1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Harakani Vakfı Başkanı Mehmet Seyfullah Uzgur kaleme aldı : Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yılı...
Harakani Vakfı Başkanı Mehmet Seyfullah Uzgur kaleme aldı : Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yılı...

Harakani Vakfı Başkanı Mehmet Seyfullah Uzgur kaleme aldı : Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yılı...

Harakani Vakfı Başkanı Mehmet Seyfullah Uzgur, Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yılı dolayısıyla kaleme aldı…

A+A-

Kafkasya’nın incisi olan serhat şehrimiz, 30 Ekim 1920’de Kafkas Cephesi kumandanı Kazım Karabekir Paşa’nın emrindeki 9. Kafkas Tümeni ile 40 yıllık Rus esaretinden kurtarılmıştır. Bu uğurda canlarını feda eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa olmak üzere tüm şehitlerimize ve gazilerimize Allah’tan rahmet dileriz.

Tarihi boyunca, Kars ilimiz sınır şehri olması nedeniyle, Anadolu’ya yapılan düşman akınlardan en çok etkilenen şehirlerimizden biri olmuştur. Geniş ovalarıyla, rengarenk bozkırlarıyla coğrafi birçok güzelliğe sahip olan Karsımız, soğuk kış şartları ve bütün bu verilen mücadeleler düşünüldüğünde çoğu zaman maddi ve manevi birçok sıkıntıya göğüs germiştir. Kars sakinleri de bundan en çok etkilenen halk olmuştur. Burada göstermiş oldukları fedakarlıklar her dönemde takdire şayandır. Bu yaşanılan fedakarlıkları ise nice şairler ve sanatçılar şairane bir şekilde dile getirmişlerdir. Bir millet için esarete karşı durmanın, mücadeleye sabretmenin ne denli zor bir şey olduğunu Anadolu ve Kars halkı bizzat şahit olarak tecrübe etmiştir ve bu uğurda canlarını seve seve feda etmekten asla çekinmemişlerdir.

Halbuki insan doğuştan hürriyeti ister. Hür olma isteği insanın doğasında olan bir olgudur. Vatan sevgisi bu insan doğasının ayrılmaz bir parçasıdır ; çünkü sağlıklı vatan sevgisi ancak sağlıklı bir özgürlük anlayışı üzerine bina edilebilir. Bu anlamda, Kars halkı da Harakani Hazretleri’nin manevi önderliğinde bu özgürlük mücadelesini her dönemde üstlenmiş ve Anadolu’ya özgürlük, sevgi  ve birlik inancını aşılamada örnek bir toplum anlayışı sergilemiştir ve sergilemeye devam edecektir.

Mehmet Akif Ersoy’un da dile getirdiği gibi ; “Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım” Anadolu ve Kars halkının karakterinde vücut bulmuştur ; fakat, hür olmanın bedelleri vardır. Bu manada Karsımız tarih boyunca hürriyeti için bu bedeli ödemeye razı olmuş ve bundan sonra da ödemekten asla geri durmayacaktır ; çünkü Anadolu ve Kars halkı bu asil karakter ile yaratılmışlardır. Bu asil karakter, Anadolu ve Kars halkının özünde vardır. Böyle mücadele zamanlarında bu karakter kendini destansı bir şekilde ortaya çıkarmaktadır. Bu minvalde, Sarıkamış Şehitlerimiz ve Anadolu için mücadele vermiş tüm istiklal ve hürriyet aşıklarının destanları sonsuza kadar gönüllerde ve hafızalarda kalacaktır. Bugün dahi, Türk Milleti, istikbal ve istiklali için büyük Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin öncülüğünde bu mücadeleyi sürdürmektedir.

Mücadele, Türk Milleti’nin yaşam yeri olan Anadolu’nun kaderi, Kars da bunun en önemli cephelerindendir. Bu örnek mücadeleyi vererek Anadolu’yu ve Kars’ı bize emanet eden aziz şehitlerimiz, civanmertler ve dedelerimiz bilsinler ki biz torunları olarak bu bayrağı ve sancağı sonsuza kadar hürriyetimiz uğruna dalgalandıracağız.

Mehmet Seyfullah UZGUR

Harakani Vakfı Başkanı

34f73b18-15b7-40c2-9686-d0d224390955.jpeg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.