Engelle Engelli Alımı
Kars Dolunay Derneği Başkan yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) personel alımlarında engellilerin engellerinin devam ettiğini söyleyerek dert yandı.
Konuyla ilgili Kafkas Haber Ajansı’nın (KHA) sorularını cevaplayan Engelliler birim Başkanı Faruk Ocak, “MEB personel alımında “En az lise mezunu olmak” gibi şartlar aranıyor. Yani eğitilmiş engelli isteniyor. Oysa birçok engelli lise mezunu değil nasıl olsun ki, öğretmen yokluğu ve uygunsuz okullar doluyken şehrimde?. Hani engelsiz okullar veya engelsiz eğitim kampüsü?. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın, aralarında bin öğretmen kadrosunun da bulunduğu 5 bin 148 engelli kadrosuna onay vermesi birçok engelliyi ilimizde olduğu gibi sevindirmişti. Ancak engelli personel alımını yapacak bakanlığın aradığı şartlar, biz engellilerin sevincini kursağımızda bıraktı. Kamudaki 38 bin engelli personel açığının bu yıl içerisinde doldurulacağına inanmak istiyoruz.” dedi.
Kamudaki engelli personel açığını doldurmak için yapılması gereken bürokratik düzenlemelerin yapıldığına da dikkat çeken Ocak, “Buna rağmen personel alımı yapacak kurumların takındıkları tutum bu alımı engelliyor. Kars’taki engellilerin zaten yüzde 90’ı, engelinden kaynaklanan sıkıntılardan ötürü ilköğretim ve liseden terk. Ancak; Milli Eğitim Bakanlığı, personel alımında lise altı memur almayacağını belirtiyor. Öğretmenlerde de yüksek okulu şart koşuyor. Adeta tornadan çıkmış engelli isteniyor” diye konuştu. Ocak, şunları söyledi:
“Engellilerin yüzde 90’ı lise terk. Kamuda mevcut 38 bin 192 engelli personel açığının kapatılması için ilk adım atıldı. Her yıl 3 dönem halinde yapılan alımlar çerçevesinde, Nisan-Mayıs döneminde Milli Eğitim Bakanlığı’nda engellilere ayrılan kadroya onay verildi. Kamuda engelli kadro alımının yapılacağı 190 kurumdan 189’unun henüz kaç personel alacağını açıklamadı. İlk alımların yapılacağı Nisan-Mayıs aylarında engelli alımlarında kamuya çok miktarda engelli personel alınacağını düşünmekteyiz. Bu şekilde 3 dönem halinde yapılacak alımlarla kamudaki engelli açığı bu yıl umarım doldurulacaktır. Ancak kurumların engellilere karşı takındığı tutum bu alımları engelleyecek gibi görünüyor. Engelli personel alımı için yasal düzenlemelerin yerine getirilmesine rağmen engellilerde aranılan şartlar engelli personel alımını tıkayacaktır.”
Ocak, Kars nüfusunda azımsanmayacak çoğunluğun engellilerden oluştuğunu da belirterek, “Bu engelli nüfustan liseye kadar okumayı başarabilenlerin yüzde 90’ı liseden terk veya ilköğretim mezunu bile değildir. İyimser bir ifadeyle düşünürsek Yüzde 8 gibi bir oran lise mezunu, yüzde 2 gibi bir oranda yüksek okul mezunu. Şimdi Bakanlık yapacağı engelli personel alımında hizmetli alımında en az lise mezunu olan engelli aradığını söylüyor. Eğer Bakanlık bu şartını gevşetmezse bu kadro yine dolmaz. Çünkü Kars’ta yüksek okul mezunu arkadaşlarımızın sayısı bu kadroları dolduracak kadar değildir.” şeklinde konuştu.
Kars Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek’e de seslenen Ocak, “Kars’ta kurulan MOBESE kameralarını takip etmek, çağrı merkezlerinde çalıştırmak amacıyla bedensel engellilere iş olanağı sağlanması mümkün olabilir. Bu da engellilerin toplumla entegrasyonunu ve kendilerine öz güvenlerini kazandırıp topluma karşı tutumunu, karamsarlığını atlatmasına yardımcı olacaktır. Umarım bu talebimiz dikkate alınır.” dedi.