1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Engelsiz resital
Engelsiz resital

Engelsiz resital

DOLUNAY DERNEĞİ’NDEN MUHTEŞEM GECE; BU KEZ KONSERİ ENGELLİLER VERDİ...

A+A-

Dolunay Eğitim Kültür ve Sosyal Yardım Derneği; 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalılık Günü çerçevesinde Kalkınma Bakanlığının desteklediği SODES tarafından finanse edilen “Hz Muhammed’in (SAV) Engellilere Bakışı ve Engelsiz Yarınlar” konferansı ile Müzik Dinletisi programında sahne alan engelliler istenince tüm engellerin ortadan kalktığını gözler önüne serdi. Geceye damgasını vuran “Engelli Gençler Korosu” müzik ziyafetiyle katılımcılardan bol bol alkış topladı. Kafkas Üniversitesi Öğretim üyelerinden Murat Akçelik yönetimindeki orkestra, izleyicilere müzik ziyafeti sundu. Gecede bir de “Makber” kasidesini okuyan Murat Akçelik, izleyicileri duygulandırdı. “Dolunay Akademi”nin miniklerinden Enes Akçelik de solo performans sergiledi.

6 Aralık 2014 Cumartesi günü İl Kültür Müdürlüğü Çok Amaçlı Salonunda gerçekleşen programa Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Müftü Mehmet Genç, üniversite öğrencileri ve derneğin gönüllüleri katıldı.

ENGELLİ GENÇLERİN COŞKUSU

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal marşının okunmasıyla startı verilen programa; Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı yöneticilerinden Eğitimci-Yazar, Karakter Eğitimi Uzmanı Numan Nurullah, Aras ve Eğitimci Yazar Din Sosyolojisi Uzamanı Ali Can da konuşmacı olarak katıldı.

“Engelsiz Yarınlar Gecesi” Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Onur Atakişi’nin yapmış olduğu açılış konuşmasıyla başladı. Doç. Dr. Atakişi, “Dolunay Derneği’nin tertiplediği bu güzel geceye katılımınızdan dolayı başta sayın emniyet müdürümüz ve sayın rektörümüz olmak üzere katılım sağlayan tüm misafirlere engelli gençlerimiz adına teşekkür ederim. Sizleri fazla konuşarak sıkmak istemiyorum. Benden sonra mikrofonu alacak olan değerli konuşmacılar sizlere burada bulunma amacımızı detaylı bir şekilde aktaracaktır. Sadece şunu ifade etmek isterim engelliler toplumumuzun bir parçası ve yadsınmaz bir gerçeğidir. Sosyal yaşamın her alanında ‘bizde varız’ deme cesareti gösteren bu güzel gönüllü insanlara teşekkür ediyoruz.”

“GÖNÜL BORCUMUZU ÖDEDİK”

Yıllar önce aynı salona odun kalaslar üzerine girebilen fakat sahneye çıkamayan Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, Kars’ta ilk kez engelli rampasından tekerlekli sandalye ile salona çıkabilmenin mutluluğunu yaşadı. Rampadan çıkarken gözleri dolan Ocak, engellerin bir bir ortadan kaldırıldığı görmekten duyduğu memnuniyeti yıllar önce “Kalaslı Rampa” haberini yapan ve Dolunay Derneği’nin ilk “Yılın Engelli Dostu” plaketi alan Kafkas Haber Ajansı kurucusu Bedir Altunok ile paylaştı. Ocak, tekerlekli sandalyesiyle çıktığı sahnede birde konuşma yaptı. Ocak şöyle konuştu:

“Saygıdeğer misafirler; derneğimizin hazırlamış olduğu programa hepiniz hoş geldiniz. Bizler engelliler olarak sizlerin gönüllerinde sevgi yumağı oluşturmak istiyoruz. Amacımız farkındalık yaratmak, engellilerin isterlerse her şeyi başarabileceklerini sizlere bir defa daha göstermektir. İşte bu bağlamda; bu gece, bu salonda birazdan sizlere sunulacak müzik ziyafeti engelli gençlerimizin azminin eseridir. İstenirse tüm engellerin yok edilebileceğinin bir göstergesidir. Bizlere bunu ispat etme fırsatı veren Valilik SODES ve Kalkınma Bakanlığımıza çok teşekkür ederim. Onlar bize inandı bizde onların bu inancını boşa çıkartmadık. İmkân verildiği sürece engellilerin her tür sosyal projenin altından rahatlıkla kalkabileceğini bir kez daha ispat ettik ve gönül borcumuzu ödedik. Son olarak şunu söylemek istiyorum; ‘burada 10 kişi de olsak bin kişi de olsak engelsiz yarınlar için mücadeleye devam edelim’ diyor hepiniz saygı ile selamlıyorum.”

HZ. MUHAMMED’İN (SAV) ENGELLİLERE BAKIŞI

Muhteşem geceye konuşmacı olarak davet edilen Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı yöneticilerinden Eğitimci-Yazar, Karakter Eğitimi Uzmanı Numan Nurullah Aras ve Eğitimci-Yazar, Din Sosyolojisi Uzamanı Ali Can sahne aldı.

