1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Engelli sorunları TBMM’de
Engelli sorunları TBMM’de

Engelli sorunları TBMM’de

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, engelli sorunlarını TBMM’ye taşıdı.

A+A-

Burtane, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) Başkanlığına soru önergesi sundu.

Önerge şöyle: “Kars’ta engellilere dönük kapsamlı hizmet veren kamu kurumu bulunmuyor. Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak çalışan ve ağırlıklı olarak engellilere yönelik değerlendirme ve tanılama hizmeti veren kurum ise engellilerin erişimine uygun değil. İl merkezinde bulunan kurum bir binanın ikinci katında hizmet veriyor. Ancak bu engellilerin erişimini imkânsız hale getiriyor. Bina girişinde engelli rampası var ancak binanın asansörü yok. Tekerlekli sandalye ile kuruma girmenin olanağı bulunmuyor. Durum son derece ironik. Kurum yetkilileri başvuruda bulunduklarını, hem engelli erişimini kolaylaştırmak hem de hizmet kalitesini yükseltmek için başka bir yer talep ettiklerini dile getirmişlerdir.

1-Sorun size intikal etmiş midir?

2-Sorunun çözümü için bir projeniz var mı?

3-Kars’ta engellilere dönük hizmet ve çalışmalar nelerdir?

Birtane ayrıca, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığını soru önergesi sundu.

Önerge şöyle: 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların; büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin; mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesini zorunlu kılıyor. Bu konuda en önemli görev yerel yönetimlere düşüyor. Ancak ne yerel yönetimler ne de hükümet bu yasada belirtilen yükümlülükleri yerine getirmiş değildir. Engelli erişimini sağlamaya dönük ortada ciddi bir proje olmadığı gibi somut bir planlama ve bilinçli bir dönüşüm çabası da bulunmuyor.

Kars ilinde ise altyapı sadece engelli erişimine değil, engelli olmayanların erişimine dahi uygun değildir. Çünkü kent merkezindeki yollar çukurlarla doludur. Otopark olmadığı için cadde ve sokaklar park halindeki araçlardan geçilmiyor. Engellilerin bu durumda sokağa çıkması bile imkânsız hale geliyor. Kaldı ki Kars ilinde engelli erişimine dönük hiç bir düzenleme yoktur. Cadde ve sokaklarda engelli rampaları ve engellilere yönelik düzenlemeler bulunmuyor. Trafik lambaları henüz konuldu ancak sesli sinyalizasyon sistemi yoktur. Özel ve kamu toplu taşıma araçlarının bir tanesi dahi engelli erişimine uygun hale getirilmemiş. Söz konusu kanunda belirtildiği üzere ilgili hükümlerin 5 yıl içerisinde yerine getirilmesi gerekiyor. Bu süre 7 Temmuzda son eriyor. Ancak Kars engelli erişimine dönük en basit bir düzenlemeden bile yoksundur.

1-Kars’ta erişilebilirlikle ilgili eksikliklerin tespiti yapılmış mı? Şu an ilde bulunan toplu taşıma araçlarının kaçında engelli rampası bulunuyor?

2- Erişilebilirliğin gerçekleşmesi için yapılması gerekenler tespit edilmiş mi? Cadde ve sokaklarda engellilere dönük düzenlemeler var mıdır?

3- İlde engelli erişimine dönük yapılması gerekenler bakımından bir öncelik sıralaması yapılmış mı? Bunlar nelerdir?

4- İnsan kaynağı ve mali kaynaklarla ilgili çalışma yapılmış mı?

5- Bunlar bir strateji ve plan haline getirilmiş mi?

6-Tespit edilen eksikliklere göre başlatılmış bir çalışma var mı?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.