1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Digor köylerinin sorunları TBMM’de
Digor köylerinin sorunları TBMM’de

Digor köylerinin sorunları TBMM’de

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane,soru önergesi verdi.

A+A-

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker tarafından Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Kars’ın Dağpınar Beldesi’nde ikamet eden 50 aile, Dağpınar-Gülheyran Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden, her aileye 6 inek düşecek şekilde toplamda 300 inek almıştır. İnek başına masraflar hariç 6 bin 750 lira ödeyen aileler bu şekilde borçlandırılmıştır. İnekler yerli ırk sarı-ala ineklerdir. Ancak kış mevsiminde ineklerin çoğu hastalıktan telef olmuştur.  Köylüler, telef olan ve yaza çıkarabildikleri ineklere, binlerce lira veteriner ve ilaç parası harcamıştır.    İneklerin, hastalıklı ve yaşı gelmeden aşı ile gebe bırakıldığının anlaşıldığını iddia eden köylüler, yetkililerin bunun bilincinde olarak satışı yaptıklarını, bu şekilde kendilerinin kandırıldığını öne sürmektedirler. Köylülerin anlattıklarına göre, Kooperatifin yetkili veterinerleri tarafından ineklerin gebelik süreleri hakkında da yanıltıcı bilgi verilmiştir. Mart-Nisan aylarında doğum yapacağı söylenen inekler, söylenen süreden 3-4 ay sonra doğum yapmıştır. İnekler hastalıklı olduğu için çoğunun düşük yaptığını aktaran köylüler, sigortanın ölü danalar için sadece 650 lira ödediğini, bu ödemenin ise dananın bir haftalık olma şartına bağlandığını aktarmıştır. Oysaki Kooperatif tarafından inek başına alınan ücret, ineklerin gebe olması ve danalarının sağlam doğacağı (bakıcının kusuru dışında) garanti edilerek alınmış ve sözleşme bu şartlarda imzalanmıştır.

Şu an aile başına düşen 6 inekten 2'si ya da 3'ü yaşamaktadır. Kalan ineklerin piyasa değer ise 2 bin liranın altındadır.İneklerin sigortalı olduğunu ve inek başına verilen sigorta bedelinin 4-5 bin civarında kaldığını ileten köylüler, bu ücretin ise 3 ay sonra ödendiğini ileri sürmektedirler. 4-5 bin liranın ise kendilerinin kış boyunca inekler için yaptıkları yem, bakım ve tedavi masraflarını bile karşılamadığını belirtmektedirler. 

Köylülerin iddiaları göz önüne alındığında, ortada açık bir haksızlık olduğu, köylülere hastalıklı ve aşı ile gebe bırakılan hayvanların verilmiş olduğu açık bir şekilde anlaşılıyor. Bu durum, köylülerin vaat edilen süre içerisinde (kendi kusurları dışında)ödeme yapmalarına imkân bırakmamaktadır.

Aynı zamanda belirtilen ücreti ödemeleri de olanaksız hale gelmiştir. Bu nedenle köylülerin zararları eksiksiz olarak tazmin edilmeli ve borçlarının vadeleri 2 yıl daha uzatılarak yeniden yapılandırılmalıdır. Aynı zamanda köylüler, yem yardımında bulunulmasını da talep etmektedir.  Hayvan ücretlerinin %60'ı geçen bir oranda düştüğü dikkate alındığında Dağpınar köylülerinin yaşadıkları bu sıkıntılarının ortadan kaldırılması elzemdir.

Bu bağlamda;

1-Yukarıdaki gerekçeye dayanarak köylülerin zararlarının tazmin edilerek, borçlarının vadelerinin uzatılması ve yeniden yapılandırılması düşünülüyor mu?

2-Köylüler, ineklerin hastalıklı olduğunu ve çoğunun yaşı gelmeden aşı ile erken gebe bırakıldıklarını, ineklerin telef olmasının ve düşük yapmasının bu nedenden kaynaklı olduğunu, kendilerinin açık bir şekilde kandırıldıklarını ileri sürdüklerine göre, bu iddialar doğrultusunda bir inceleme yapılmış mıdır?

3-Söz konusu iddiaların doğru çıkması durumunda köylülerin borçları hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.