DSİ Kars 24. Bölge teknik heyeti, Sarıkamış Isısı köyünde incelemelerde bulundu
DSİ Kars 24. Bölge Müdürlüğü teknik heyeti, bir haftada üç defa ani sağanak yağışlar sonrası selin meydana geldiği, taşkın koruma ve iş makineleri ile müdahele edilerek büyük zararların önlendiği Sarıkamış ilçesi Isısu köyünde incelemelerde bulundu
Haber: Ercüment DAŞDELEN
Sarıkamış Isısu köyünde 22, 25 ve 29 Mayısta ani sağanaklar sonrası meydana gelen sel, DSİ’nin anında müdahalesi neticesinde büyük zararlar oluşmadan önlendi.
Ani sağanak yağışlar nedeniyle bir hafta içinde üç defa selin meydana geldiği Sarıkamış Isısu köyünde inceleme, tespit ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için, DSİ Kars 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar tarafından görevlendirilen, DSİ 24. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Meftun Çağlar başkanlığında, Makina İmalat ve Donatım Şube Müdürü Erdal Arslanoğlu, Kars 241. Şube Müdürü Serdar Kotan ile teknik personellerden oluşan heyet tarafından yerinde incelemede bulundu.
Yapılan tespitlere göre; selin meydana geldiği ve DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından önceki yıllarda ıslahı yapılan dere yatağının, yasal mevzuata aykırı ve tehlike arz etmesine rağmen aynı zamanda köylüler tarafından ulaşım yolu olarak kullanıldığı, köy içmesuyu hatlarının bu dereden geçirildiği, köyün evsel atıklarının da bu dere yatağına bağlandığı tespit edildi.
DSİ Kars 24. Bölge Müdürü mahmut Dündar, inceleme ve tespit çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Meydana gelen sel nedeniyle Isısu deresinin belirli kesimlerinde önemli bir rusubat birikmesinin oluştuğu, usule aykırı ve uygun olmayan şekilde dere yatağından geçirilen söz konusu yol, su ve iptidai yöntemlerle yapılan foseptik hatlarının zarar görmüş olması kuvvetle muhtemeldir. Bu durum nedeniyle, dere yatağında iş makinelerimizle sağlıklı ve hızlı bir çalışmanın yapılmasına engel teşkil etmektedir. İş makinelerimiz dere yatağına birikmiş olan rusubatı temizlemek için görev yapmakta olup, olası bir sel sırasında zararın oluşmasını önlemeye dönük çalışmaları icra etmektedirler” dedi.
Hem köy muhtarı ile hem de vatandaşlarla görüşmeler yapıldığını ifade eden Dündar, şunları kaydetti: “DSİ olarak doğru zamanda ve doğru yerde gerekli müdahalede bulunulduğu ve özellikle 2. taşkın sonrası biriken malzemenin DSİ makinaları marifeti ile alınmamış olsa idi, oluşan selde daha yıkıcı ve daha tahripkâr hasarların oluşmasının kaçınılmaz olacağını ifade etmişlerdir. Bundan dolayı da DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüze teşekkür etmişlerdir. Köylünün en önemli talebi, muayene raporu hazırlanarak yatırım programına teklif edilen, ancak bütçe imkânları nedeniyle yatırım programına alınmayan tesisin en kısa zamanda onarımının yapılması ve yukarı havza önlemlerinin (tersip bendi ve ağaçlandırma yapılması) alınması talep edilmiştir.”
Dündar, “Tespitler doğrultusunda, Bölge Müdürlüğümüz iş makineleri ile gerekli müdahalede bulunulmuş olup, çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca tesisin onarımı ve yukarı havza önlemleri için gerekli işlerin yapımının tekrar yatırım programına teklif edilmesine karar verilmiştir” ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.