1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Doğukapı TBMM’de
Doğukapı TBMM’de

Doğukapı TBMM’de

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

A+A-

Birtane’nin Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesi şöyle:

Kars ili sınırda olup da sınır kapısı kapalı olan tek il konumundadır. Kars ilinin geçim kaynağı hayvancılık olmasına rağmen bu sektör son yıllarda hükümetin yanlış uygulamaları sonucunda bitme noktasına geldi. İthal canlı hayvanın önünün açılması sonucu ildeki besici ve geleneksel şekilde ahır hayvancılığı yapan insanlar da bu şartlar altında hayvancılık yapmaktan vazgeçmek zorunda kaldı. Hükümetin bu sektörü yeniden canlandırmak ya da farklı istihdam alanları yaratmak gibi ciddi hiç bir projesi olmadığı gibi önemli bir gelir kaynağı olabilecek sınır kapısı hala ticarete açılmadı. Oysa Ermenistan ile sınır, sadece Kars ilinden kapalı ancak Karadeniz üzerinden ve havayolu ile ticaret yapılabiliyor.Bu uygulama ile Karslılar adeta cezalandırılıyor.İşsizliğin had safhada olduğu Kars’ta,yıllardan beridir kapalı olan Doğu Kapısının açılması ile halkı için yeni bir istihdam ve gelir alanı oluşacaktır.

1-Doğu Kapısının bu güne kadar açılmamasının sebebi nedir?

2-Doğu Kapısının açılması için bir projeniz var mıdır? Ne zaman ticarete açılması düşünülüyor?

Birtane’nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesi şöyle:

Karslı çiftçi kış mevsimi boyunca hayvan yem fiyatlarının yüksek olduğundan yakındı. Hiç bir yetkili köylünün, çiftçinin bu feryadını duymadı. Hayvanlarına gerekli ölçüde bakamayan buna maddi imkân bulmayan birçok köylünün hayvanı telef oldu. Kış mevsimini borçlanarak kapatan köylü, şimdi de mazot ve gübre fiyatlarının inanılmaz yükselişe geçişi karşısında hububat ekimlerini nasıl yapacaklarını kara kara düşünüyor. Kars'ta yüzlerce çiftçi gübre ve mazot fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı tarlalarını ekmemiştir. Arazilerin çoğu sürülmedi. Yüzlerce çiftçi gübreleme yapmaktan vazgeçti, çoğu alabildiği bir iki torba gübreyi bütün tarlalara yettirebilmeyi deniyor. Doğal olarak aldığı gübrenin hiç bir değeri kalmıyor. Kış mevsimi boyunca elinde avucunda ne var ne yok yem, saman ve diğer hayvan gıdalarına vermek zorunda kalan köylü şimdiden gelecek kış için kaygılanmaya başladı. Çünkü mevcut durum iç karartan türden. Gübre ve mazot fiyatları el yakıyor. Hububat ekimi yapacak olan çiftçi sadece 1 dönüm için yaklaşık 150-200 TL harcıyor. Teşviklerden yararlanma şartları giderek ağırlaşıyor. Ziraat bankası yüksek faizlerle kredi veriyor. Şimdi ise köylülerin ileri sürdüğüne göre il merkezinde bir gayrimenkul sahibi olma koşulu getirilmiş. Buğdayın kilosunu 48 kuruşa satan çiftçi mazota 4 liradan fazla para veriyor. Çiftçi 10 kilo buğday sattığında 1 litre benzin alabiliyor. Yine devletten tohumluk buğdayın kilosunu 70 kuruşa alıyor, kendi ürettiği buğdayı 45 kuruşa satıyor. Üstelik ekim-dikim mevsimi boyunca çiftçinin onlarca alet-hırdavat ihtiyacı oluyor. Hükümet olarak tarım ve hayvancılık alanında projeler olduğu öne sürülse de Karslı köylünün, çiftçinin, esnafın durumunda bir düzelme olmuyor.

1-Gelir durumlarına göre, mazot ve gübre fiyatlarını düşürmeyi ya da geliri olmayanlara karşılıksız mazot ve tarım destek primlerivermeyi düşünüyor musunuz?

2-Kars’ta hayvancılığın yeniden canlanması için her hangi bir projeniz var mıdır? Bu güne kadar bu konuda yaptığınız çalışmalar ve verdiğiniz destekler nedir?

3-Teşvik programında Kars iline ayrılan bir tutar var mıdır? Teşvik programı çerçevesinde ilde hayvancığı canlandırmak için ne tür projeler vardır?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.