1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dünya Diyabet Günü
Dünya Diyabet Günü

Dünya Diyabet Günü

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç : “Diyabette; beslenme, egzersiz ve tıbbi tedavi bir bütündür”

A+A-

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç 14 Kasım Dünya Diyabet Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, dünyada 180 milyondan fazla insanın diyabetli olduğunu ve diyabetin ülkemizde de görülme sıklığı giderek artan bir hastalık haline geldiğini bildirerek, “Diyabet yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyen ve daha da önemlisi ciddi organ kayıplarına neden olan kronik bir hastalıktır.” dedi.

Diyabetin; pankreastan salgılanan insülin hormonunun azlığı, yetersizliği ya da etkinliğinin azalması sonucu ortaya çıkan ve kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalık olduğunu hatırlatan Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, hastalığın belirtileri hakkında şunları söyledi:

“Diyabetin en sık görülen belirtileri; gün içerisinde aşırı susama, çok su içme, sık idrara çıkma, kilo kaybı, çok yemek yeme ve ağız kuruluğudur. Bunlara ek olarak; bulanık görme, kaşıntı ve cilt enfeksiyonları, yara iyileşmesinin gecikmesi, halsizlik, terleme, yorgunluk, sık geçirilen enfeksiyonlar, cinsel sorunlar, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler de görülebilir. Tip 1 olarak adlandırdığımız diyabet türünde belirtiler daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Ancak bu Tip 1’in her zaman erken yaşlarda ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Yani Tip 1 ileri yaşlarda da görülebilir. Tip 2 diyabete baktığımızda ise bu hastalığın artık çocukluk yaşlarında dahi görülebildiğini söyleyebiliriz.”

Kilo, hareketsiz yaşam tarzı, genetik özellikler, beslenme gibi etmenlerin diyabete neden olduğunu kaydeden Kars İl Sağlık Müdürü, diyabetli kişilerin kendilerine iyi bakmaları halinde uzun ve kaliteli bir yaşam sürebileceklerini kaydetti.

Hastalıkla mücadele etmenin ilk yolunun onu tanımaktan geçtiğini dile getiren Dr. Fahri Sevinç, “Bakanlığımız diyabet de dahil olmak üzere bulaşıcı olmayan pek çok hastalığın yükünü kontrol altına almak, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek amacıyla son derece başarılı çalışmalar yürütüyor ve bunu büyük bir hassasiyetle sürdürüyor. Gerçekten de bir hastalıkla mücadele etmenin ilk yolu onu çok iyi tanımaktan, neler yapacağını çok iyi bilmekten geçiyor. Ayrıca diyabetle yaşamayı öğrenmek büyük önem taşıyor. Biz de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü münasebetiyle halkımızda farkındalık yaratarak vatandaşlarımızın daha bilinçli olmasını sağlamaya, hastalığı tanımasına yardımcı olmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Aşırı susama ve su tüketimi, sık sık idrara çıkma, bulanık görme, iyileşmeyen yaralar, cilt enfeksiyonları gibi şikayetlerden bir ya da birkaçı mevcutsa bu belirtiler göz ardı edilmeden mutlaka ilgili hekime başvurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Sevinç, diyabetli bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek için 4 temel faktörün varlığından bahsetti ve şöyle konuştu:

“Kuşkusuz ki beslenme, sağlıkla ilgili her alanda olduğu gibi diyabet konusunda da büyük öneme sahip. Öncelikle diyabetli hastaların 3 ana, 3 ara öğün olmak üzere, hekim, hasta ve diyetisyenin birlikte belirleyeceği diyet listesine uyarak beslenmeleri şart. Çünkü yemeklerin miktarından, cinsinden daha önemli olan nokta tüketildiği zamandır. Bunun haricinde öğünlerde besin çeşitliliğini sağlamak, posa tüketimini artırmak, ekmek ve diğer tahılları yeterli miktarda tüketmek, şeker ve tuz tüketimini azaltmak suretiyle şekerin ani şekilde düşmesi ya da yükselmesi önlenebilir. Tabii ki diyabette ideal vücut ağırlığını korumak, alkol ve sigaradan uzak durmak da hayati önem taşıyor.

Beslenme konusunun haricinde diğer önemli bir konu da, düzenli fiziksel aktivite. Haftanın en az 3 günü yapılan egzersiz ve dengeli beslenme, diyabetin ortaya çıkmasının engellenmesinde, geciktirilmesinde büyük rol oynuyor. Tüm bunların haricinde tıbbi tedavi ve eğitim diyabetli bireylerin yaşam kalitesini artırmak için büyük önem taşıyor. Fakat diyetine uymayan diyabetli bir hastanın yalnızca ilaçlarına güvenerek şekerinin düzenleneceğini düşünmesi doğru değil. Unutulmamalıdır ki, beslenme, egzersiz, tıbbi tedavi bir bütün olarak çalışır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.