1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Hakan Doğanay: “Ramazan Bayramı Tatilini Memleketinde Gönlüne Yaz”
Hakan Doğanay: “Ramazan Bayramı Tatilini Memleketinde Gönlüne Yaz”

Hakan Doğanay: “Ramazan Bayramı Tatilini Memleketinde Gönlüne Yaz”

Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının ardından Kars Kültür Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay il dışında yaşayan tüm Karslılara seslendi.

A+A-

Volkan KARABAĞ  

Son yıllarda popülerliğini artıran Doğu Ekspresine alternatif Turistik Doğu Ekspresinin de biletlerinin satışa sunulduğunu ve ilk seferin 29 Mayıs 2019 tarihinde Ankara’dan Kars’a yapılacağını anımsatan Kars Kültür Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, tüm Karslıları ve Kars’ı merak eden turistleri Kars’a davet etti.

Müdür Doğanay’ın gazetemize yaptığı açıklama şöyle:

Her zaman memleketimiz olarak gurur duyduğumuz Kars’ımız, değerli hemşerilerimizi bu Ramazan Bayramı tatilini geçirmek üzere sabırsızlıkla beklemektedir.

Sokaklarında, caddelerinde, köylerinde koşup büyüdüğümüz, en güzel anıları bağrında taşıyan ve gurbette burnumuzda buram buram tüten Kars’ımız sıla-i rahim için sizleri kendi yuvanıza davet ediyor.

Şimdi memleket havalarını söylemek zamanıdır. Şimdi anneyi, babayı, akrabayı, eşi-dostu, bil cümle tüm tanıdıkları ziyaret etme zamanıdır. Serin havası hoş suyu tarihi ve kültürel mekanları ile Kars’ınız yani Kars’ımız bu Ramazan Bayramı tatilin de gönlünüze misafir olmak istiyor. Haydi, fazla vaktimiz yok dem bu demdir. Vakit memleket özlemini giderme vaktidir. Vakit, bu Ramazan Bayramı tatilinde memleketimizi gönüllere yazma vaktidir.

1. Ülkemizin en doğusunda

2. Güneşin ve kültürün ilk doğduğu şehirdir Kars…

2. Şehitler, gaziler, tabyalar ve menkıbeler diyarıdır Kars…

3. Adına türküler yakılan, dizeler dizilen serhat şehridir Kars...

4. Milattan önceki yıllara kadar uzanan köklü tarihi ile en eski kültürlere beşiklik etmiş olan Kars, geçmişten geleceğe uzanan derin bir tarih vadisidir.

5.Kars, tarih boyunca defalarca kuşatmalara ve işgallere karşı mücadele vermek zorunda kalmıştır. 1855 yılında Rus saldırılarına karşı gösterilen büyük başarı karşılığında Kars’a Gazilik unvanı verilmiştir. 93 Harbi adı verilen 1878 Osmanlı-Rus Savaşı ile şehir Rus’ların himayesi altına girmiş, ancak yapılan savaşlar sonrası 1920 yılında kesin olarak Türk topraklarına tekrar bağlanmıştır.

6.Kronolojik tarihi Paleolitik döneme kadar uzanan Kars, tarih boyunca birçok medeniyeti ve devleti topraklarında barındırmıştır. Bu nedenle Kars’ta zengin ve renkli bir folklorik kültür oluşmuştur.

7.Bölgede yaşanan savaşlar, doğal olaylar ve kültür çeşitliliği Âşık edebiyatının kaynağını oluşturmuştur. Günümüzde de devam eden âşıklık geleneği çerçevesinde çok sayıda kıymetli halk ozanları yetişmiştir.

8.Birleşmiş Milletler Âşık Şeref TAŞLIOVA’yı UNESCO aracılığıyla “yaşayan insan hazineleri” ismini alan zanaatkârlar arasında saymaktadır.