Konuşmacılar Hz. Peygamber’in (SAV) örnek hayatından, engelli sahabelerin hayatlarından kısa, kısa örnekler vererek İslam’ın engellilere bakış açısını anlattılar. Ali Can’ın sunumunda öne çıkan en önemli başlık bir hoş görü dini olan İslam’ın engellilere bakışının da bu minvalde olduğu üzerineydi. Can konuşmasında şu ifadelere yer verdi: İlk insanın yaratıldığı günden bu güne sağlık insanlar gibi bedensel ve farklı engelleri olan insanlarda dünyaya gelmiştir veya sonrada yaşanan bir takım olaylar neticesinde engelli olmuşlardır. Ama bizi asıl ilgilendiren toplumların bu insanlara bakışı, toplumların bu insanları nasıl algıladığıdır. Bakın yunan filozofu Aristo ‘Mükemmel olmayan hiçbir şeyin gelişimine izin vermemeliyiz’ diyor. Bu anlayış, bu söz; Yunanlıların Roma medeniyetinin engelli insanların toplumdan tecrit edilmesine, dışlanmasına sebep olmuştur. Hatta Roma’da engelli doğan çocukların öldürülmesi, toplumdan uzaklaştırılması, tecrit edilmesi, köle olarak satılması için kanunlar bile çıkartılmıştır. Ama ir bakıyorsunuz cahiliye döneminde kız çocukları diri diri toprağa gömülmüş. İslam’la birlikte bir devrim ortaya çıkıyor. Bizim kültür ve medeniyetimizde. İslam engelliliği Allah’ın bir laneti olarak değil bunu doğal bir imtihan vesilesi olarak görüyor. Kur’an-ı Kerim’de yüce Rab’bimiz şöyle buyuruyor: ‘Sizleri mallarınızdan, canlarınızdan, hasatlarınızdan eksiltmek suretiyle imtihana tabi tutacağız’ Bizler inanan Müslümanlar olarak sağlığımızla da hesaba çekileceğimizi unutmamalıyız. Hz. Peygamber’in (SAV) yaşantısından örnekler bize yeter. Hz. Muhammed’in engellilere bakışını çeşitli örneklerle size aktardık. Umarız faydalı olmuşuzdur.”

DİYALOG KURUN

Eğitimci-Yazar, Karakter Eğitim Uzmanı Numan Nurullah Aras, asıl engelin diyalog eksinliği olduğunu söyledi. Esprili bir sunum gerçekleştiren Aras, konuşmasına uygulama da katınca renkli bir sohbet oldu. İzleyicilerin fikir ve görüşlerini alan onlara soru soran Aras, vücut dilinin de ne denli etkisi olduğunu gösterdi. Bir göze bakarken sadece gözbebeğinin ‘kahverengi, Siyah, Yeşil…” rengini değil arkasındaki ‘Beyaz’ı da görmelerini isteyen Aras, engellilere acımak yerine onlarla iç içe olmanın, onlara hal hatır sormanın, onlara engelini ortadan kaldırarak yaklaşmanın daha doğru olacağına vurgu yaptı. Aras, konuşmasını daha çok ikili diyaloglarla devam ettirdi. Salondaki izleyicilerle iletişim kuran ve iletişim teknikleri ve engellilerle nasıl iletişim kurulması gerektiği hakkında izleyicilere kısa bir sunum yapan Aras, engellilerle iletişimde göz temasının önemine dikkat çekerek bireylerle iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun göz teması olduğunu dile getirdi. Sık, sık salondaki misafirlere sorular soran Aras iletişimin altın kuralları hakkında önemli ipuçları verdi.

Sunumlarının ardından konuşmacılara; engellilerin topluma kazandırılmasında büyük destekleri olan konuşmacılara plaketleri takdim edildi.

“YÜREĞİMİ CEBİNİZE KOYUYORUM”

İl Emniyet Müdürü Ercan Çakmak ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’a da Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak tarafından; engelli gençlere gösterdikleri yakın ilgi ve onların hayatlarını kolaylaştırıcı tedbirler için şükran ifadesi olarak birer plaket takdim edildi. Ocak, “Sayın İl Emniyet müdürüm ve Sayın Rektörüm; bizlere o kadar sıcak ve samimi davrandınız, engelli gençlere kucak açtınız ki sizler bu salondan ayrılırken yüreğimi sizin cebinize koyuyorum.” dedi. Ocak’ın bu sözleri alkış tufanıyla karşılık buldu. Emniyet Müdürü Çakmak ve Rektör Özcan da birer teşekkür konuşması yaparak bir başka programa katılacakları için salondan ayrıldılar.

KHA YAZARI MURAT ŞANLI ŞİİR OKUDU

Kafkas Haber Ajansı yazarlarından şair Murat Şanlı’ya da Engelli Gençlere yaşamlarının her safhasında gösterdiği sabır ve hoşgörüden dolayı ‘Yılın Engelli Dostu Şair ve Yazarı Ödülü’ verildi. Plaketini almak üzere sahneye çıkan Şanlı izleyicilere Murat Akçelik’in ney taksimi eşliğinde “Evlat” şiirini okudu.

