Engelliler ve Spor
Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, sporun, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli ve tüm insanlar için önemli bir uğraş olduğunu söyledi.
Engelliler ve sporla ilgili bağlantıyı ele alan Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, “Sporun, engelli bireyler için daha farklı bir önemi vardır. Çünkü spor, zaten yaşamlarında birçok engelle karşılaşan ve bu engellerin yarattığı stresle birlikte yaşayan engelli bireylere, yeni bir pencere açabilmektedir. Engel türü ve derecesi ne olursa olsun hareket etme, egzersiz yapma, sportif aktivitelere katılma bireye haz vermekte, hareket etmekten duyulan haz da bireyin yaşam motivasyonun arttırmaktadır. Sağlık için olumlu katkılarının yanı sıra, birey spor yaparak yalnızlığını diğer insanlarla paylaşabilmekte, arkadaşlık kurabilmekte, dayanışmayı öğrenebilmekte, yeteneklerini tanıyarak gelişme olanağı yakalayabilmekte kendisine, bedenine ve diğer insanlara karşı olumlu duygular geliştirebilmektedir. Tüm bunlar da bireye anlamlı ve doyumlu bir yaşamı yakalama ve sürdürme şansını vermektedir. Engelli çocuklar değerli oldukları ya da olmadıkları fikrini doğdukları andan itibaren diğer insanların kendilerine yönelik davranışlarından, kendileri hakkındaki düşüncelerinden öğrenmektedirler. Bir çok eğitimci, psikolog ve terapist fiziksel yeteneklerdeki beceri ve başarının olumlu benlik kavramının gelişmesine katkıda bulunduğunu kabul etmektedir.” dedi.
Ocak daha sonra şunları söyledi:
“Spor, engelli bireylerin sağlam ve engelli bireylerle bir araya gelmelerine olanak sağlayarak özel ve karma eğitimde ulaşılması hedeflenen “entegrasyon” için son derece önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Böyle bir ortamda, engelli birey, diğer engelli kişilerin sorunlarını gözleyerek kendine karşı olumlu tutum geliştirmekte, yaratıcılığı uyarılmakta, yalnızlık duyguları en aza inmekte, çevresi genişlemekte ve daha anlamlı bir yaşam sürme şansı yakalamaktadır, hatta engelli bireyler, özel olarak düzenlenmiş yarışma sporlarının eğitim sürecini tamamlayabilmekte, yarışmalara katılabilmekte, başarı ve başarısızlığı yaşayabilmektedir. Bu anlamda da artık kendilerini engelli bir birey olmaktan çok “sporcu” olarak algılamaktadırlar. Bu duygunun verdiği güvenle bireyler engelleri ile başa çıkmasını öğrenebilmektedirler.”
Engelli ve sporun Kars’taki durumunu da ele alan Ocak, “Sporun engelliler üzerindeki olumlu yönlerini bilmem ve hala daha spor yapma isteğiyle yanıp tutuşmamdan dolayı Kars’ta bedensel engelliler basketbol takımı, ampute futbol takımı ve masa tenisi ve engelliler atletizm takımı kurmak fikrim dernek çalışmalarımla hız vermiştim ama yaptığım araştırmalar ve danıştığım TESYEV, TSD başkanlarında aldığım cevap bu girişimimin bir hayalden ibaret olduğunu gösteriyordu. Her ikisi de sponsor bulmadan bu işe girme demişlerdir ki Kars gibi yerde engellileri ve engelli ailelerinden spor yapmaları izin ne kadar zorsa sponsor bulmakta bir o kadar zor.” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.