis edilecek su alma yapıları ve yeni kuyu açılması faaliyetini kapsayan proje başvuruları kabul edilmez.
(3) Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları hibe proje başvuruları kapsamında, mevcut sulama tesislerinin mutlaka daha önceden planlama ve fizibilite raporları oluşturulmalı, projelendirilmeli, başvuru tarihinden önce suyun kullanımına yönelik olarak ilgili kuruluştan uygun görüş alınmalı ve proje başvuruları ile birlikte ibraz edilmelidir.
(4) Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları hibe proje başvuruları kapsamında, enerji nakil hattı, trafo, motopomp ve tarla içi malzeme ve ekipman alımlarına hibe desteği verilmez. Yatırım proje teklifleri, toplu basınçlı sulama tesisi için su kaynağından tarla başına kadar yapılacak su dağıtım ve iletim boru hatları, gerekli sanat yapılarının inşası ve inşaat işleri kapsamında yapılacak malzeme ve ekipman alımlarını içerir.
(5) Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımı kapsamında yatırım proje tekliflerinin, köy halkının çoğunluğuna hizmet götürmesi amaçlanmalıdır.
Ekonomik ve toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları için başvuru sahiplerinde aranacak özellikler MADDE 13
(1) Bu Tebliğin 9 uncu maddesinde belirtilen yatırım konularını gerçekleştirmek üzere hazırlanacak proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılır.
(2) Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir.
(3) Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek gerçek ve tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olması gerekir.
(4) Ekonomik yatırımlar için son başvuru tarihinden önce kurulan;
a) Kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar,
b) Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri, ekonomik yatırım konularına tüzel kişilik olarak başvurabilirler.
(5) Mevcut sulama tesislerinin toplu basınçlı sulama tesisine dönüştürülmesine yönelik iyileştirme ve geliştirme yatırım konularına sadece sulama kooperatifleri bir projeye, köylere hizmet götürme birlikleri ise farklı çalışma sahasında birden fazla projeye tüzel kişilik olarak başvurabilirler.
(6) Bu maddenin dördüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile beşinci fıkrasında belirtilen kuruluşların, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen çalışma konuları ile ilgili yatırım konularına başvurabilir.
(7) Bu maddenin dördüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile beşinci fıkrasında belirtilen kuruluşların proje başvurusu, hibe sözleşmesi imzalanması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yetkili kurullarından son başvuru tarihinden önce yetki almış olması ve bu yetki belgesini proje başvurularında ibraz etmiş olmaları gerekir.
Ekonomik yatırım konularında yatırım tutarı ve destekleme oranı MADDE 15
(1) Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 150.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 600.000 Türk Lirasını geçemez.
(2) Hibeye esas proje tutarının % 50 sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50 si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür.
(3) Proje bütçesi KDV hariç hazırlanır.
(4) Proje toplam tutarının; gerçek kişi başvuru tekliflerinde 150.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 600.000 Türk Lirasını aşması durumunda, artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekir. Bu durumun hibe başvurusu ile beraber taahhüt edilmesi şarttır.
(5) Küçük ve orta ölçekli ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım tesislerinin desteklenmesi amaçlandığından, başvuruda belirtilen proje toplam tutarı ile yatırım konusunun tam olarak gerçekleşmesi sağlanmalıdır.
Toplu basınçlı sulama sistemi projeleri yatırım tutarı ve destekleme oranı MADDE 16
(1) Köylere hizmet götürme birlikleri ve sulama kooperatiflerince; Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak kabul edilen mevcut sulama tesislerinin toplu basınçlı sulama sistemi tesisine dönüştürülmesine yönelik yatırım proje tekliflerinde, hibeye esas proje tutarı 600.000 Türk Lirasını geçemez.
(2) Köylere hizmet götürme birlikleri ve sulama kooperatiflerince hazırlanan projelere hibeye esas proje tutarının % 75’ine hibe yoluyla destek verilir. Başvuru sahipleri, hibeye esas proje tutarının %25’i oranındaki katkı payının finansmanını temin etmekle yükümlü ve sorumludur. Başvuru sahipleri tarafından, bu husus proje başvuruları sırasında açıklanır, taahhüt edilir ve finans kaynaklarına ilişkin taahhütname veya destekleyici dokümanlar proje başvurularına eklenir.
(3) Proje toplam tutarının; 600.000 Türk Lirasını aşması durumunda, artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekir. Bu durumun ilgilisi tarafından başvuru ile beraber taahhüt edilmesi şarttır.
(4) Proje bütçesi KDV hariç hazırlanır.
Başvuru Zamanı ve Yeri MADDE 23
(1) Bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan proje teklifleri, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren altmış gün içerisinde İl Tarım Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürlüğüne yapılmalıdır. Bu nedenle son başvuru tarihi 09 / 05 / 2011’dir.
Bilgi Talepleri :
Tebliğ kapsamında başvuracak kişi, kuruluş ve kurumlar, başvuru konusunda İl Tarım Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürlüğü bünyesindeki İl Proje Yürütme Birimlerine müracaat ederek ihtiyaç duyulan bilgiyi alabileceklerdir.
İl Proje Yürütme Birimi tarafından gruplar için bilgilendirme toplantısı yapılması doğrultusundaki talepler değerlendirilecektir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.