
Empati finalinden renkli görüntüler
Koltuk değnekli, tek ayaklı halı müsabakada sahaya çıkan lise öğrencileri engellileri anlamaya çalıştı.
Kars Dolunay Derneğinin “Arkadaşım Olur Musun” SODES Projesi kapsamında Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilen liselerarası Empati Oyunları Turnuvası final karşılaşması renkli görüntülere sahne oldu. Koltuk değnekli, tek ayaklı halı müsabakada sahaya çıkan lise öğrencileri engellileri anlamaya çalıştı. Final maçı öncesi yapılan bayanlar ve erkekler arası koltuk değnekli ve tekerlekli sandalye koşuları alkış ve tezahüratlar eşliğinde sürdü.
TÜRKİYE’DE İLK
Türkiye’de bir ilk olan KAÜ Prof. Dr. Necati Kaya Kapalıspor Salonu’ndaki empati oyunlarına KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Belediye Başkan yardımcısı Ferit Yenice, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Müftü Mehmet Genç, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Gürsel Polat, Dolunay Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker, Dolunay Derneği Engelliler Birim Başkanı Empati Oyunları Proje Koordinatörü Faruk Ocak, engelli dernekleri ve üyeleri ile öğrenciler katıldı.
SOMA ŞEHİTLERİ ANILDI
Bayanlar ve erkekler koltuk değnekli koşu ve tekerlekli sandalye koşu yarışmalarında sonra empati futbol turnuvasının final müsabakasına geçildi. Müsabaka “Soma Şehitlerini Rahmetle Anıyoruz” pankartıyla öğrencilerin sahaya çıkmasıyla başladı. Öğrenciler ilk olarak sahaya getiren koltuk değneklerini aldılar ve karşılaşma öncesi tek ayak üzerinde koltuk değnekleriyle ısınma hareketleri yaptılar. Ardından turnuva başladı. Kural gereği hakemden izin alınmadan ayak değiştirilmemesi, boş alanda bile tek ayak üzerinde durulması gerekiyordu. Öğrencilerin birçoğu bu kurala uyarken bazıları bir süre sonra ayak değiştirmeye ve zaman zamanda iki ayaklarını da yere koyarak dinlenmeye çalıştıkları görüldü. Kalecilerde kural gereği tek kollarıyla top tutmak zorunda oldukları için yanlışlıkla diğer ellerini kullanmamaları için formalarının içine soktular. Yer yer dengeleri kaybedip yere düşen öğrenciler maç boyunca oldukça zorlandılar. Hasan Harakani Anadolu Lisesi ile Cumhuriyet Anadolu Lisesi arsında oynanan 20 dakikalık empati futbol karşılaşması 1-1 berabere tamamlanınca penaltı atışlarına geçildi. Penaltı atışlarını kazanan taraf ise Hasan Harakani Anadolu Lisesi oldu. Öğrenciler, kendilerini desteklemeye gelen arkadaşlarının alkış, ıslık ve sloganları eşliğinde uzunca bir süre sevinç gösterisi yaptılar. Birbirlerini omuzlarına alarak sahada tur atan öğrenciler renkli görüntüler eşliğinde zaferlerini kutladılar.
Engelleri şimdi daha iyi anladıklarını, kısa süreliğine de olsa tek ayak üzerinde zor durdukları söyleyen öğrenciler, güzel bir empati kurma fırsatı yakaladıkları için turnuvada emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Program, tüm yarışmalarda dereceye girenlere madalya ve kupalarının dağıtılmasıyla son buldu.
