Gazete sahipleri ve temsilcileri Van’da toplandı
Basın İlan Kurumu (BİK) Van’da düzenlediği toplantıda Van, Ağrı, Bitlis, Hakkari, Iğdır ve Karslı gazete sahipleri ve temsilcileri ile bir araya gelerek sektörün sorunlarını masaya yatırdı.
BİK Genel Müdür Yardımcı Mesut Onat başkanlığında düzenlenen toplantıya, Kontrol Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ökkeş Buğra Atılgan, İlan Hizmetleri Müdür Yardımcısı Ümit Mert, Van Şube Müdür Mesut Uluçamlıbel ve Erzurum Şube Müdürü Tahsin Şahin ile Van, Ağrı, Bitlis, Hakkari, Iğdır ve Kars’tan gazete sahipleri ve temsilcileri katıldı.
Kars’tan, Kars Gazeteciler Birliğini temsilen Salih Şahin ve Tacettin Durmuş’un katıldığı toplantıya katılan gazeteciler, yaşadıkları sorunları dile getirerek çözüm önerilerini sıraladı. Gazeteciler Ekim ayında TBMM gündemine sunulacak olan yeni internet yasasının uygulamasını da merakla beklendiklerini dile getirdiler.
BİZİM DİJİTALE BAKIŞ AÇIMIZ GERÇEĞİN YANSIMASIDIR
Toplantıda gazetecilere hitap eden Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, bölge toplantılarının Bursa, İzmir, Konya, Ankara ve Samsun’un ardından Van’da düzenlendiğini belirterek, Basın İlan Kurumunun özgür haberciliğin garantörü olduğuna vurgu yaptı. Bölge toplantılarındaki amacının, gazete sahiplerinin sorunlarını ve önerilerini istişare etmek için bir araya geldiklerini söyledi.
BİK’in Dijitale bakış açısının öncelikli olarak gerçeğin yansıması olduğuna dikkat çeken Onat, Basın İlan Kurumunun kuruluşundan bu zamana kadar 61 yıldır faaliyette olduğunu hatırlatarak, 30 şube ve 380 personel ile görev yaptığını ve sektörde 33 bin gazetecini istihdam edildiğini söyledi.
Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat konuşmasının ardından toplantıya katılan gazete sahipleri ve temsilcilerinin talep ve önerilerini tek tek dinledikten sonra değerlendirmede bulundu. Toplantılarda gazeteciler tarafından aktarılacak her talep ve önerinin dikkate alınacağını ifade eden Mesut Onat, “Dijital dönüşümler ile ilgili olarak hem AB’nin fonlarından hem de Kalkınma Ajanslarının desteklerinden faydalanıyoruz. Dijitale geçiş ve dijital dünya artık her geçen gün gelişiyor. İlerleyen süreçte gazetecilik mesleğine, dijital dönüşüm ve sayfa tasarımına kadar bir takım eğitimler yapmayı planlıyoruz. Bunu İletişim Başkanlığımıza da arz edeceğiz. Dijital süreçle ilgili ‘yeni yasa ne getirecek ne götürecek’ diye soracak olursanız: ‘kasaptaki ete soğan doğramıyoruz’ ancak bütün ekibimiz uzun yıllarındır sahada çalışmaktadır. Sahanın bütün enerjisini ve sizlerin yaşadığı bütün sıkıntıları biliyorlar. Bizim dijitale bakış açımız gerçeğin yansımasıdır. Gerçekte ne yaşanıyorsa dijital zeminde de onlar yaşanmasını umuyoruz. Dolayısıyla biz dijital zeminde de bu önlemleri almaya ve çözüm önerileri oluşturmak için uzun zamandır çalışıyoruz.
AMACIMIZ GAZETECİLİK MESLEĞİNİ YAŞATMAK VE AYAKTA TUTMAKTIR
Amacımız gazetecilik mesleğini yaşatmak ve ayakta tutmaktır ve var gücümüzle çaba sarf ediyoruz. Bu toplantıda olduğu gibi bölge toplantılarımızda da sorunları sizlerle tartışarak raporluyoruz. Dijital zemine geçtiğimiz zaman ne olacak ne bitecek açıkçası yasa geçtikten sonra göreceğiz. Yani kanun koyucu yani TBMM kararını verecek. Bizim gönlümüz meclisten bu yasanın geçmesi yönündedir. Çünkü 40 maddeden 4 tanesi bizleri doğrundan Basın İlan Kurumunu ve finans kısmını ilgilendiriyor. Bizde bu konuda gerekli çalışmalarımızı yaparak raporlarımızı ilgili yerlere arz ediyoruz. Kanun geçtikten sonra uygulama metini tüm paydaşlarımızla paylaşacağız. Nitelikli gazetecilik konusu sadece istihdamla ilgili bir süreç değildir. Biz İletişim Başkanımız Sayın Hayrettin Altun’un ‘yaşasın hakikat’ olarak dile getirdiği bir mottosu var. Biz hakikati her zamanda ve her yerde ifade etmekle mükellefiz. Bizler de sizler de kamu hizmeti görüyoruz. Kamu hizmeti görenler kamuyu yanıltamazlar. Ama 5’inci kol faaliyeti olarak operasyonel haberler, itibar, suikast, manipülasyon içerikli yayınlar, devletin ali menfaatine dönük, karalama amaçlı haberlere karşı çıkmalıyız. Biz nitelikli basının belenmesini ve desteklenmesini gerektiğini söylüyoruz. Çünkü bu memleket bizim ve tüm dünyada bir itibarımız var. Artık ülkemizin özellikle Doğu ve Güney Doğu bölgelerinde huzur ve güven ortamı mevcut. Bu huzuru bozmaya dönük dezenformasyon içerikli haberciliğe asla yenik düşmememiz gerekiyor. Yerelin dinamiklerini merkeze bir şekilde taşıyacak olan sizlersiniz. Katılımcı demokrasi de burada yürüyecek. O yüzden basında niteliği artıracak mekanizmaları da çoğaltırsak inşallah daha güzel yarınlar bizi bekler. Basın İlan Kurumu sizlerin yaşaması için var gücü ile çabalamaya devam edecek. Sizlerden de bu anlamda destek bekliyoruz.“ dedi.
Toplantılar Diyarbakır, Trabzon, Malatya ve Adana’da devam ederek, İstanbul’da yapılacak toplantı ile sona erecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.