Fatura Emekçilere Kesiliyor
Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Kars Şube Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yanlış politikanın faturası, SGK emekçilerine kesiliyor, denildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Sosyal Güvenlik Kurumunun yeniden yapılanmasıyla birlikte başta kamu emekçileri olmak üzere tüm toplum kesimlerinin sosyal güvenlik hakları kısıtlanmış, sağlık hakkı paralı hale getirilmiştir. Sıra da Kamu Hastane birlikleri yasası ile Devlet Hastanelerinin özelleştirilmesi vardır.
Sendikamız ve Sosyal Güvenlik Emekçileri, olumsuz ve yetersiz koşullar altında tüm sigortalılara nitelikli kamu hizmeti sunmak ve herkese eşit ulaşılabilir sosyal güvenlik hakkı için yıllardır mücadele yürütmektedir. Yürütmeye de devam edecektir.
Her gün bir yerinden patlak veren sosyal güvenlik politikalarının SGK'nın kendi eksikleri ve yanlış uygulamalarının faturası ise Sosyal Güvenlik emekçilerine kesilmeye çalışılmaktadır.
Bir taraftan, Kamera, Turnike ve performans denetimleriyle çalışma yaşamı 18.yüzyıl kölelik koşullarına geri çekilirken, bir taraftan zaten yetersiz olan dinlenme ve eğitim tesisleri taşeron şirketlere kiraya verilmekte veya satışa çıkarılmaktadır. Kurumun kendine ya da kamuya ait onca eğitim tesisi varken, SGK Başkanlığı, görevde yükselme ve motivasyon adı altında milyarlarca maliyetle beş yıldızlı otellerde eğitimler düzenlemektedir. İşçilerin ve kamu emekçilerinin sigorta primleriyle alınan Kurum taşınmazları hızla "batan geminin malları" misali satışa sunulmakta, Kurum adeta "emlakçı"lık yapmaktadır.
Diğer taraftan, Atama, Görevlendirme ve İmza Yetkililerinin belirlenmesi gibi konularda SGK yetkilileri tarafından "Liyakat" ilkesine uygun davranılmamakta, Kurum adeta Hükümetin kadrolaşmasının bir aracı haline getirilmiş bulunmaktadır
SGK Başkanlığınca, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği değiştirilerek, 45 SGK personeli "Kariyer" ve "Liyakat" İlkelerine uygun olup olmadıklarına bakılmaksızın SGK İl Müdür Yardımcısı Kadrolarına atanmıştır. Sosyal Güvenlik Çalışanları bu atamaların hangi mesleki kriterlere göre atandığının açıklanmasını istemektedir. SGK Başkanlığınca ülkemizin dört bir yanında açılmakta olan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine yapılan tüm atamalar kuşku vericidir.
Kimi İdareciler, SGK Emekçilerini açılacak olan Sosyal Güvenlik Merkezlerine göndermekle tehdit etmektedir. Özellikle emeklilik hakkını elde etmiş olan SGK Emekçileri bu yöntemle sık sık karşı karşıya kalmakta, çalışanlar yetkililerce sessiz sedasız Hükümete yakın olduğu ifade edilen "Yandaş Sendikalara" üye olmaya zorlanmaktadır. Özellikle metropol illerde Çalışanların bir kısmının görev yerleri iradeleri dışında değiştirilmektedir. Yeni kurulan sosyal güvenlik merkezleri ile sağlık sosyal güvenlik merkezlerine istek dışı tayinler yapılmakta, kimi zaman bu uygulamalar sürgün halini almaktadır. İzmir'de bir sosyal güvenlik çalışanı üyemiz… 1 yılda 4 kez 2 şer aylık sürelerle il dışında görevlendirilebilmiştir. Soruyoruz: Bu insanların ailesi, çocukları, toplumsal sorumlulukları yok mu? Bu şartlarda bu personelden nasıl bie nitelikli kamu hizmeti sunması bekleniyor merak ediyoruz doğrusu.
Sağlık ve Sosyal Güvenlik merkezlerinde çalışacak tüm personelin kadroları ve yükselme kriterleri belirlenmeli ve geçici görevlendirme ile emekçiler mağdur edilmemelidir.
Hizmet binalarının bir çoğunda fiziki imkanlar yetersiz, özellikle Fatura Kontrol ve Arşiv birimlerinde çalışma koşulları son derece kötü durumda, tüm SGK birimlerinde Büro Emekçileri "Dosya Dağlarının" altında ezilmektedir.
