'Gazi Kars Şehrengizi' sona erdi
Kars’ta düzenlenen Uluslararası Kaşgar’dan Endülüs’e Türk İslam Şehirleri Sempozyumları çerçevesinde ‘Gazi Kars Şehrengizi’ sona erdi.
28 ülkeden 65 katılımcı ile başlayan, Kars Kalesi ve tarihi mekanların gezilmesi, Ani Harabeleri’nin ziyaret edilmesi, Şehit Ebu-l Hasan Harakani Kültür Merkezi’nin açılışının yapılması gibi etkinliklerinde yer aldığı Gazi Kars Şehrengizi sona erdi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kars Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars-Ardahan-Iğdır (KAI) Serhatlılar Birliği Federasyonu Genel Başkanı Erdoğan Yıldırım, Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı İlyas Demirci, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Cahit Turhan’ın da katıldığı uluslarası sempozyumda önemli oturumlar yapıldı.
Programın Şair ve Şehir Ölçeğinde Kars “Aşık Murat Çobanoğlu Oturumu” programın son oturumu oldu. Başkanlığını Akademisyen - Araştırmacı - Yazar - Siyaset Bilimci Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın yaptığı oturumda; Hoş Gelişler Ola Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Başkanı Yahya Akengin, Kars’ta Aşıklık Edebiyatı Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, Şehir ve İnsan Türk Ocakları Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Efendi Barutçu ve Aşık Şenlik ve Aşıklık Geleneği Halk Ozanı Aşık Şeref Taşlıova birer konuşma yaptılar.
Şehir ve İnsan Türk Ocakları Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Efendi Barutçu’nun son konuşmacı olarak kürsüye çıkmasıyla renkli görüntüler yaşandı. Esprili yapısı ve gür sesiyle salondakilerin gönlünde taht kuran Barutçu, kültür bunalımı ile ilgili konuşmasında ülkede kültür değerlerinin yok edildiğine işaret ederek, “Maalesef insan şehir alanlarında biçimsiz böcekler gibi yaşamaya mahkum edilmiştir. Kokmuş et satan bir kasap cezalandırıldığı halde kanunlar, çoktan çürümüş konutların yoksul sınıflara kabul ettirilmesine izin vermektedir. Gelecekte şehirlerimizin izzetini seherde dua eden anneler, helal rızık için her zorluğa göğüs geren babalar, soğuktan titreyen kediyi dükkanına buyur eden esnaf, bir serçenin öksürüğünden bile müteessir olan insanlar, vakıf, kitap ve su medeniyetinin, iman ve aşk medeniyetinin varisleri her sabah şehrin kalbini yarıp kirini temizleyen ezanlar kurtaracaktır” dedi.
Son konuşmacı Barutçu’dan sonra sahne alan Aşık Şenlik ve Aşıklık Geleneği Halk Ozanı Devlet sanatçısı Aşık Şeref Taşlıova, Kars’ın görkemli Kalesi, kültürel özellikleri ve tarihiyle ilgili değiş söyleyerek, konuklara da Kars’a gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti.
Gazi Kars Şehrengizi konuşmalar ve değişlerden sonra katılımcılara plaketlerin verilmesi ve toplu fotoğraf çektirilmesiyle son buldu.
Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği adına programın kapanış konuşmasını yapan Ahmet Kuşhanoğlu, emeği geçenlere ve katılıcılara teşekkür ederek, “Uluslararası Kaşgar’dan Endülüs’e Türk İslam Şehirleri Sempozyumları ve Gazi Kars Şehrengizi’ni şu anda sonuçlandırmış bulunuyoruz. Bütün katılımcılara ve sabırla bizleri dinleyen Karslılara teşekkür ediyorum. Kars’ın Şehrengizini gayet güzel yansıttık. Bundan bu güzellikleri inşallah Türk Dünyası Mimarlar ve Mühendisler Birliği olarak Türkiye’nin diğer güzide illerinde de tekrarlamayı düşünüyoruz. Hepinize canı yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç da şunları söyledi:
“Çok güzel katılımcılarla, çok güzel konuklarla ve konularla başladığımız ve sonuçlandırdığımız bu şehrengize katılımlarınızdan ve katkılarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Başta Türk Mimarlar ve Mühendisler Birliği, Devlet hava Limanları Demir Yolları İşletmesi, özellikle Kars Belediyesi, Serhat Kalkınma Ajansı ve diğer bütün paydaşlara şehrimiz adına çok teşekkür ediyorum. Çünkü Kars gibi küçük şehirlerde bu tür organizasyonlar bir kişinin, bir kurumun himayesiyle olmuyor. Herkesin kendi üzerine düşen sorumluluğu bilmesi, buna katkı sunması, elini taşın altına koyması gerekiyor. Bunların devamı içinde bu olmazsa olmaz şarttır. Kars bunu ziyadesiyle başarmış ve becermiştir. Ben tüm hemşehrilerimize, kurum ve kuruluşlara getirdiğimiz misafirlerimize karşı buradan yüzümüz ak olarak gönderdiği için herkese teşekkür ediyorum.”
Kılıç. yaptığı açıklamada da şöyle konuştu: “3 gün sürdü ama 3 ayda hazırlanan bir organizasyondu. Bunun bir çok etkisi vardı ama bizim için en önemli etkisi şuydu: Ankara’da Karsla alakalı her hangi bir işimiz için devletin önemli kurumlarına gittiğimiz zaman Kars’la alakalı çok fazla bilgiye sahip olmadıklarını gördük. Bizim amacımız Kars’ın güzelliklerini ve bu güzelliklerin nelerle ortaya çıkarılabileceklerini özellikle Ankara’nın önemli bürokrasisine devlet kurumlarına, yetkililerine göstermek istiyorduk. Bunu gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Çünkü; Çok önemli devletimizin bürokratları, bilim insanları, 28 ülkeden kendi konularında çok uzman şahsiyetler katıldılar. Çok önemli tebliğler sunuldu ve bunların hepsi Kars’a dairdi. Hepsi Kars’ın bir özelliğini ortaya çıkardı ve onu anlattılar. Çok güzel, anlaşılır sunumlar oldu. Tarım ve hayvancılık konularında olsun, kültürel konularda olsun, tarihi olsun. Ozanlık geleneği olsun, bitkiler olsun, akarsular olsun, göller, barajlar… Hemen hemen konuya değinildi. Kars’ın açıkçası bir haritası ortaya çıkarıldı. Kars’ın yapmak istediği eksiklikler ortaya çıkarıldı. Nelerin yapılabileceği ortaya çıkarıldı. Bu anlamda çok önemli bir toplantıydı. Toplantının katılımcıları da belki de Kars’a bugüne kadar gelmiş olan en önemli şahsiyetlerden oluşan bir gruptu. Bu anlamda biz çok mutluyuz ve çok güzel bir şekilde sonuçlandırdığımız için de çok mutluyuz. Böylelikle Kars’ın ihtiyaçları belirlendi. Bir şeyi ne yapacağınızı bilmez iseniz bunu yapma imkanınız da olmaz. Biz burada bunu çok güzel ortaya döktük, anlattık ve çok güzel de sonuçlandırdık. Kars halkı bunun meyvelerini gelecekte alacaktır”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.