Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Erzurum Şube Müdürü Necati Temir, Gazi Kars’ın Şehitler Diyarı Sarıkamış ilçesi Belediye Başkanı İlhan Özbilen’i makamında ziyaret etti.
Belediye Başkanı İlhan Özbilen, “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” kapsamında kendisini ziyaret eden TMO Erzurum Şube Müdürü Necati Temir’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek kendisine teşekkür etti.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ekmek israfını önlemek amacıyla Türkiye genelinde başlatmış olduğu kampanyayı Sarıkamış Belediyesi olarak desteklediklerini belirten Başkan Özbilen, “Ekmeği israf etmenin dinimizce de günah olduğunu biliyoruz. Zengin fakir ayrımı yapmadan tüm sofraların vazgeçilmezi olarak fazladan satın alınan, daha sonra tüketilemediği için bir kısmı çöpe atılan ekmeğin israfının önüne geçmek için gerekli duyarlılığı göstermemiz gerekiyor. Dünya da milyonlarca aç insan varken sofralarımızın vazgeçilmezi ekmeği, çöplerde görmek bizlere acı veriyor” dedi.
Ekmek israfının önlenmesinin toplumsal duyarlılığın ve sosyal sorumluluğun gereği olduğunu ifade eden Başkan Özbilen, “Tüm insanlığın temel besin ihtiyacı ve sofraların baş tacı olan ekmeğin israf edilmesi üzüntü vericidir. İsraf edilen sadece ekmek değil, çiftçinin emeği, alın teri, milli servetimiz ve dünyadaki aç insanların haklarıdır. İnsanoğlunun en fazla tükettiği gıda ürünlerinin başında şüphesiz ekmek gelmektedir. Alın terini, emeği, paylaşmayı ve bereketi ifade eden ekmeğe saygı gösterdiğimiz gibi, onun israf edilmesinin üzüntüsünü de hepimiz hissederiz. Çünkü bizim ecdadımız, zengin de olsa, fakir de olsa ekmeğe bir gıda maddesi olarak değil, bir nimet olarak bakmış ve ona her türlü saygıyı göstermiştir. Bu bağlamda ekmek israfının önlenmesi için başlatılan kampanyayı oldukça anlamlı buluyorum. Biz, yerde gördüğümüz ekmeği alıp öptükten sonra alnımıza koyan ve onu itinayla insanların üzerine basmayacakları şekilde bir duvar üstüne koyan duyarlı bir toplumun mensuplarıyız. Zengin yoksul ayrımı olmaksızın her sofranın baş tacı olan ekmeğin bereketine ve kutsiyetine inanırız” diye konuştu.
TMO Erzurum Şube Müdürü Necati Temir ise, kurumlarının ana görevinin hububat piyasalarının düzenlenmesini sağladığını ve ekmeğin de hububatın temel öznesi olduğunu belirterek, “Bizler misyon gereği, çiftçinin, köylünün buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı tüm yönleriyle görebilen bur kuruluş olarak, ekmeğin israf edilmesinin üzüntüsünü derinden hissedenlerdeniz” dedi.
Ekmeğe atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürününün ekmek olduğunu ifade eden Temir, “Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki, gıda olarak tüketilmeyip, çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması, israf edilmesi yürek yaralayan bir olgudur. TMO, görevi itibariyle üretici ve tüketiciyi koruyacak piyasa tedbirleri almaya devam ederken, sosyal bir yara olarak gördüğü ve boyutu gittikçe artan ekmek israfı konusunu da toplumumuzun gündemine taşımak, duyarlılık yaratmak ve ekmek israfını azaltmak üzere bir kampanya başlatmaya karar vermiştir. Yıl boyu sürecek ekmek israfını önleme kampanyasının bireysel ve toplumsal duyarlılığın oluşmasına katkı sağlamasını ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
Nimet kelimesiyle özdeşleştirerek kutsal kabul ettiğimiz ekmeğin israfı; çiftçinin buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı tüm yönleriyle görebilen bizleri derinden üzmektedir diyen Temir, daha sonra şunları kaydetti:
“Çünkü israf edilen her dilim ekmekte, dünyadaki aç insanların hakkının da bulunduğunun bilincindeyiz. Bu sorumluluk bilinciyle TMO olarak 2012 yılında ekmek israfının ülkemizdeki boyutlarını, nedenlerini, israfa karşı alınabilecek tedbirleri ortaya çıkaran bir araştırma yaptırdık. Araştırma sonucunda, ekmek israfının engellenmesi hususunda toplumumuzun bilgilendirilmeye ve bilinçlendirilmeye ihtiyacı olduğu tespit edilerek bir kampanyanın başlatılmasına karar verilmiştir.
