1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ermeniler pusu kurdular
Ermeniler pusu kurdular

Ermeniler pusu kurdular

Ermenistan sınırında öldürülen çobanın kardeşi konuştu: Bize pusu kurdular...

A+A-

Hayvanını almak için Akyaka yaylası Dereyatağı bölgesinden Ermenistan sınırına geçtiğinde öldürülen Çoban Mustafa Ürker’in, olay anında yanında buluna kardeşi Ramazan Ürker, yaşadığı şoku üzerinden güçlükle atabildi. Çobanın kardeşi Ramazan Ürker, kardeşini gözleri önünde vuran Ermenilerin kendisine de ateş ettiklerini söyledi. Ürker ayrıca, Ermenilerin otların arkasından ateş açtıklarını ve kısa süre içinde sayılarının 5’e çıktığını ifade etti.

ULURLARARASI HUKUK MÜCADELESİ BAŞLIYOR

Ermenistan hükümetinin Rusya aracılığıyla dün yaptığı açıklamada ilk ateşi Türk çobanın yaptığını ileri sürmesi talihsiz çobanın ailesini derin bir üzüntüye soktu. Cenazelerini dün toprağa verdikten sonra duydukları bu açıklama üzerine aile bireyleri olayın Ermenilerce çarpıtıldığını belirttiler. Asılsız soykırım iddialarında da yaptıkları gibi bu olayda da Ermenilerin yanlış bilgilerle olayı saptırdıklarını anlatan Akyakalılar, Ermenistan’ı Avrupa İnsan Haklarına şikayet edeceklerini ve haklarını uluslararası hukuk mücadelesiyle arayacaklarını da söylediler. Ayrıca Türk hükümetine de güvendiklerini ve gerekli inceleme ve araştırmaların sağlıklı şekilde yapılacağına da inandıklarının altını çizdiler.

Çobanın amcasının oğlu Gürbüz Ürker, “Bizde hukuki süreci başlatacağız. Bütün mercilere müracaatımızı yapacağız. Çünkü bu dava uluslararası bir davadır. Tüm davaları açacağız ve sonucunu bekleyeceğiz. Devletimizde inşallah bu konuda üzerine düşen ne varsa yapar.” şeklinde konuştu.

ÇOBANIN KARDEŞİ İLK DEFA KONUŞTU

Çoban Mustafa Ürker’in kardeşi Ramazan Ürker, gözleri önünde kardeşinin vurulması üzerine yaşadığı oku yeni yeni atlatmaya çalışıyor. Dün kardeşini gözyaşları arasında toprağa veren Ramazan Ürker bugün gazetecilerin sorularını cevapladı. Ürker, o anki yaşananları şöyle anlattı:

“Ermeniler pusu atmışlardı. Bizde kardeşimle hayvanı almaya gittik. O sırada kardeşim sınırı geçmişti bir anda otların arkasından Ermeni askeri ateş açtı ve kardeşimi vurdular. Bizim üzerimizde hiçbir şey yoktu. Dur ihtarı bile yapmadan vurdular. Otun içine uzanmıştı ve kalkar kalkmaz ateş etti. O sırada bende kardeşime yardım etmek istedim ve müdahaleye yeltendim ama beni uzaklaştırmak için benim üzerime de ateş etti ve beni kardeşime yaklaştırmadı. Bir kişiydiler, sonra arkadan bir kişi daha geldi sonra birkaç kişi oldular. Olaydan sonra rütbelileri geldi, oraya yığıldılar arabalar gidip geldi.”

“TÜRKLERİN GELİP BU İNEĞİ GÖTÜRECEKLERİNİ BİLİYORDULAR”

Çobanın amcasının oğlu Himmet Ürker de, “Bunları öyle bir pusuya salmışlar ki ineği şişlemişler. Bunlarda ineği getirmeye gidiyorlar. Demek ki ineğin yanına gizlenmişler biliyorlar ki Türkler gelip bu ineği götürecekler. Bunlar ne bilsinler ki ineğin arkasına Ermeniler gizlenmişler.” diye konuştu.

Himmet Ürker daha sonra şunları söyledi:

“Bu olay akşam 19.30 sıralarında olmuş. Ramazan Ürker’in kardeşi Çoban Mustafa Ürker’e ateş edip vuruyorlar o da tel örgünün dibinde oturuyor. “Kardeşimi verin” diye ağlayıp sızlıyor. Onlarda işaret ediyorlar ve kepçe vurduklarını, kardeşinin ölmediğini söylüyorlar. Buna da silah atmışlar belki de bunu da vuracaklardı. Bize yaralı olduğun söylüyorlar meğer çobanımız akşamdan olay yerinde ölmüş.”

KENDİLERİNDEN BİR ASKERİN ÖLDÜĞÜ YALANINI BİLE SÖYLEDİLER

Çobanın yakınlarından Halim Ürker ise, “Ermeniler bizim çobanımızın sağlık durumunun iyi olduğunu onlardan bir askerin ise öldüğünü söylediler. Fakat bunların hepsi yalandı. Ve sabah saatlerinde bize cenazesini teslim ettiler. Biz yaralı olarak biliyorduk ve o akşam orada bizim ambulansımız doktorumuz bile hazırdı. O şekilde bize vermediler. Yalan konuştular. Zaten olayın ardından hiçbir müdahale yapmamışlar ve sabaha kadar da olay yerinde cenazemizi bekletmişler.” dedi.

SIIR İHLALİ BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YAPILMAMIŞTIR

Akyaka Çiftçi Malları Koruma Başkanı Cemal Hasanoğlu da, “Çobanda ne olabilir ki. Kendisini savunabilecek, kendisini koruyabilecek bir şeyleri yoktur. Ermenistan askerleri orantısız bir güç kullanarak bizim komşumuzu, arkadaşımızı vurdular. İnşallah devletimiz bunun takipçisi olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devletimize güveniyoruz. Sözde tel örgü var ama sınır boyunca olan tel örgülerimizin yüzde 80’i zaten açıktır. Hayvandır sonuçta kaçıyor, otlu bölge olduğu için gidiyor. Sonuçta burada bilinçli bir şekilde otlatmak yok ki. Kasti bir durum söz konusu değil. Onunda elinde olmayan bir nedenden dolayı hayvan oraya gitmiş. Bunlarda bunu getirmeye giderken orantısız bir güç kullanılmış. Böyle bir olay yaylamızda, bölgemizde ilk defa oluyor. Çobanlarımız olsun, o bölgede yaylaya çıkan insanlarımız dahi sonuçta sınırı geçmenin yasak olduğunu biliyorlar. Ve kesinlikle sınır ihlali de bilinçli bir şekilde yapılmamıştır.” dedi.

Dün de Cuma namazı sonrası Çoban Mustafa Ülker’in cenazesi içe mezarlığına gözyaşları arasında toprağa verilmiş, cenaze törenine de Kaymakam Osman Uğurlu, Belediye Başkanı Nevzat Deniz, askeri erkan, emniyet teşkilatı, Kars’tan ve ilçeden STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.