1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Eğitim Bütçemiz Görüşüldü
Eğitim Bütçemiz Görüşüldü

Eğitim Bütçemiz Görüşüldü

Kars Mili Eğitim Müdürlüğü'ne ayrılan kaynaklar ve yatırımlar İl Genel Meclisi’nde görüşüldü…

A+A-

İl Genel Meclisi toplantısında Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İl Özel İdaresi 2011 mali bütçesine ne kadar kaynak ayrıldığı, hangi ilçeye ne yapılacağı konuları ele alındı. Köylerdeki okul eksiklikleri, yapılması planlanan projelerin de ele alındığı toplantıda hangi köyde ne eksiğin olduğu ve neler yapılabileceği masaya yatırıldı.

 

Arpaçay’da okul sıkıntısı olduğu, Arpaçay İlçesine bir Kız Öğrenci Yurduna ihtiyaç olduğu ve bunun programa alınması istendi. Arpaçay Doğruyol Köyü’nde okulun köyün çok dışında olmasından dolayı, kışın küçük çocukların gidiş-gelişlerde zorluklar yaşadıkları belirtildi. Bu bakımdan eğitim öğretimin sıkıntılı olduğu vurgulandı. Göldalı Köyündeki okulun da eski olduğu, kullanılmaz bir halde bulunduğu, buraya 2 derslikli bir okul yapılmasının programa alınması istendi. Ayrıca, Beyköy’ün merkezi bir köy olduğu, buraya da bir İlköğretim Okulunun programa alınması istendi. Yine, Susuz Gölbaşı Mezra’da da İlköğretim Okulunun gerekli olduğu belirtildi. Sarıkamış’ın Karabaş Köyü, Balıklı Köyü ve Karapınar Köylerinin acilen ek derslere ihtiyaç olduğu da gündeme geldi. Buralara da ek sınıfın yapılmasının gerekliliği anlatıldı. Kağızman’da halen 7-8 köyde ikili öğretim yapıldığı ve bunun defalarca Mecliste dillendirildiği kaydedildi. Akyayla Köyü, Yukarı Aydın Kavak Köyü, Donandı Köyü’nde ikili öğretimin devam ettiği vurgulandı. Özellikle isimleri anılan köylerin dikkate alınması istendi. Arpaçay Melih köyünde 220 öğrenci bulunduğu, 220 öğrenci için 8 yıllık bir okulun yapılması gerektiği ifade edildi. Bu yapılmadığı için Kaymakamlık ve Arpaçay Milli Eğitim Müdürlüğü’nce buna bir onay alındığı ve Kars Milli Eğitim Müdürlüğüne bu onayın gönderildiği dile getirildi ve bunun 2011 programına alınması önerildi. Pansiyon sıkıntısının hat safhada olduğu vurgulanırken; Kars Meslek Fen Lisesi’nin yeni hizmet binasına taşınacak olmasıyla, halen hizmet veren Fen Lisesi Pansiyonunun Milli Eğitim Müdürlüğüne baki kalma şartıyla burasının Tabiat Varlıkları Koruma Vakfına teslim edilecek olduğu hatırlatıldı. Kış sezonu inşaat sezonu da olmamasına rağmen bu hizmet pansiyonunun hizmet vermesinde yarar olduğu hatırlatıldı ve 1 yıl daha bu kışın bu sezonu hiç olmasa bu Fen Lisesi’nin pansiyonunun atıl durumda kalmamasının herkese yararı olacağı üzerinde duruldu.

 

İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, şöyle konuştu: “İl Genel Meclis temsilcisi arkadaşlarımız haklı olarak kendi İlçelerinin sorunlarını, okulların durumlarını bu mecliste söylemek durumundadırlar. Biz 2011 yılında Bakanlık nezdinde programa alınan okulları da öğrenmek istiyoruz. İkinci husus bizim ayırdığımız kaynağın bir kısmını zaten hizmet alanında, okul onarımlarında falan. Şimdi 3 milyon 780 bin TL bizim sadece bir İlçemizin sorunlarının yüzde belki 50’sini telafi edebilir ama arada 8 tane İlçe var. Merkez, Kağızman, Sarıkamış bu İlçelerimiz hemen hemen bazı illerden daha fazla büyüklükte olan ilçelerimizdir. Bunları elbette ki biz istiyoruz. Kaynakta sıkıntılı olunca biz istiyoruz ki bir gün Kars’ın İl Özel İdaresinin bütçesi 50 trilyon olsun. En azından 10 trilyonunu biz Milli Eğitime ayırmış olsaydık. Belki bir nebze de olsa bizi rahatlatabilirdi. Ama görüyorsunuz ki 3-4 milyara yakın bir paranın kaynağa ayrılması 2 tane okulun meblasını teşkil eder veya etmez. Ama görülen o ki, her ilçemizde sorun var. Sekiz ilçemiz var yani en azında 15-20 trilyon olmalı ki bu sorunlar bir nebzede olsa hafiflesin. Biz Milli Eğitimde çok ciddi mesafeler kaydettik. Rakamlara baktığımızda Türkiye genelinde daha aşağı sınıf gözüküyoruz. Fakat burada dengeler farklı oluyor bir takım okullarda sayı 15-20 bir takımlarda da yüksek. Şimdi burada yapmaları gibi bir şansları yok. Niye yok? Çünkü öğrencilerin servis durumu var, köy durumu var. Bir köyümüzde nüfus var ama öğrencisi az, bir köyümüzde de öğrenci fazla derslik sayısı az. Bu sıkıntıların giderilmesi konusunda da ciddi çalışmalar yapılıyor. Müdürlerimizle de görüştüğümüz de bunlarda kendi imkanları ölçüsünde sıkıntıları gidermeye çalışıyorlar. Ancak, arkadaşlarımız dedi ki: stratejik planı biz komisyonlara havale ettik. Komisyonlarımıza havale etmemizin tek sebebi bu bütçe görüşünden sonra yerlerin tespit edilmesidir. Tespit edildikten sonrada bunların keşiflerinin birim fiyatlarının çıkması konusunda zaman kazanmak için bunu yaptık. Kısmet olursa hemen mevsimin ilk başında bunları iade edip bunları yapmaları için okul döneminin sonuna değil de okullar tatil olduktan sonra yapılıp, okullar başlarken de çocuklarımızın çok rahat hijyenik bir ortamda ders görmelerini sağlamaktır. Milli Eğitim Müdürlüğü de yıl içinde Bakanlık nezdinde programa alınan bu çalışmaları mutlaka Bakanlığa iletilmiştir. Biz sadece İl Özel İdaresinin bütçesiyle biz bir şey yapamayız.”

 

Halk Eğitim’den sorumlu Milli Eğitim Müdür yardımcısı Harun Yenice, “Ayrılan bütçe içerisinde merkezde Mustafa Kemal İlköğretim Okulu 8 derslikli ek binası, Gazi Ahmet Muhtar Paşa İlköğretim Okulu onarım inşaatı, Kocebahçe Köyü İlköğretim Okulu 5 derslikli ek bina, Şaban Köyü İlköğretim Okulu 5 derslikli ek bina, Merkezde tespit edilecek İlköğretim Okullarında onarım, Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim ve Susuz ilçelerimiz için bir ön taslak çalışması yapılmıştır. Aktarılan ödeneği, sizlerinde önerisi ve teknik tespitlerle de bu alanda kullanacağımızı bildiririm.” dedi.

 

Yenice daha sonra şunları söyledi: “9 köyümüzde süre uzatımı yapıldı. 2 köyümüzde de yine sizden gelen talep üzerine değişiklik yapıldı. Bunlar Susuz’da da Kalecik Köyü yerine Aynalı Köyü olarak yine sizlerin talebi doğrultusunda aldık. Önümüzdeki günlerde bu 9 WC tamamlanacak. 300-400 öğrencilik olan köylerimizde ikili dersliklerin olması normaldir. Ama gönül ister ki Türkiye genelinde tek öğretimli eğitim olsun. Ama tabi içinde bulunduğumuz şartlar ortada. Bakanlığımızdan gelen ödenekler, sizler tarafından gelen, ayrılan, takviye edilen ödenekler ortada. Biz de güzel şekilde bunları kullanmaya çalışıyoruz. Yine değerli meclis üyelerimizden gelen öneriler doğrultusunda Arpaçay Göldalı 2 derslik ihtiyacı şu anda çalışmamız içerisinde. Melik Köyü’nde İlköğretim yapım programı, bu programda da yoktur ama notumu aldım tespitini yapacağız. Susuz Gölbaşında 2 derslik Başkanım önerdi. Yapılan Müfettiş incelemesinden öğrenci sayısının yetersizliği ile nüfusundan dolayı aciliyet sırasına göre 2010 yılında alınmamıştır. Ama notlarımızda 2011 yılında yeni bir inceleme yaptıracağız.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.