DERECELER:
Bayanlar Tekerlekli Sandalye Koşusu:
1-Cumhuriyet Anadolu Lisesi
2-Anadolu İmam Hatip Lisesi
3-Hüsnü Özyeğin Anadolu Lisesi
Bayanlar Koltuk Değnekli Koşu:
1-Kız Meslek Lisesi
2-Cumhuriyet Anadolu Lisesi
3-Anadolu İmam Hatip Lisesi
Bayanlar Tekerlekli Sandalye Koşusu:
1-Gazi Kars Anadolu Lisesi
2-Anadolu İmam Hatip Lisesi
3-Fen Lisesi
Erkekler Koltuk Değnekli Koşu:
1-Hasan Harakani Anadolu Lisesi
2-Gazi Kars Anadolu Lisesi
3-Cumhuriyet Anadolu Lisesi
Koltuk Değnekli Tek Ayak Üzerine Empati Futbol Müsabakası:
1-Harakani Anadolu Lisesi
2-Cumhuriyet Anadolu Lisesi
3-Sağlık Lisesi
DUYGU VE DÜŞÜNCELER:
DOLUNAY DERNEĞİ ENGELLİLER BİRİM BAŞKANI EMPATİ OYUNLARI PROJE KOORDİNATÖRÜ FARUK OCAK, “Kardeşlerimiz 5 dakikalık da olsa bizim yerimize geçebilmek, bizim neler yaşadığımızı anlayabilmek, 35-40 yıllık hayatımızda ne tür sorunlarla karşılaştığımızı anlamak için oyunlar düzenlemişler. Böylece bizim hayatımızla ilgili ipuçları yakalamışlar. İnanıyorum ki ileri ki hayatlarında bu zorluklarımızın farkına varacaklar. Bunun, önümüzdeki zorlukları kaldırmaları için onlara sağlanmış iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Biz engellileri, sağlıklı arkadaşlarımız daha doğrusu gençlerimiz empati kurarak anlamaya çalışıyorlar. Katılan bütün arkadaşlarımıza, duyarlılık gösteren herkese, önümüzdeki engelleri kaldırmak için çabalayan herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Bu etkinliklerin engelliler için de düzenlenmesi lazım. Bizim de futbol yapabilmemiz lazım. Kars’ta bunun önünü açabilecek engelli kulübü açılmalıdır. Bu yapılır mı bilemiyorum ama yapılsa çok iyi olur.”
BEDENSEL ENGELLİ MURAT KANLITEPE, “Proje çok güzel oldu. Bizim açımızdan çok iyi oldu çünkü; en azından insanlar bizi bildi, yaşadığımız zorluğu anlamaya çalıştı. Arkadaşlarımızın bu duyarlılığı sevindirici bir şey. Bizler çok duygulandık. Teşekkür ediyoruz.”
BEDENSEL ENGELLİ GÜRKAN IŞIK, “Bu engelli empati maçını öğrenciler bizim yerimize yapıyorlar. Biz engellilerinde spor yapabilmesi lazım. Bunun önünü açacak Kars’a bir genliler kulübü açılması lazım. Bunu da yapabilir miyiz bilmiyorum.”
DOLUNAY DERNEĞİ BAŞKANI YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN ŞEKER, “Bugün final maçındayız. Soma’daki şehitlerimizi unutmadık. Çocuklarımız yüzlerini boyamak istediler. Ancak yüzleri boyamakla, ya da sokağa çıkmakla bu iş olmaz. Gönülden bir Soma duası kafidir. Hem Somalı yetim kardeşlere empati yaptılar, hem de engellilere empati yaptılar.”
ÖĞRENCİ CEREN BOZKURT, “Yarışma gerçekten çok zordu. Engelli kardeşlerimizi, büyüklerimizi daha iyi anlıyorum. Allah sabır versin engelli arkadaşlarımıza. Empati kurup onların yaşadığını hissettiğimizde anlıyoruz ki gerçekten bulundukları durum çok zor. Eskiden bu kadar iyi anlamıyordum. Şuan daha iyi anlıyorum. Allah yardımcıları olsun.”
ÖĞRENCİ ZEYNEP GÖNÇ, “Bu bir yarışma değildi aslında bu engellileri anmak, anlamaktı. Biz burada 80metre koştuk ama onlar bulunduğu zor durumla ömür boyu yaşıyorlar. Biz 2 saatlik çalışmaya dahi dayanamazken onlar bunu ömür boyu yaşıyorlar.”
