1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dr. Asya Çetinkaya’nın “Dünden Bugüne Peynirlerimiz” isimli kitabı çıktı
Dr. Asya Çetinkaya’nın “Dünden Bugüne Peynirlerimiz” isimli kitabı çıktı

Dr. Asya Çetinkaya’nın “Dünden Bugüne Peynirlerimiz” isimli kitabı çıktı

Kafkas Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asya Çetinkaya’nın “Dünden Bugüne Peynirlerimiz” isimli kitabı çıktı.

A+A-

Dr. Öğretim Üyesi Asya Çetinkaya, Türkiye Peynirciliğine katkı sunmaya devam ediyor...

Süt Dünyası Yayınevi tarafından basımı gerçekleştirilen  kitap, Türkiye’nin 208 yöresel peynir çeşidini yapılışları ile anlatıyor.

Kars Valisi Türker Öksüz’ün katkıları ile basımı gerçekleşen kitapta, Kars Peynir Müzesi’ne ve Kars’ın peynir çeşitlerine özel bir yer veriliyor.

İkinci eseri ile Türkiye Peynirciliğine katkı sunmaya devam eden Dr. Öğretim Üyesi Asya Çetinkaya    “Dünden Bugüne Peynirlerimiz” isimli eseri ile ilgili şu bilgileri verdi : “Peynirin tarihsel süreci hemen hemen sütün tarihçesi kadar eskidir. Geleneksel gıdalar içerisinde her ülkenin kendisine özgü geleneksel peynirlerinin ayrı bir önemi olduğu bir gerçektir.

Zengin peynir çeşitliliğine sahip olan ülkemizdeki peynirlerin birçoğunun üretimi ve tanınabilirliği il veya bölge sınırları içerisinde kalmakta, belli bir kısmı da ticari olarak üretilememektedir.

“Dünden Bugüne Peynirlerimiz” kitabı ülkemizin değişik yörelerinde üretilen yöresel peynir çeşitlerimizin büyük bir kısmını gün ışığına çıkartarak çeşitlerimizin yaşatılmasına, fabrikasyon koşullarında standartlara uygun bir üretim normu getirilmesine, ulusal ve uluslararası tanıtımının sağlanmasına, gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için kayıt altına alınmasına ve kültürel mirasımızın nesilden nesile aktarılmasına katkıda bulunmayı temel hedef almış bir çalışmadır.

Dünden Bugüne Peynirlerimiz Kitabı’nda Ülkemizin 66 iline ait 208 yöresel peynir çeşidimizin yapılışları ve görselleri yer almaktadır.

Kitabın peynir üreticilerine, tüketicilere, peynircilikle ilgilenen bireylere, peynir çeşitliliği ve yöresel peynirlerimiz ile ilgili çalışma yapan bilim insanlarına faydalı olmasını diliyorum.

Kitabımın basımının gerçekleşmesini sağlayan Kars Valisi sayın Türker Öksüz’e ve sponsor olan Kars Valiliği’ne, Kitabın hazırlanması sırasında, peynir araştırmalarında yardımlarını esirgemeyen ailelere, mandıra ve diğer süt işletme sahiplerine, Creavizyon İletişim Danışmanlığına, aileme ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Ülkemizdeki Yöresel peynirlerimizin illere göre anlatımının yapıldığı ilk çalışma olup, bundan sonra ülkemizin yöresel peynir çeşitliliği için yapılacak çalışma ve yeni yazılacak kitaplar için öncü olmasını temenni ediyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.