Göçü yerel kaynaklar durdurur
Kars ve çevresi bir zamanlar hayvancılıkla Türkiye'yi doyuruyordu. Ama son zamanlarda modern hayvancılık yapılmadığı için her geçen gün geri gitti diyen Mali Müşavir Güven Akdeniz :
"Bu gün acil modern hayvancılık yapılırsa, Kars kalkınır, göç durur" dedi.
Haber : Tacettin Durmuş
YEREL KAYNAKLARIMIZI DÜNYAYA AÇMALIYIZ
Ani Antik Kenti Kars'a 42 km uzaklıktadır. Mevcut Ocaklı Köyü yakınında Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay Nehri kenarında konumlanan kentin kuruluşu M.O. 350-300 yıllarına dayanmaktadır. Ani ülkemizi ziyaret eden turistlerin önemli uğrak merkezlerinden birisidir. Ani'de kent surları, Ortaçağ kiliseleri, Selçuklu mimari eserleri görülmeye değerdir.
Güven Akdeniz, "Kars ili plato ve yaylalardan oluşmaktadır. Yayla Turizmi ve Çifttik Turizmi yönünden önemli bir potansiyele sahip olduğu için yayla turizmine de ağırlık verilirse o zaman kalkınmadan bahsederiz" dedi.
Çamlar arasındaki Sarıkamış kayak merkezi; kar kalitesi, saatte 2400 kişi kapasiteli bilgisayar donanımlı telesiyej sistemi ile dünyanın sayılı Türkiye'nin ise en gelişmiş kayak tesisi olma özelliğini taşıyor. Yeterli tanıtımın yapılırsa Sarıkamış Kış Sporları Merkezi yapabiliriz. En önemlisi Kuyucuk Gölü, Çalı Gölü, Balık Gölü, Kuş Alanı Kars İli sınırları içinde bulunmakta olup 300 çeşit kuş türünün barındığı Kuyucuk Gölü'nü kuş turizm merkezi yapabiliriz.
Tacettin Durmuş: Kars ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Bu göç nasıl durdurulur?
G.Akdeniz: Bölgenin en büyük sorunu ekonomik sorundur. Bu durumda da iş adamlarımızın devreye girmesi gerekir. Herkesin doğduğu topraklara emek vermesi yatırımcı boyutunda düşünmesi ve insanların orada kalıp kültürlerini yaşatması çok önemlidir.
Ben iş adamları birliği derneği başkanlığı yaptığım dönemde şunu söyledim: "Bizim bir araya gelip bir şeyler yapmamız lazım. İş adamları olarak konuşup ortak bir yol bulmamız lazım. Gazete olarak bu sorunlarla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Bu göçün durmasının etkenleri 2 boyuttadır. 1.si devlete ait boyutudur. Devletin alt yapıyı sağlaması gerekir ki insanlar topraklarını terk etmesinler. 2.si iş adamlarımızın ciddi anlamda şehre sahip çıkmalarıdır. Elbette ki iş adamları yatırımlarını düşünmek zorundadır. Ancak sosyal politikaları ağırlıklı olanların bölgemize sahip çıkmalarıdır. İş adamlarımızın en büyük sorunu bölgeye doğduğu topraklara sahip çıkmamalarıdır. Bu da çok sınırlı sayıda ki iş adamlarımızın bölgeye yardım yapmadığını gösterir. Ortak bir proje yapmak gerekir iş adamaları olarak. Herkesin temennisi ortak olursa her şey daha güzel olur.
Tacettin Durmuş: Kars'ta ki hayvancılıktan bahseder misiniz?
G.Akdeniz: Hayvancılık da pazarlama bölümü çok önemlidir. Bölgemizde ki hayvancılığın pazarlamasını geliştirecek, ona yön verecek kurumsal bir yapılanmanın oluşturulması gerekiyor. Bu kurumsallaşmadan bir marka ortaya çıkacaktır. İşte o zaman hayvancılığımızı bir yere getirebiliriz. Bunun yanında bölgemizde hayvancılık ilkel koşullarda yapılmaktadır. Bu konuda da bir iyileştirilme yapılması gerekiyor. Verimliliği artırıp maliyeti düşürmek için bu vazgeçilmez bir koşuldur.
Ülkemizde bölgelerarası kalkınmışlık düzeylerini dengelemek, turizmden elde edilen gelirleri arttırmak ve ülkenin hemen her yerinde bulunan doğal, kültürel ve tarihi turizmi harekete geçirirken bizde Kars'ın bütün yerel kaynaklarını harekete geçirip göçü durdurabiliriz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.