1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Eyleme yolculuk
Eyleme yolculuk

Eyleme yolculuk

Torba Yasası eylemine Kars’tan 40 sendikalı bir otobüsle Ankara’ya hareket etti...

A+A-

KESK, DİSK, TTB ve TMMOB’un ortaklaşa yapacağı TBMM önündeki Torba Yasası eylemine katılmak için Kars’tan da, KESK’e bağlı Eğitim Sen, BES, SES, Tüm Bel Sen ve Enerji Sen temsilci ve üyeleri bir otobüsle saat 16.00’da Ankara’ya hareket etti. 

Sendika üyeleriyle birlikte Ankara’daki eyleme katılmak için Kars’tan hareket eden Türk Eğitim Sen’in Kars Şube başkanı Ahmet Adıgüzel, Genel merkezlerinin isteği doğrultusunda bir otobüsle Ankara’ya hareket edip, Torba yasası eylemine katılacaklarını ifade etti.

Adıgüzel şunları söyledi: “Bilindiği gibi AKP Türkiye’de ciddi anlamda muhalefetin sesinin çok azaldığı bir süreçte sınır tanımayan yasalarla ve uygulamalarla emekçilerin kazanılmış haklarını geriye almaya dönük yasalar ve düzenlemeler yapıyor. İstihdam şekillerimizi tamamen değiştirecek, güvensizleştirecek, modern kölelik dediğimiz bir sistemi dayatmaya çalışıyor. Biz emek örgütleri olarak dört büyük konfederasyon KESK, tabipler Birliği, Mimarlar Mühendisler Birliği ve DİSK olmak üzere dört konfederasyonun çağrısı üzerine Ankara merkezli bu kamuoyunda “Torba yasası” olarak anılan yasaya karşı demokratik tepkimizi koymak bu konuda kamuoyu oluşturmak temelinde bugün bizde genel merkezimizin isteğiyle bir araçla Ankara’ya hareket ediyoruz. Amacımız bu yasayı kamuoyunda cazip olarak öne çıkarılan birtakım yasaların yanında emekçileri, çalışanları mağdur edecek alttan gelen yasaları açığa çıkarıp, kamuoyuna duyurmaktır.” 

Gazetecilerin Ankara Valiliğinin bu eyleminin yasal olmayacağı için izin verilmeyeceği yönünde ki açıklamaları üzerine TES başkanı Adıgüzel şu şekilde cevap verdi.

“Biz hak verilmez, alınır ilkesiyle hareket eden bir sendikayız. Dolayısıyla bizim için meşru ve yasal bir eylemdir. Hiç kimse bunu illegalize edemez. Bu illegalize etmenin nedeni kesinlikle psikolojik baskıdır. Psikolojik bariyerler oluşturmaktır. Çalışanların, emekçilerin haklarına dönük bir psikolojik baskıdır. Biz hak arama temelinde bir eylem gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla bizim iş güvencemizin ortadan kaldırıldığı bir süreçte hangi yasalar önümüze koyulacak? Biz emekçiyiz, biz çalışanlarız, bu ülkenin öğretmenleriyiz. Bu ülkenin memurları bu ülkenin çalışanlarıyız. Bize bu alan nasıl yasadışı edilebilir? Bu tamamen Ankara valiliğinin işgüzarlığından öte bir şey değildir. Bu uygulamayı biz tanımıyoruz. Bizim yaptığımız eylem meşru, barışçıl ve demokratiktir. Biz buna böyle bakıyoruz.” 

Büro Emekçileri Sendikası (BES) temsilcisi İnan Ercan da, “Bizi bu kış günün de yola çıkaranlar utansın” diyerek torba yasasını kınadı.

Ercan şöyle konuştu: “Bugün mecliste görüşülen ve torba yasası olarak tanımlanan bu yasa aslında Cumhuriyet tarihinin geniş halk kesimleri açısından işçiler emekçiler açısından en büyük saldırı yasası olarak nitelendiriyoruz. Tıpkı geçmişte bize rağmen çıkarılan ve uygulanan herkesin mağdur olduğu genel sağlık sigortası kadar tehlikeli bir yasadır. Bunun için tüm halk kesimlerinin uyanık olması gerekiyor. Bu yasa aslında bir maliye ve sigorta borçlarının yapılandırılması adı altında çıktı. Gecikme zamlarının silinmesiydi amaç. Ama emek örgütlerinin suskunluğunun da göz önüne alarak hükümet çoktan beridir yapmak istediği bu saldırı yasalarını uygulamak için meclise getirdiği ama dört emek örgütünün ortaklaşa karşı çıktığı ve hepimizin de karşı çıkması gereken bir yasadır. Bu konuda çok uyanık olmak gerekiyor. Hükümet tüm halk kesimlerine saldırmak istiyor. 16 yaşındaki sigortalı işçinin bile 85 liralık maaşına göz dikebilecek kadar gaddarca bir yaklaşımdır. Bunu protesto etmek amacıyla b u soğuk kış gününde yola çıktık. Bizi bu yollara düşürenler utansın.” 

Büro Emekçiler Sendikası (BES) Kars İl Temsilciliği’nden yapılan “Yarın TBMM önünde eylemdeyiz!” açıklamasında da şu ifadeler yer aldı: “Torba Yasanın asıl hedefi; Güvencesizleştirmenin ve esnek çalışmanın yaygınlaşması. 4-C statüsü benzeri çalışma biçimini daha da yaygınlaştırmaktır. Atamaları daha da siyasallaştırmaktır. Parti-devlet bütünleşmesine gidiş. Suskun, itiraz etmeyen, itaatkar işçi ya da memur profili. Sendikasız ya da yandaş sendikaya üye yeni işgücü profili. Emekçiler arasındaki rekabeti derinleştirmek. Çalışma ilişkilerinde kuralsızlaşma artacak, kamu personelinin istihdamı iş güvencesiz ve sözleşmelilik temelinde olacak. Performans ve disiplin hükümleriyle birlikte kamu istihdamı esnekleştirilecek ve piyasa ile uyumlu bir istihdam politikası benimsenecek. Güvencesiz istihdam yaygınlaşacak ve iş güvencesi sadece küçük bir azınlık için (asker, polis, hakim, savcı vb.) geçerli olacak. Emekçiler arasındaki birlik ve dayanışma yerini, acımasız bir yarışa ve rekabete bırakacak. Mücadeleci sendikaların etkisi kırılacak, “Yandaş ve işbirlikçi sendikacılık” daha da güçlenecek.” denildi. 

Açıklamalarının ardından Torba yasası eylemcileri bindikleri otobüsle Ankara’ya hareket ettiler. 

Ankara Kurtuluş Parkından saat: 10:30’da başlayacak yürüyüşün ardından TBMM’nin etrafında çember oluşturularak gerçekleştirilmesi şeklinde planlanıyor.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.