Emre Koç'un “Kurt Doğuran Güneş Tepesi” isimli kitabı çıktı
Karslı yazar Emre Koç'un “Kurt Doğuran Güneş, (Kars’postal Düşünce Çocuklar ve İnsanlar)” adlı romanı yayınlandı.
Kitabın Konusu :
Kitaptaki olaylar 1990’lı yıllardan 2000’li yılların ortasına kadar olan süreçte geçmektedir. Kars’ın karlı ve puslu havalarının sıklıkla resmedildiği kitapta benimsenen anlatım için “romantik-şiirsel roman” tanımı yapılabilir. Hissettirdiği en derin duygularla işlenen romanın en önemli temaları, her biri birer yıkıma yol açan “ölüm”, bazen yetişkinleri aratmayacak kadar fırtınalı “çocuk aşkları”, “dostluk” ve “komşuluktur”. Kitap konusu itibarıyla bazı yönleriyle Pal Sokağı Çocukları, Ömer’in Çocukluğu, Çocuk Kalbi veya Vasco Pratolini’nin “Mahalle” adlı kitabı ve bunlara benzer bazı kitaplara benzetilebilir. Olayların neredeyse tamamı yaşanmışlıklara dayanmakla birlikte az sayıdaki başlık ise ya gerçek olaylardan ya da gerçek şahıslardan esinlenerek kaleme alınmıştır.
Bu yıllarda Kars Kalesi’nin etrafını oluşturan mahallelerde yaşayan birbirlerinden çok farklı insanların başından geçenler ve buradaki yaşamın ilginç yönleri küçük ama bir o kadar da duygusal bir çocuğun gözünden anlatılmaktadır. Bu insanlar farklı farklı kökenlerden olup farklı bölgelerden buraya gelmişlerdir. Diğer çocuklara tokat atmayı seven komşu kadınlar, mahallede deli olarak tabir edilen ama aslında yürekleri çok güzel olan insanlar, sevdiği kız için kendini mahallenin hemen ortasından geçen Kars Çayı’na atabilecek kadar çok seven gençler ve nice hem hüzünlü hem de tebessüm ettiren olaylar…
Özellikle Kale’nin karşısındaki tepenin üzerindeki mahallenin geçmişi üzerinde duruluyor. Resmi adı Sukapı olan bu mahalleye çocuklar topaç çevirirken tepenin üzerinde beliren güneş ve aynı anda yağan yağmur sırasında anlattıkları bir efsaneye dayanarak “Kurt Doğuran Güneş Tepesi” adını veriyorlar. Romanın diğer önemli mekânı ise hâlâ geleneksel öğretmen tipinin hâkim olduğu ve öğrencilerin birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar aynı kaldıkları bir ilköğretim okuludur. Çocukların burada yaşadıkları duygu değişimleri psikolojik bir derinlikle anlatılmaktadır. Öğretmenin öğrenciler üzerine uyguladığı sıkı politikalar çocuklarda ucu yaşlarından çok daha derinlere inen duygu fırtınalarına yol açmaktadır. Yine mahallede çocuk olduğunu unutmuş insanların çocukların ruhunda bıraktığı izler ekspresyonist bir yoğunluğa varabilecek ifadelerle okuyucuya aktarılmaktadır.
Emre KOÇ hakkında :
1990 yılında Kars’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini bu ilde tamamladı.
2009 yılında Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü kazandı. 2013 yılında bu bölümden mezun olarak yine bu sene Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı’nda yüksek lisansa başladı.
2015-2016 döneminde Kars Kız İmam Hatip Lisesi’nde vekil öğretmen olarak görev yaptı.
Prof. Dr. Alaattin AKÖZ danışmanlığında hazırladığı “Bir Kadim Köyün Monografisi: Tarihî, Sosyal ve Kültürel Yönleri ile Yeşildere (İbrala) / Karaman” adlı tez ile 2016 yılı Aralık ayında yüksek lisansını tamamladı. 2017 yılı bahar döneminde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı’nda doktoraya başladı.
2017 ve 2019 yılları arasında aynı zamanda danışmanı olan Prof. Dr. İbrahim SOLAK’ın editörlüğünü yaptığı Kahramanmaraş Ansiklopedisi projesinde yazı işlerinde bulundu.
2019 yılı Şubat ayında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tarih Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Halen bu göreve devam etmekte ve doktora tez çalışmasını yine bu üniversitede Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL danışmanlığında sürdürmektedir.
Yazarın birçok ulusal ve uluslararası akademik çalışması bulunup akademik anlamda son olarak 2021 yılı Aralık ayında Prof. Dr. Alaattin AKÖZ ve Prof. Dr. Hüseyin MUŞMAL ile birlikte “Yunus Emre - Kirişçi Baba, Arşiv Belgelerinin ve Kaynakların Yeniden Değerlendirilmesi” adlı kitabı yayınlanmıştır. Edebi olarak ise 2023 Şubat ayında “Kurt Doğuran Güneş, (Kars’postal Düşünce Çocuklar ve İnsanlar)” adlı romanı yayınlanmıştır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.