Gözler Doğu Kapı da!
Dağlık Karabağ savaşını kaybeden Ermenistan, ekonomik ambargoyu delebilecek mi?
Türkiye, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Ermenistan bağımsızlığını kazanınca bu ülkeyi 1991’de ilk tanıyan devletlerden birisi oldu. İlişkilerin kurulmasının ardından Türkiye Ermenistan’a insani yardımda bulundu. Türkiye, Ermenistan’ın bölgesel kuruluşlar, uluslararası toplum ve batılı kurumlarla bütünleşmesine destek verdi.
Ancak Azerbaycan ile Ermenistan arasında 1993 yılında yaşanan savaş Ankara ile Erivan ilişkilerini de etkiledi. Türkiye, Azerbaycan’a destek vermek amacıyla Ermenistan’a sınırlarını kapattı. 1993 yılında Kars-Gümrü (Akyaka/Ahuryan) sınır kapısının kapatılmasıyla birlikte Türkiye, Ermenistan’a ekonomik ambargo uygulamaya başladı.
Türkiye ile Ermenistan arasında bulunan sınır kapısının halen daha kapalı olmasına rağmen, Gürcistan üzerinden iki ülkenin de ticari ilişkileri devam ediyor.
Türkiye, 1993'te sınırların kapatıldığı Ermenistan ile gayri resmi rakamlara göre yılda ortalama 500 milyon dolarlık ticaret yapıyor. Büyük ölçüde Gürcistan üzerinden gerçekleştirilen ticaret, gıda, temizlik ve inşaat ürünlerinde yoğunlaşıyor. Türkiye ile Ermenistan arasında bir süre önce paraf edilen protokollerin ardından iki ülkenin sınır kapılarının açılıp açılmamasıyla ilgili tartışmalar da gündemdeki yerini koruyor.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Nahçıvan ile otuz yıldır ilk kez demiryolu bağlantısı kurulacağını, Ermenistan'ın da Azerbaycan toprakları üzerinden Rusya ve İran'a demiryoluyla bağlanacağını kaydetti. Dağlık Karabağ anlaşmazlığının geçmişte kaldığını belirten Aliyev yaptığı bir basın açıklamasında iki tarafın "geleceği ve barışı düşünecek erdemi göstermesini umduğunu" da söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Dağlık Karabağ ihtilafında yeni bir döneme girildiğini belirterek kalıcı barış ve istikrarın tesisinin yeni fırsat pencereleri açacağını, bunun Ermenistan dahil tüm bölge ülkelerinin yararına olacağını ifade etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.