1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Doğu’da mahsul telaşı
Doğu’da mahsul telaşı

Doğu’da mahsul telaşı

Bu yıl havaların kurak gittiği Kars’ta meteorolojinin şiddetli yağış uyarısı çiftçileri tarlalara döktü. Çiftçiler mahsullerini kaldırmak için hummalı bir çalışma içine girdiler.

A+A-

Fiğ, korunga, arpa, buğday, yulaf biçimleri hızlandırırken, biçilen ürünlerin tarladan kaldırılması ve patosa vurularak samanların içeri alınması için de yoğun gayret sarf ediliyor.

Özellikle de son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçilere yönelik sağladığı makine ekipman desteği sayesinde engebeli arazilerin dışındaki alanlarda modern tarım aletlerine başvuruluyor. Bu da çiftçiyi rahatlattığı gibi hızlı hareket edebilmesi ve tarladaki mahsulü daha kısa sürede kaldırmasını sağlıyor.

GURBETÇİLERDEN AKRABALARINA DESTEK

Kış mevsiminin sert geçtiği kentte, nisan, mayıs ayında ekilen tohumların hasadına başlanırken, genel olarak bu sene ağırlık verilen arpa, buğday, korunga, yulaf ve fiğ gibi yem bitkilerinin yağmurdan zarar görmemesi için köylüler tarlalara akın ettiler. Köylülerin yardımına İstanbul, Ankara gibi metropol kentlerdeki akrabaları da yetişti. Tatillerini Kars’taki akrabalarını ziyaret ve onların arazilerdeki işlerini hafifletmek için köylerinde geçiren gurbetçiler, tüm günlerini arazilerde çalışarak geçiriyorlar.

15 GÜN KALDI

Çiftçiler ayrıca, mahsullerini tamamen kaldırmak için yaklaşık 15 günlerinin kaldığını ondan sonra arazilerde mahul kalmayacağını ve ardık çalışmalarını köylerinde yürüteceklerini ifade etiler.

Fevzi Elyıldırım, “Bu yıl üründen zarar ettik. Bir bölgemizi dolu vurdu birde bu yıl kurak gitti. Bu mahsul pek yeterli değil. Çünkü hayvanlarımız kış nedeniyle 8 ay içeride. Ne bolluk var ne de kıtlık var. Ama bu bize yetmez. Burada arpa, buğday yetiştiriyoruz. Zaten burada başka bir şey de yetişmez. 20 gün sonra işimiz bitiyor. Hayvanlarımızın otlayacağı yer de az. Bu yıl devlet bize verdiği kredilerin ertelenmesi daha iyi olur. Biz destekleme de alamıyoruz. Tapusu olanlar destekleme alıyor. Tapumuz olmadığı için banka bize kredi bile vermiyor.” dedi.

Selehattin Akaya da, “Ankara’da oturuyorum. Tatile genelde buraya geliyorum. Burasını çok seviyorum. Reçberliği de özlemişim. Akrabalarımla hem hasret gideriyor hem de onların işlerine yardım ediyorum.” diye konuştu.

Dikme Köyünden Ferhat Akaya ise, “Bizde tarım yağmura dayalı. Yağmur yağarsa bizim de tarımımız iyi olur. Bu sene mahsul iyi. Artık çoğu işimizi makineyle yapıyoruz. Makine olmasa işimizin çok zorluğu vardı. Tarlada bir günde 10–12 saat çalışıyoruz. Burası 7 dekar. Bu tarlada 500 kilo mahsul alırsam iyi olur.” şeklinde konuştu.

Kümbetli köyünden Fehmi Esmeray da, “Reçberlik biraz zor. Şuanda patos vuruyoruz. Ağustos ayı mahsulü aldığımız ay. 15 gün sonra sezon bitiyor. Çok emek veriyoruz ama kazancımız çok değil. Mahsul yetmiyor. Birazda parayla alıyoruz.” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.