1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hastaneyi Taşımak
Hastaneyi Taşımak

Hastaneyi Taşımak

Settar Kaya'nın kaleminden...

A+A-

İdare kendi işleyişi ile ilgili her türlü tasarrufta bulunabilir, buna diyeceğimiz yok. Ne var ki, yapılan her işlem ve eylemin öncelikli amacının kamu yararı olması da idare hukukunun temel prensibidir.

2007 yılında hizmete açılan Kars devlet hastanesi yine taşınıyormuş. Doğumevi amacıyla yapılan binaya devlet hastanesini, devlet hastanesinin yerine doğumevini taşıyacaklarmış. Peki, doğumevinin yeri olacak? Boşaltılan her binanın başına gelenler onun da başına gelecek. Önce kapıları, pencereleri sökülüp götürülecek, bir süre sonra da yıkımı ihaleye çıkacak. Yaparken ihale, yıkarken ihale.

Bu karara mimarlar odası başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, esnaflar itirazlarını gerekçeleriyle açıkladılar, dinleyen kim?

Kars devlet hastanesinin hizmete açılması daha 10 yılını bile tamamlamadı. Merkezi konumda, fevkalade modern,  güzel bir bina. Ne oldu suyu mu çıktı? Yatak kapasitesi bakımından da yeni yapılan hastaneden daha büyüktür.

Yeni binaya taşınınca ne değişecek? Doktor aynı doktor, cihaz aynı cihaz. Her 10 yılda bir hastane taşıma modası mı başlatıyorsunuz? Kolay mı yerleşik bir hastaneyi taşımak? Hastane taşımanın bu devlete maliyeti nedir acaba? Şu ameliyathanelere kurulan cihazların yerinden oynatılmaları bile dünya kadar zarara yol açacaktır.

Sadece hastanenin fiziki varlığı açısından bakmamak lazım. Peki, hastaneye göre konuşlanan çevre ne olacak? İşadamı, esnaf, yatırımcı. Öyle ya bildiğimiz kadarıyla devir göçebelik devri değil. Devlet buraya planlı, projeli bir hastane yapmış ve yıllarca da burada kalacağı hesap edilmiştir. Hiç gereği yokken şehrin dengesini altüst edeceksiniz.

Erzurum Yakutiye araştırma hastanesi 1970’li yıllarda yapılmış, hala hizmette. İstanbul Cerrahpaşa hastanesi ise 1912 yılında inşa edilmiş, daha geçen yıl yenilenmesine karar verilmiştir.

Bu hastanenin neden taşınacağını açıklayın biz de bilelim. Yeni yapılan modernmiş! Ne kadar güzel işte modern doğumevi hastanemiz olur.

Benim devlet hastanesi civarında ne arsam, ne evim, ne de işyerim vardır. Sadece bu taşımanın kamu yararına değil, zararına olduğunu, dahası bu kararın siyaseten verildiğini düşünüyorum. Seçimler öncesi seçmene selam gönderme yani popülizm amaçlı bir karardır.

Sayın Valim, Sayın vekiller lütfen bu kararı bir kez daha gözden geçiriniz. Yazıktır, günahtır, İsraftır, haramdır. Yeni yapılan hastane Doğumevi olarak projelendirilmiş o amaçla hizmet versin. Mevcut hastane yerinde devam etsin. Mevcut doğumevi de tadilatı yapılarak ihtiyacı olan bir kuruma devredilsin.

Türkiye’nin durumu bunca israfı kaldırmaz. Bakın Ermenek’te hayatını kaybeden işçiler aylık 1000 TL’ye çalışıyorlarmış, onu da 3 aydır alamıyorlarmış. Bir işçi eşi “herkes kurban kesti biz kesemedik ”diye feryat ediyordu.

Cumhurbaşkanının kendisine 1000 odalı saray yaptırması ülkenin durumunun iyi olduğu anlamına gelmez. Çamurda can verenleri de düşünelim.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.