1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Elma üreticisinin yüzü gülüyor
Elma üreticisinin yüzü gülüyor

Elma üreticisinin yüzü gülüyor

Kars Kağızman’da elma üreticisinin yüzü gülüyor.

A+A-

Kağızmanlı üretici, Türkiye’nin en iyi kayısısına sahip olmasına karşılık bu yıl alıcı bulamadı. Kayısıları satamayınca umutlarını uzun elmaya bağlayan Kağızmanlılar, bu yıl bol olan elmanın yüzlerini güldürmesini beklediklerini ifade ettiler.

Kağızman elma üreticilerinden Akın Dilli, Kağızman’ın uzun elma üretiminde çeşit ve kalitesiyle Türkiye’de ve dünyada adından söz ettirdiğini söyledi. İklim ve toprak yapısı nedeniyle Kağızman’da da yetişen elmaların daha lezzetli olduğunu anlatan Dilli, elma üretiminin Kağızman’dan sonra Isparta, Denizli, Antalya, Amasya gibi bölgelerde yoğun olarak yapıldığını bildirdi.

REKOLTENİN BU YIL YÜZDE 40 ARTMASI BEKLENİYOR

Yıldız, geçen yıl rekolte düşüşüne neden olan don olayının bu yıl birkaç bölgede etkili olduğunu, bunun da toplam üretimi olumsuz anlamda etkilemediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İlçemizde türüne göre Ağustos ayında başlayan hasat, ekim ayı sonuna kadar sürüyor. Bu yıl rekolte beklentimiz oldukça yüksek. İklim şartlarının iyi gitmesi ile üretimin bu yıl geçen yıla oranla yüzde 40 artışla 50 bin ton olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Elma üretimi yapılan diğer bölgelerde kara leke hastalığı ve don olayı rekolteyi düşürdü. Bu da fiyatların bu yıl biraz artmasına neden oldu. Geçen yıl bahçede kilosunu 50-60 kuruşa sattığımız elma bu yıl 60-80 uzun elma ise 1000 ve 1500 kuruştan alıcı buluyor.”

UZUN ELMAYA YOĞUN TALEP VAR

Uzun Elmaya Yurt dışından ve yurt içinden yoğun talep aldıklarını dile getiren Dilli, Kağızman’dan her gün 6-7 tırlık elma ihraç edildiğini, Uzun Elma Türkiyede tek kağızmanda yetiştiği için tadı çok hoş ve lezzet bakımında gayet güzel olan elma geçen yıl don nedeniyle zarar eden üreticinin bu yıl yüzünün güldüğünü belirtti.

Dilli, üretimin yüzde 10’unun yurt dışına gönderildiğini ifade ederek, “Üretimin daha da artırılması için çiftçiyi bilinçlendirmeye çalıştıklarını, bu çerçevede yürüttükleri faaliyetlerin meyvesini almaya başladıklarını aktaran Dilli, hedeflerinin elmada kalite ve verimi daha da artırarak, yeni yurt dışı pazarlarına açılmak olduğunu sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.