ÖĞRENCİ FUAT NEBİOĞLU, “Empati kurmak güzel bir duygu çünkü; engelli kardeşlerimizin yerine geçmiş oluyoruz bir nevi. Tek ayak üzerinde maç yapmak, dengede durmak çok zor. Engelli kardeşlerimizin hayatta çok zorlandıkları belli. Allah yardımcıları olsun.”
REKTÖR SAMİ ÖZCAN, “Nüfusumuzun yaklaşık 5’te birinin engelli olduğu bir ülkede 5 dakikalığına da olsa onların duygu ve düşüncelerini hissetmek, onları anlamak adına güzel bir organizasyon. Kars valiliğine emeği geçen Milli Eğitim’e, Emniyet Müdürlüğü’ne, belediyemize teşekkür ediyoruz.”
EMNİYET MÜDÜRÜ ERCAN ÇAKMAK, “Burada engelli arkadaşlarımızı anlamak adına düzenlenen empati oyunlarına geldik. 12 milyon engellimiz var. Fakat bu 12 milyon engellimize imkan verildiği takdirde çok güzel şeyler, yapılabildiğini zaman zaman görüyoruz. Sporda Avrupa 1.’si, resim sanatçıları çıktığını görüyoruz. O zaman fiziki olarak engellilik pek de önemli değil. Zihinsel engellilik önemli. Toplum olarak destek çıkmalıyız. Vatandaşlarımıza imkanlar sağlamalıyız. Bunu hep birlikte yapmalıyız.”
BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI FERİT YENİCE, “Kısa bir süreliğine de olsa engelli arkadaşları anlamak çok güzel. Ama insan şunu unutmamalıdır ki her sağlıklı insan aslında bir engelli adayıdır. Engellileri anlamak, günlük hayatlarını daha rahat geçirebilmekleri noktasında bir şeyler yapmak gerektiği kanaatindeyim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
MÜFTÜ MEHMET GENÇ, “Öncelikle bu Recep Ayı’nda yaklaşan Miraç Kandili hürmetine milletin maneviyatının, fikirlerinin, düşüncelerinin yükselmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Allah herkese sağlık versin. Her türlü kazadan beladan uzak eylesin. Şuan sağlıklıyız ama Allah göstermesin aslında hepimiz birer engelli adayıyız da. Bu nedenle sağlığın kıymetini bilmemiz lazım. Peygamberimiz insanların 2 şeyde aldandıklarını beyan ediyor. 1.’si sağlığımız. Sağlığımızın kıymetini bilmiyoruz. Bunu ancak rahatsızlandığımızda, sakatlandığımızda anlıyoruz. Sağlığın kıymetini hastalanmadan önce bilmek gerekir. Engelliler bizim kardeşimiz onları toplum içinde muhafaza etmemiz lazım. Dinimizin de emri budur. Onlara sahip çıkmak, maddi manevi destek sağlamak, onlarında hayatın bir parçası olduğunu idrak etmek gerekir. İnsanlara bazı şeyleri hatırlatan bu programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
KARS DOLUNAY DERNEĞİ MÜDÜRÜ METİN ATAY, “Empati oyunları turnuvamız Türkiye’de bir ilk olup gençlerimiz arasında engelli arkadaşlarının durumunun farkına varmaları ve onlarda bir farkındalık yaratması açısından son derece önemli bir proje. Öğrencilerimiz burada engellileri anlamakla birlikte bir nevi onlara el ayak oluyor. Kendi aramızda anlaşarak karşılıklı turnuva yapıyoruz. Öğrencilerimiz son derece ilgili ve duyarlı. Katılan herkese gönülden teşekkür ediyorum. Yıllardır engelli kardeşlerimizle beraberim ve dertlerini görüyorum. İstedikleri muhabbet, dertlerini anlatabilecek, dertleşebilecek bir arkadaş. Arkadaşlarımız bu turnuvadan sonra inşallah onlara derttaş da olacaklar.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.