9.Her yıl düzenlenen Uluslararası Kars Âşıklar Bayramı ile yüzlerce âşık sazın ve sözün ustalığı için Kars’ta buluşmaktadır.

10.Kars, ekonomisi hayvancılığa dayanmaktadır. Bu durum el sanatı ürünlerinin de gelişmesini sağlamıştır. Özellikle yöreye özgü halı ve kilimler misafirlerin oldukça dikkatini çekmektedir. Kafkas tarzı olarak bilinen, geleneksel geometrik motiflerden oluşan ve genellikte kırmızı, beyaz renklerin hâkim olduğu halı ve kilimler dünyaca meşhurdur. Bu ürünlerde kullanılan iplik ve boyanın kimyasal maddelerden uzak tamamen organik kökboya olması bu halı ve kilimlerin değerini bir kat daha artırmaktadır.

11.Kars, halk oyunları bakımından da zengin bir yere sahiptir. Kafkas halk oyunları ve bölgenin mahalli sayılan halk oyunları çok çeşitlilik arz eder. Yaşanan sosyal ilişkiler bu oyunlarda birebir kendini gösterir. Kimi zaman bir akordeon sesi kimi zaman bir davul vuruşu, bölgedeki kültür mozaiğini gözler önüne serer.

12.Kars’ta mimarinin eşsiz örneklerine rastlayabilirsiniz. Türkiye’nin ilk planlı şehirlerinden olan Kars’ta özellikle taş binalar yaşam biçiminin mimariye nasıl yansıdığını gösterir. Baltık mimari tarzındaki bu yapıların yanı sıra kerpiç ve tuğladan inşa edilmiş Osmanlı dönemine ait mimari yapılar da dikkat çekicidir.

13.Kars ilinde bulunan çok sayıda tarihi ve turistik mekân ve doğal ortam yerli ve yabancı konuklara farklı turizm alternatifleri sunmaktadır. İl merkezindeki Kars Kalesi 1153 yılında Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin’in emri ile yaptırılmıştır.

14.Kalenin çevresinde çok sayıda konak, köprü ve hamam vardır. Ahmet Tevfik Paşa Konağı, Beylerbeyi Sarayı, Taşköprü, Topçuoğlu, İlbeyoğlu ve Mazlumağa Hamamları şehirdeki kültür turizminin önemli mimari öğeleridir.

15.” Her kim bu kapıya gelirse ekmeğini veriniz ve inancını sormayınız. Zira Allah katında ruh taşıyan herkes Ebu’l-Hasan’ın sofrasında ekmeğe layıktır.”

16. İslam ve tasavvuf dünyasının ünlü düşünürü Mevlana'nın felsefesinin oluşmasında etkisi olan Eb’ul Hasan Harakani Hazretleri 11. yüzyılın başlarında burada yaşamıştır.

17.Eb’ul Hasan Harakani Türbesi, peygamber soyundan gelen M. Hasimi Konevi’nin mezarının bulunduğu Arap Baba Türbesi, Seyyit Yusuf Paşa adındaki Kars Beylerbeyi tarafından yaptırılan Yusuf Paşa Camii, Bagratlı dönemine ait bir kilise iken daha sonra camiye çevrilen Kümbet Camii, Anadolu evliyalarından birisi olan Ebul Hasan-ı Harakani adına yapılan Evliya Camii, Kars’ta bulunan ve inanç turizmi açısından önemli kabul edilen yerlerdir.

18.Kars şehir merkezine 8 km uzaklıktaki Borluk vadisinde bulunan Kalkolitik Döneme ait kaya resimlerinin bulunduğu alanın tamamı Arkeolojik sit alanı olarak ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

19.Şehir merkezinde bulunan Kars Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerine doyumsuz bir tarih yolculuğu yaşatmaktadır. Müzede Paleolitik Dönem, Eski Tunç Çağı, Urartu Dönemi, Roma, Bizans, Selçuklu Dönemlerine ait eserler ile Etnografya salonunda 18. ve 19. yüzyıllara ait otantik ürünler, yöresel kıyafetler, Kafkas kemerleri, halı-kilim dokumaları sergilenmektedir.