EVLAT

Dinle sözümü hissen al evlat

Kibirdir kör eden, öldüren cellât

Şehvete kapılma, uyma nefsine...

Namuslu ilişme, olma musallat

***

Güvenip dost deme, fırsat ver tanı

Dürüst ol hak yeme, yaşat insanı

Ayşe’yi, Fatma’yı, Gül’ü, Nurcan’ı…

Gönül al, gönül ver, kırma bir canı

***

Düşküne el uzat, zinhar bekleme

Sırrına sahip ol dostta yükleme

Sevgiyi, saygıyı kuldan saklama

Arsıza ar olma, uzak dur evlat

***

Eğilme, bükülme. Dik dur yıkılma

Dost doğru kelam et, kuldan sakınma

Çileye talip ol dertten yakınma

Su gibi aziz ol hayat ver evlat

***

Darılma, gücenme, bıkma, usanma

Uzanan her eli yürekten sanma

Kırk düşün bir konuş, sakın aldanma

Gönülde sultan ol, hor görme evlat

***

Unutma ceddini, aşma haddini

Değer ver insana, kırma hatrını

Canından aziz bil yücelt yurdunu

Uyuşma, mayışma, çok çalış evlat

***

Hayrı da şerri de sen hak dile

İşinde dürüst ol, yapma hiç hile

Dikeni batsa da değer ver güle

Dalından kopartma büyüt be evlat

Şiir dinletisinin ardından duygularını ifade eden şanlı şunları söyledi:

“Dolunay Derneği kurulduğu günden bu güne her zaman engelli kardeşlerimin yanında oldum onların dertleriyle dertlendim sıkıntılarıyla mücadele ettim. Amacım bu insanların toplum bir parçası olarak yaşamlarının zorlaştırmadan sürdürülmesi yönünde yapacakları her türlü projeye destek olmak oldu. Bu bağlamda yakında çıkacak olan ikinci şiir kitabımın satışından elde edilecek geliri de bu eğitim ve kültür yuvasının yaşatılması amacıyla engelli gençler yararına kullanılmak üzere derneğe bağışladım. Umarım yaptığım bu bağışla bu ilim irfan yuvası daha nice güzel projelere imza atarak engellilerin toplumda hak ettiği saygınlığı kazanmasına vesile olur. Sizlerden en büyük dileğim bu kitaptan satın alarak bu anlamlı projeye destek vermenizdir.”

Şanlı’nın konuşmasının ardından plaket takdimine geçildi. Murat Şanlı’ya dernek yararına yürüttüğü faaliyetlerden dolayı teşekkür eden Dolunay Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker, plaketi takdim için dernek üyelerinden Metehan Gören’i sahneye davet etti. Şanlı plaketini genç müzisyen Metehan Gören’in elinden aldı. D aha sonra Dolunay Derneğine sunduğu katkılardan Dolayı Ankara Büyük Şehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Recep Tekcan’ın plaketi verildi. Yoğun programı nedeniyle geceye katılamayan Ahmet Recep Tekcan’ın Yılın Engelli Dostu Bürokratı Ödülünü onun adına Fatih Tekcan aldı. Fatih Tekcan yaptığı teşekkür konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Dr. Ahmet Recep Tekcan’ın geceye katılmayı çok istediğini lakin elinde olmayan nedenlerden dolayı geceye katılamadığını yüreğinin her zaman engellilerle birlikte attığını söyledi. Bu onur verici unvan için tüm engelli dostlarına teşekkür ettiğini belirtti. Her zaman onlarla beraber olacağını da ifade ettiğini belirtmemi özellikle benden istedi.”

Gecede başta konuşmacı olarak il dışından gelen konuşmacılar olmak üzere sırasıyla yılın engelli Dostları ödülüne layık görülen katılımcılara plaket takdimi yapıldı.

YILIN ENGELLİ DOSTLARI ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLEN İSİMLER:

Ercan Çakmak: Yılın Engelli Dostu Emniyet Müdürü

Prof Dr Sami Özcan: Yılın Engelli dostu Rektörü

Dr Ahmet Recep Tekcan: Yılın Engelli Dostu Bürokratı

Murat Şanlı: Yılın Engelli Dostu Şair ve Yazarı

Sinan Erdağı: Yılın Engelli Dostu Hukuk Adamı

Metin Atay: Yılın Engelli Dostu Akademisyeni

Gümüş Pala Kortağ: Yılın Engelli Dostu Gazetecisi

Serhat Eryolcu: Yılın Engelli Dostu Haber Muhabiri

Yahya Çolak: Yılın Engelli Dostu TDP Müdürü

Nevzat Onay: Yılın Engelli Dostu Eğitimcisi

Ayrıca Derneğe yaptıkları maddi ve manevi katkılardan dolayı İşadamı Adem Çalkın ve Süleyman Doğan’a ve Alirıza Hoşgönüllü’ye “Yılın Engelli Dostu İşadamı” ödülleri takdim edildi.

Dolunay Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker’in katılımcılara yaptığı teşekkür konuşmasının ardından gece sona erdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.