Bu çerçevede, bir sosyal sorumluluk projesi olarak 17 Ocak 2013 sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan, sayın Bakanımız Mehmet Mehdi Eker tarafından desteklenen ve Toprak Mahsulleri Ofisinin koordinasyonunda yürütülen “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”, kısa bir süre içerisinde ülke genelinde sahiplenilmiş olup; kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör ile işbirliği içerisinde, toplumun tüm kesimlerine ulaşılacak şekilde, artan bir trendle ve hedeflendiği şekilde devam etmektedir.
Kampanyanın amacı; ekmeğin üretim ve tüketim aşamalarında israfının önlenmesi, toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturulması, bayat ekmeğin değerlendirilmesi konusunda bireylerin bilinçlendirilmesi, aynı zamanda insan gıdası olan ekmeğin hayvan beslenmesinde kullanılmasının israf olduğuna dikkat çekilmesi ve halkımıza daha sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak amacıyla “tam buğday ekmeği” tüketiminin teşvik edilmesidir.
Araştırma sonuçlarına göre ülkemizde maalesef her gün 6 milyon, yılda ise 2,1 milyar adet ekmek israf edilmektedir. İsrafın % 51,4’ünün daha tüketiciye ulaşmadan fırınlarda, %37,9’unun hanelerde, % 10,7’sinin ise toplu yemek yenen yerlerde gerçekleştiği ortaya çıkmıştır.
Bu israfın yıllık ekonomik boyutu ise 1 milyar 546 milyon TL’dir. Nitekim ekmek israfının neden olduğu yıllık ekonomik kayıp ile ülkemizin 23 günlük ekmek ihtiyacı karşılanabilmekte, 460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca aylık 280 TL burs verilebilmekte, 100 yataklı 80 hastane ve 16 derslikli 500 okul yapılabilmektedir.
Ekmek israfı nedeniyle ortaya çıkan bu ekonomik kayıpla birlikte; toprak, su, gübre, ilaç, tohum, enerji, işgücü, emek, zaman, geleceğimiz ve dünyada yetersiz beslenen diğer insanların hakkı da ziyan olmaktadır.
İsrafın boyutları dikkate alındığında; başta biz tüketiciler, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ile ekmek üretim ve satış noktaları olmak üzere toplumun tüm kesimlerine büyük görevler düşmektedir.
KAMPANYANIN HEDEFİ
“Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” ile;
İsraf konusunda toplumsal duyarlılık yaratmak,
İsrafı, üretim ve tüketim aşamalarında önlemek,
Ekmeğin ihtiyaç kadar alınmasını ve doğru muhafaza edilmesini sağlamak,
Bayatlayan ekmeklerin değerlendirilme yöntemleri konusunda toplumu bilgilendirmek,
İsrafın önlenmesiyle ülke ekonomisine katkı sağlamak,
Hayvan beslenmesinde kullanılan ekmeğin de israf olduğuna dikkat çekmek,
Özde ekmeğin israfına, genelde ise tüm israfa vurgu yapmak amaçlanmaktadır.
Aynı zamanda kampanyayla, topluma daha sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması amacıyla “tam buğday ekmeği” tüketilmesi teşvik edilmektedir.
HEDEF KİTLE
Ekmek, zengin ve yoksul ayırt etmeden her sofraya giren ve herkes tarafından tüketilen temel gıda ürünü olduğundan kampanyada hedef kitle, genelde toplumun bütünüdür.
Özelde ise araştırmaya göre israfın yoğun olarak yaşandığı fırınlar, lokantalar, oteller, yemekhaneler ve hanelerdir.
Bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırmak adına çocuklar ile toplumumuzdaki önemi ve yeri dikkate alındığında kadınlar, öncelikli hedef kitlesidir.
İSRAFIN EKONOMİK BOYUTU
Araştırmaya göre kişi başı ekmek israfı günlük 20 gr.dır. Bu miktar az gibi görünse de ülke nüfusu göz önünde bulundurulduğunda israfın yıllık ekonomik boyutu, ekmeğin 2,80 TL olan kg birim fiyatından hareketle 1,5 milyar TL’dir.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.