1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Kars İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Bekir Kaçar, Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, erken tanıya dikkat çekti.

A+A-

Kanser; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri arasında ön sıralarda yer almaktadır. Mevcut kanaatin aksine; kanser, erken teşhis edildiğinde iyileşme oranı oldukça yüksek bir hastalıktır. Bu nedenle diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi kanserde de erken tanı hayati önem taşımaktadır.

Kars İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Bekir Kaçar, Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, erken tanıya dikkat çekerek, “Kanser önemi giderek artan bir sağlık sorunu olmakla birlikte, korkulacak kadar tehlikeli bir hastalık değildir. Ancak kanseri meydana getiren veya kansere zemin hazırlayan etkenlerden kaçınmak mutlaka zorunludur. Bununla birlikte kanserde başarılı tedavi erken teşhise dayanır. Aksi takdirde tedavi zor, pahalı ve göreceli olarak da başarısız olur.” dedi.

Kanserin önlenmesi konusunda doğru bilincin oluşturulmasının, kanserde tedaviden daha önemli olduğunu vurgulayan Kars İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Kaçar, kanserden korunmanın altın kuralları olduğunu bildirdi ve şunları söyledi:

“Bilindiği gibi kanseri önlemenin ilk altın kuralı sigaradan uzak durmak. Bu anlamda Bakanlığımızın titizlikle ve son derece başarıyla uyguladığı çalışmalar sayesinde, bu bilinç halkımızda büyük oranda oluştu. Bunun haricinde alkolden, güneş ışığının zararlı etkilerinden, gereksiz ilaç kullanımından ve radyolojik tetkiklerden kaçınmak, yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak suretiyle kansere büyük oranda engel olunabilir.”

Kanserin sebebinin henüz tam olarak bilinmemesinin yanında, pek çok etkenin hastalığı tetikleyebildiğini ve kanserin vücuttaki her organda, her dokuda bulunabildiğini belirten Dr.

Bekir Kaçar, hastalığın belirtileri hakkında şunları ifade etti:

“Kanser yerleştiği yere göre değişik belirtiler verir. Yalnız bazı belirtiler vardır ki, bunlar kanser başlangıcında şüphe ettirirler fakat yine de kanserin varlığını göstermezler. Öncelikle tüm kanser türlerinde ortak olan sebepsiz kilo kaybı, iştahsızlık ve ateş gibi belirtiler ve semptomların varlığından söz edebilirim. Bunun haricinde, meme veya vücudun başka bir yerinde şişlikler veya sertlikler, uzun süren ve kapanmayan yaralar oluşmuşsa ya da ciltte bulunan zararsızken büyümeye başlayan, şekil ve görüntüsünde değişiklikler meydana gelen siğil ve benler varsa mutlaka bir hekime görünmekte fayda vardır. Aynı şekilde vücudun herhangi bir yerinde anormal kan ve akıntılar mevcutsa, yutma zorluğu ve hazım bozuklukları, uzayan öksürük ve ses kısıklığı yaşanıyorsa ihmalkârlık yapmadan, bu belirtileri göz ardı etmeden gerekli kontrollerin yaptırılması büyük önem taşımaktadır.”

Kanser konusunda duyarlılığın sağlanmasında eğitimin rolünün altını çizen Dr. Kaçar, Kanser Haftası boyunca yapacakları etkinleri şöyle özetledi:

“Kanserle savaşabilmek, hastalık oluşmadan gerekli önlemleri almak ve kanserin zararlarını azaltabilmek adına hastalığın öneminin, belirtilerinin ve hastalıkla mücadele yollarının halkımıza anlatılması büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda bizlere de büyük görev düşmektedir. Biz de ilimizde, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla pek çok etkinlik düzenleyeceğiz. Kanser Haftası’nın ilk günü olan 01 Nisan’da, kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekmek, tarama ve teşhis olanaklarını yaygınlaştırmak ve önlenebilir kanserleri yok ederek ölüm oranlarını azaltmak amacıyla ilimizde de kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’ni ziyaret edeceğiz. Bilindiği gibi KETEM’de tüm taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır. KETEM ziyareti haricinde 04-05 Nisan’da ilimizdeki tüm sağlık personelimize kanser konulu hizmet içi eğitim düzenleyeceğiz. Çünkü kanserle savaşta ilk adım sağlık personelinin farkındalığını oluşturmak, ardından da vatandaşlarımızda bu bilinci sağlamaktan geçiyor. 06 Nisan’da tüm basın mensuplarımıza Sayın Valimiz Ahmet Kara başkanlığında “Kanserden Korunmak İçin Sağlıklı Beslenme” içerikli bir kahvaltı düzenleyeceğiz. Son gün ise, kanserin önemi ve ilimiz KETEM çalışmaları hakkında halkımızın daha çok bilgi edinmesi amacıyla, bir TV programına katılarak çok daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz. Herkese sağlıklı günler diliyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.