20. Rus generaller tarafından 13 Ekim 1921 tarihli Kars anlaşması sırasında Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilen beyaz vagon da müze bahçesinde sergilenmektedir.

21. Kurulduğu dönemin kent yaşamını ziyaretçilerine yüzyıllar ötesinden sunan Ani Antik Kenti, Kars’a 42 km mesafede bulunmaktadır. yeni yapılan duble yol ile kolayca ulaşabileceğiniz Anı Şehri’nin kuruluşu M.Ö 5000 yıllarına kadar dayanır. Kırmızı ve sarı renkli tüf taşından yapılan şehir surlarında 7 tane giriş kapısı vardır. Bu kapıların en önemlileri Aslanlı kapı, Kars kapısı ve Hıdırellez kapısıdır. M.S.1010 tarihinde yapılan Büyük Katedral şehir içindeki muhteşem mimarinin önemli örneklerindendir ve 1064 yılında Sultan Alpaslan’ın şehri ele geçirmesiyle camiye çevrilmiştir. Bunun yanı sıra 1034–1036 yıllarında yaptırılan Keçel Kilise, Anılı bir tüccar olan Tigran Honents tarafından yaptırılan Resimli kilise, 13. yüzyılın karakteristik özelliklerini taşıyan Genç Kızlar Kilisesi, Abukhamret Kilisesi, İpekyolu Köprüsü, 11. yüzyıla ait olan Selçuklu Kervansarayı, Anadolu’daki ilk Zerdüşt Ateşgede’si olan Ateşgede Tapınağı, Saklıkent ve Bostanlar deresi Mağaraları, Anadolu’daki ilk Türk cami olan Eb’ul Manuçehr Camisi ve Bakireler Manastırı örenyerinde görülmeye değer kültür hazineleridir.

22. Kars şehir merkezinde, ziyaretçilerine evlerindeki huzuru yaşatacak konforda çok sayıda otel ve konaklama merkezi bulanmaktadır. Ortalama 1000 kişilik konaklama kapasitesine sahip otellerde tatilin ve dinlenmenin eşsiz rahatlığına kavuşabilirsiniz.

23. Kars şehri idari olarak 7 ilçeden oluşmaktadır. Bu ilçelerin hemen hemen hepsinde zengin bir kültür çeşitliliği ile karşılaşmak mümkündür.

24. Sarıkamış, kayak turizmi için en ideal mekândır. Sarıkamış’a yağan kar dünyanın en kaliteli kristal karıdır. Karlarla dansın diyarı olan Sarıkamış doğa güzellikleri ve alt yapısıyla ülkemizin önemli turistik merkezlerindendir. Kayak merkezi sarıçam ormanlarının arasında çığ tehlikesinden uzaktır.

25. Kayak safari, kızaklı geziler, slalom, büyük slalom ve snowboard kayak türleri yapılmaktadır.

26. Sarıkamış’ta bulunan 3 otel gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlamaktadır.

27. “Sen hiç Allahüekber Dağlarında olup bitenleri gördün mü? ... Allahüekber Dağları’nın doruklarında fırtınaya, boraya tutulup donan, taş kesilen, donmuş kirpikleri, kaşları, donmuş gözleri ile bakan on binlerce askeri gördün mü hiç?” 1915 yılında yapılan Sarıkamış Harekâtı’nı böyle anlatır Yaşar Kemal. “90 bin Mehmedin karlar altında kalışı tarihimizin en dramatik olaylarından birisidir”der. Her yıl 20- 30 Aralık günlerinde Sarıkamış Şehitleri törenle anılmaktadır.1996 yılında Sarıkamış ilçe merkezinin girişine yaptırılan anıt Mehmetçiğin aziz hatırası için dikilmiştir.