Diğer taraftan, Emekli olan personelin yerine yeni personel istihdam edilmemesi ve yeni açılan birimlerin personel ihtiyacı da, mevcut personel ile karşılandığından "iş yükü" giderek artmaktadır.
Yapılması gereken, mevcut SGK Emekçilerinden koşulları uygun olanların Sosyal Güvenlik Kontrol Memurluğu ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı gibi kadrolara öncelikle atanması ve böylece SGK Emekçilerine görevde yükselme olanağının sağlanmasıdır. Bunun ardından SGK birimlerinde ihtiyaç duyulan diğer kadrolara, başta memur kadrosu olmak üzere Açıktan Atama yapılarak personel açığı kapatılmalı ve iş yükü hafifletilmelidir.
Aksi takdirde SGK işyerlerinde "komik ücretler" karşılığında hukuk dışı bir biçimde "zorunlu fazla mesai" yaptırılmasıyla da, yetkililerin kendi koydukları "objektif ve adil olmayan kriterler" üzerinden "performans ödemesi" yapılması yoluyla da sorunlar çözülmeyecek, aksine giderek derinleşecektir.
SGK yöneticileri tarafından "adil olmayan yöntemlerle" ve "keyfi bir biçimde" yapılmakta olan "performans ödemesi" ve "turnike/performans denetimi ile bir taraftan SGK Emekçileri karşı karşıya getirilmekte, diğer taraftan çalışanların yasal hakları olan mazeret izni, yılık izin ve hastalık izinlerini kullanmaları engellenmektedir. Kılık kıyafetinden, hizmet alan vatandaşa seslenişinden, güler yüzlü, asık suratlı oluşuna, görev yaptığı il ya da servisten kullandığı izin süresine, turnikeden giriş çıkış sayısına kadar pek çok subjektif kriter üzerinden çalışanların performansları keyfiyetle belirlenmektedir.
Performans kriterleri SGK emekçilerinin yasal güvence altında olan ek ödeme, ikramiye ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmesinde esas alındığından yasal güvence altında olan ücretler güvencesiz hale getirilmektedir.
Performans ödemesi alanlarla, almayanlar arasında bırakalım dayanışma ilişkilerini, var olan sosyal ilişkiler dahi bozulmaktadır. SGK Emekçilerinin Performans Ödemesi yoluyla bölünmesi ve birbirine karşı rekabete zorlanması iş barışını bozmaktadır.
Esasen turnike ve performans denetimiyle yapılmak istenen; daha az çalışan, daha uzun çalışma süreleri, daha fazla işyükü, daha az ücret ve hatta güvencesiz çalışmadır.
Giriş kapılarına, yemekhane girişle rine kimi büyük komplekslerde servisler arasında geçiş noktalarına kadar kartlı giriş çıkış Turnike sisteminin tüm illerde merkezi olarak uygulamaya konulması gündemdedir. SGK Yetkililerine ve Yönetim Kurulu üyelerine soruyoruz: Sosyal güvenlik emekçilerinin ücretlerinde artış yapılmasına, çalışma koşullarının iyileştirilmesi söz konusu olunca kaynak bulamayan SGK Yönetim Kurulu, sıra emekçilerin denetlenmesine gelince, Turnike sistemi için Trilyonlarca lira kaynağı nasıl ve nerden bulmuştur? Turnikelerin ihalesi hangi şirketlere verilmiştir? Bu kadar devasa yatırım SGK'nın hangi sorununu çözecek?
Bu dayatmalara ve kölece çalışma koşullarına karşı tüm sosyal güvenlik emekçileri ve büro emekçilerinin örgütlü sendikası olarak mücadele edeceğimizi ve taleplerimizi kazanana kadar kararlıca sürdüreceğimizi ilan ediyoruz.
SGK Yetkililerini uyarıyoruz: SGK Emekçilerinin "performans" adı altında birbirine karşı "yarıştırılmasına" dayatılan sağlıksız ve kölece çalışma koşullarına, turnike ve kamera denetimlerine, kadrolaşmaya, usulsüz görevlendirmelere Son verilmelidir. İş yükünün giderilmesi için yeni kadrolu personel istihdam edilmeli, Fazla mesai ücretleri 5 katına çıkarılmalı, Ek ücretler arttırılarak temel ücrete dahil edilmeli ve emekli maaşına yansıtılmalıdır.
Aralık ve Ocak aylarında tüm illerde, tüm işyerlerini eylem alanına çevireceğiz. Şubat ayında Tüm Ülke Genelinden Ankara'ya geleceğiz. Taleplerimiz karşılanmaz ise mart ayında hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanacağız."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.