1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Evde Bakım" memnun ediyor
Evde Bakım memnun ediyor

"Evde Bakım" memnun ediyor

Kars Sarıkamış Devlet Hastanesi “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında 12 hasta vatandaşa “Evde Bakım Hizmeti” veriyor.

A+A-

Sarıkamış Devlet Hastanesi tarafından Kasım ayında uygulamaya başlanılan ‘Evde Bakım Hizmeti’ özellikle yatalak hastalar için önemli kolaylık sağlıyor. Evde Bakım Hizmeti ile yatalak, bakıma muhtaç, hastaneye ulaşması zor olan hastaların muayene ve tedavileri sağlık görevlileri tarafından evlerinde veriliyor. 

Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Kars İl Sağlık Müdürü Fahri Sevinç ve Sarıkamış Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hasan Abuoğlu, Evde Bakım Hizmeti ekibinden Dr. Zühre Yormaz, Psikolog Hatice Korkmaz ve Hemşire Sevcan Şahin ile birlikte Sarıkamış’ın Taşlıgüney köyü Maksutcuk mezrasına giderek, Tetraplejik (Her iki kol ve bacak ile gövdenin istemli kaslarının tam felci) hastası Yılmaz Tekin’i evinde ziyaret ettiler. 

Tam donanımlı Evde Bakım aracıyla gelen sağlık ekibi, gerekli muayene ve kontrolleri yaptıktan sonra gerekli tıbbı malzemeyi de hasta yakınlarına teslim etti. 

3 ay önce geçirmiş olduğu trafik kazası sonucu boyunda aşağısı tutmayan Yılmaz Tekin verilen hizmetten son derece memnun olduğunu belirtti. Geçirmiş olduğu trafik kazasını anlatan Tekin, “Boyundan aşağısı felçli bir insanım. Hayatım evde geçiyor. Başka bir yere gidemiyorum. Sağılık hizmetlerindeki bu yeni uygulamada eve gelerek beni muayene ettiler. Bundan sonra bana tedaviyi evde yapacaklar. Örneğin serum lazım olursa evde takılacak. Hepsine teşekkür ediyorum” dedi. 

Tekin ailesine “geçmiş olsun” dileklerinde bulunan Kaymakam Ermiş, aileyle bir süre sohbet ederek sıkıntı ve sorunlarını dinledi. 

Kaymakam Ermiş, “İl Sağlık Müdürlüğümüzün Evde Bakım Hizmetleri kapsamında bugün Taşlıgüney köyümüzün Maksutcuk mezrasına geldik. Geçirmiş olduğu trafik kazası sonucu Tetraplejik hastası olan vatandaşımızı ziyaret ettik. Bu hizmet acil durumda olanlar için değil daha çok evinden çıkamayacak, hastaneye gidemeyecek durumda olanlar için verilen bir hizmet. Sarıkamış ilçemizde de 1 doktor, 1 psikolog ve 1 hemşire bu konuda görevli. Kendilerine özel tahsisli araçları var. Bu durumdaki hastaların hastaneye götürülmesi gerekiyorsa götürülmesi yada evde bakılması konusunda hizmet veriyorlar. Sarıkamış ilçemizde bu durumda olan 12 hasta var. İl Sağlık Müdürümüzden aldığımız bilgiye göre Kars genelinde 150 hastaya bu şekilde hizmet veriliyor. Bu hizmetler bizi de memnun ediyor. Vatandaşımız da bu hizmetten çok memnun. Sağlık hizmetleri konusunda ülke olarak ne aşamaya geldiğimizin bir göstergesidir” dedi.    

İl Sağlık Müdürü Sevinç de, “Devletimizin vatandaşımıza vermiş olduğu bir hizmet. Herkesin bu hizmeti bilip, sayın Kaymakamımızın izah ettiği gibi yatalak, hastaneye gelemeyen hastalarımızın mutlaka bizlere haber vererek bu hizmetten yararlanmalarını istiyoruz. Hastalarımıza geçmiş olsun diyoruz. Bundan sonra bu hizmetlerimizi daha da genişleteceğiz. Ulaşamadığımız tek bir hasta bile kalmayacak şekilde mutlaka tüm hastalarımıza ulaşıp sağlık hizmeti vereceğiz. Bu durumda olan vatandaşlarımızın bizleri arayıp gerekli müracaatlarını yapmalarını istiyoruz. İnşallah vatandaşlarımız bu hizmetlerimizden memnun kalır” şeklinde konuştu. 

Op. Dr. Abuoğlu ise, “Evde Sağlık Hizmetleri Sağlıkta Dönüşüm Programı içerisinde başlatılmış bir hizmettir. Hastanemiz geçtiğimiz Kasım 2010 tarihinden itibaren bu hizmeti vermeye başladı. Bu güne bu hizmetten 12 kişi yararlanıyor. Birimimizin amacı tıbbı bakımı hastaya ev konforunda sağlamak raporlarını yenilemek, psikolojik ve sosyal danışmanlık dahil tüm hizmetleri vermek. Hedefimiz yılsonuna kadar bu hizmetleri ilçe geneline yaymaktır. Yararlı olacağına inanıyorum. Evde sağlık hizmetine, bakıma muhtaç ve yatalak olan herkese ulaşmayı hedefliyoruz. Görevli sağlık ekibi tarafından düzenli olarak belirli aralıklarla evinde kontrol edilen hasta, gerekli görüldüğü takdirde tahsis edilen ambulanslarla hastaneye götürülebiliyor. Evde sağlık hizmeti; ihtiyacı olan (geçici yada uzun süreli olarak yatağa bağımlı olup sağlık kuruluşuna gelemeyen) bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesidir. Evde sağlık hizmetleri biriminin görevi hastalığın teşhisini koymak olmayıp daha önce ilgili dal uzman tabiplerince konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde ve kişinin bulunduğu ev ortamında; muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi, uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların reçete edilmesi, tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması, hastanın ve ailesinin evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler, hastalık ve bakım süreçleri ile ilgili bilgilendirilmesi ve hastalığı ile alakalı evde kullanımı gerektiren tıbbi cihaz ve ekipmanların doğru ve uygun koşullarda kullanılması konusunda eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerin verilmesini kapsar” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.