28. Kağızman ilçesi özellikle meyvecilikle dikkat çeker. Kendine has olan uzun elmasıyla meşhur olan ilçede Keçivan Kalesi ile Köroğlu Kalesi görülmeye değer yapılardandır. Ayrıca ilçedeki Camuşlu kaya resimleri de önemli tarihi miraslardandır.

29 Kars ilinin şirin bir ilçesi de Digor’dur. Kars-Iğdır karayolu üzerinde bulunan ilçede Beş Kilise ve Tekor Kilisesi ziyaretçileri büyülemektedir.

30. Ermenistan’a 10 km. Uzaklıkta bulunan Akyaka ilçesi, taş duvarlı, toprak yapılı evleriyle yörenin kültürünü ziyaretçilere yansıtmaktadır.

31. Kars’ın küçük, şirin bir ilaçesi olan Arpaçay, adını Arpaçay’dan almaktadır. İlçede bulunan Kuyucuk Kuş Gölü görülmeye değer bir doğa harikasıdır. Türkiye’nin 13. Ramsar alanı olan ve 218 hektarlık alana sahip gölde bulunan 213 kuş türü, doğanın kendi ekolojik dengesiyle yaşamakta–dır.

32. Susuz ilçesinde yer alan Susuz Şelalesi tüm görkemiyle tam bir doğa harikasıdır.

33. Selim ilçesi Kars- Sarıkamış karayolu üzerinde olup 52 tane köyü ile Kars kültürünün tipik örneğini oluşturur. Dölbent köyünde bulunan Dölbent Kaplıcası yaz kış misafirlerinin hizmetindedir.

34. Kars, zengin yemek kültürü ve mutfağı ile de dikkat çekmektedir. Yemek çeşitliliği derin bir kültürün sonucunda ortaya çıkmıştır. Kars, kebaplardan sebze yemeklerine, farklı çorba çeşitlerinden tatlılara kadar özgün bir mutfağa sahiptir. Kars yemeklerinde doğanın sunduğu tüm güzellikleri damak tadıyla birleşmiş bulursunuz.

35.Tandırda Kars Kazı, evelik çorbası, piti, ısırgan çorbası, ayran aşı, kesme aşı, kete, hengel, kuymak, erişte pilavı ve kuzu pörtletme bu yemeklerden bazılarıdır.

36. Bal, kaşar peyniri, Gravyer peyniri, tulum ve çeçil peynir Kars’ın vazgeçilmez lezzet duraklarıdır. Tamamen doğal olarak elde edilen bu ürünler Kars’ın dünyaca meşhur damak tadıdır.

37. Kars’ havayolu, karayolu ve demiryolu ile diğer şehirlere bağlanır. İstanbul ve İzmir’e 2 saatte, Ankara’ya 1,5 saatte gerçekleşen uçuşlarla Kars’a ulaşmak mümkündür. Karayolu ile Kars-Ankara arası 1076 km, Kars-İstanbul 1424 km. dir. Doğu ekspresi ile de Kars İstanbul’a demiryolu ile bağlanmıştır. Ayrıca yapımı devam eden Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile de Kafkaslara açılan uluslararası demiryolu kısa sürede gerçekleşmiş olacaktır.

38. Kahramanlık destanlarının yazıldığı, kültürlerin harmanlandığı kenttir Kars. Bir köy odasında semaver çayının lezzetinde âşıkların sözleriyle büyülenin. Gün batımında Kars Kalesi’nden seyredin mazinin heybetini. Bir zemheri gününde Sarıkamış’ta kayak yaparken sarıçam ormanlarında temiz havanın sizi nasıl dinlendirdiğini keşfedin. Eb’ul Hasan Harakani hazretlerinin türbesini gezerken manevi dünyanın zenginlikleriyle buluşun. Ve öyle uzakta değil artık Kars. Size sadece sizin isteğiniz kadar yakın. Sizleri beklemektedir serhat boyunun sınır taşı Kars.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.