1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Eski Hekimevi yıldızlı otel oluyor
Eski Hekimevi yıldızlı otel oluyor

Eski Hekimevi yıldızlı otel oluyor

Yusufpaşa mahallesinde bulunan eski Hekimevi ihaleye çıkarılarak 49 yıllığına kiraya verildi. Yıllık kirası 77 bin TL’ye verilen Hekimevi’ni; İşadamları Gaffar Demir ile Abdurrahman Alınak aldı.

A+A-

Ortaklar adına konuşan Abdurrahman Alınak, önümüzdeki sezon buranın onarılacağını, yıldızlı turistik otel yapacaklarını söyledi. Hem eski tarihi eseri kurtaracaklarını hem de turizmse açacaklarını belirten Alınak, 2012’nin nisan ayında çalışmalara başlayacaklarını ve 2012 yılı içinde hizmete açacaklarını ifade etti.

Uzun yıllar Doğumevi ve Hekimevi olarak kullanılan, 1877 yılında yapılan tarihi binanin, bu girişimin ardından kurtuluyor olması Karslıları da sevindirdi.

1877–1878 yıllarında Osmanlı Rus savaşından sonra Kars’ın Rus işgalinde kaldığı 40 yıllık süre içerisinde dikdörtgen ve üç katlı bina şeklinde yapımı gerçekleştirilen ve günümüze kadar birçok alanda hizmet binası olarak kullanılarak olağanüstü mimari yapısıyla görenlere parmak ısırtan Hekimevi, turizme açılmasıyla birlikte kent için önemli bir kazanım olacak.

19. yüzyıl sonlarında Çarlık Rusyası’nın elinde bulunan Kars’ın, bir benzeri daha olmayan Kent Planı ve bu planın bazı yerleşim alanları üzerine Moskova’dan gelen mimarlarca yapılmış ol an ve kentin süsü sayılan anıtsal ve taş binalardan olan Hekimevi’nin; onarım ve bakımının da yapılmasıyla ziyaretçilerin akınına uğramasının kaçınılmaz olduğu söyleniyor.

Görkemli bu bina Kars’ın ilk Konservatuar binası olarak da kullanıldı. Dış cephesi Barok mimari tarzında yalancı sütunlar, rölyefler ve kartuşlarla süslenmiş olan Hekimevi’nin, arka ve yan cepheleri yığma olarak yapıldı. İki katlı olan Kagir bina Kars’ın ilk konservatuar binası olarak da ün yapmış bir bina olarak biliniyor.

Cumhuriyetin ilanından sonra Kars Doğumevi olarak kullanılan bina daha sonra zirai donatım binası ve son olarak da restore Hekimevi olarak kullanıldı. Hekimevi olarak kullanılmak üzere başka bir binaya taşınılmasının ardından boş kalan bina o günden beridir yalnız ve sahipsiz şekilde kaderine terk edilmişti.

Yusuf Paşa Mahallesi’nde bulunan ve İl Özel İdaresi’ne ait olduğu söylenilen binanın kaderine terk edilerek temizlik ve bakımının yapılmamasıyla binanın içler acısı durumunu gün geçtikçe daha da vahim hale gelmişti.

Gaffar Demir ile Abdurrahman Alınak’ın 49 yıllığına kiraladığı Hekimevi bu girişimle birlikte hem gün yüzüne çıkacak hem de kaderine terk edilmişlikten kurtulmuş olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.