Hayvancılık can çekişiyor
Basici Metin Durmuş: “Tarım Bakanı üreticiyle, köylüyle ve besiciyle resmen dalga geçiyor ve kafa buluyor.”
Bir zamanlar başta Rusya olmak üzere Dünyaya canlı hayvan ihraç eden Kars’ta hayvancılık ithalat yüzünden bitme noktasına geldi.
Konu ilgili olarak Siyasal Birikim Gazetesi sahibi Mustafa Küpeli’ye açıklamada bulunan Kars Hayvan Borsası Başkan Yardımcısı ve 30 yıldır besicilik yapan Metin Durmuş, önemli açıklamalarda bulundu.
Durmuş yaptığı açıklamada Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in üretici, besici ve köylü ile resmen dalga geçerek kafa bulduğunu belirterek, Hükümetin almış olduğu yanlış politikalar nedeniyle Türkiye’de hayvancılığın bitme noktasına geldiğini söyledi.
Bu nedenle Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın yaptığı her işten memnun olduğunu belirten Durmuş, Erdoğan’ın sadece hayvancılık konusunda sınıfta kaldığının da altını çizdi.
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in hayvancılıktan anlamadığını ve kendisin bir ziraatçı olduğunu da iddia eden Durmuş, 30 yıldan beri Kars’ın ileri gelen besicilerinden birisi olmasına rağmen şu ana kadar hayvancılıktan anlayan bir Bakanın henüz Türkiye’de göreve gelmediğini de vurguladı.
KARS’TAN BU YIL BİR KAMYON DAHİ HAYVAN ÇIKIŞI OLMADI
İthal hayvan yüzünden Kars’ta ticaret kapılarının kapatıldığına da vurgu yapan Durmuş, “Besiciler ve köylüler hayvanlarını satamıyor. Hayvanlarımız elimizde kaldı. Yaylalarda bir tane bile hayvan alıcısı yok. Tarım İl Müdürlüğü’nün takip ettiği gibi her hafta binlerce hayvan sevkıyatı yapılırdı. Bu yıl ise Kars’tan henüz bir kamyon bile hayvan çıkışı yapılmadı. Bunun tek nedeni var o da ithaldir. Tarım Bakanlığımızın yanlış politikaları yüzünden hayvancılık maalesef ülkemizde bitmiştir. Şu anda hayvanlarımız kestireceğiz ama kesen yok. Çünkü ülkemize ithal et geliyor. Etin fonunu yükseltiler ve 1 TL fiyat artışı oldu. Fiyatlar 15.50 TL seviyelerine çıktı. Hemen ardından fonu yüzde 30’dan 15’e düşürdüler. Yemin torbası şu anda 40 TL’dir. Bir hayvanın maliyeti 2.000.00 TL’ye ancak besiden çıkıyor. Bir yetiştirici ve köylü bir hayvanı çalıp getirse bile yinede zarar eder. Bu nedenlerle acilen Sayın Başbakanımızın ithalatı kapatması lazımdır. Üreticiyi, besiciyi, köylüyü düşünmesi gerekir. İthal et geldi piyasa düştü diye sanıldı ama düşmedi etin kilosu yine 22 ile 23 TL’den satılmaktadır. Çünkü et ithal edilmeden önce de aynı fiyatlardaydı. Neden? Çünkü piyasalarda söz sahibi olan ve et ithal eden 3 – 5 firma bu işin kaymağını yedi. Bizler gibi besiciler, köylüler ise şu anda çok mağdur ve perişan durumdayız. Yani ithal etin üreticiye hiçbir faydası olmadı. Köylü, memur ve işçi yine 23- 24 -25 TL’den kasaptan et alıyor. Ayrıca ithal edilen etlerin de ne eti olduğu da belli değil. Tarım Bakanı’nın da sakatat yemeğin diye açıklaması vardı. Bir hayvanın bir kere ciğeri, dalağı, işkembesi ve işkembesi ve paçası yenmesizde o hayvanın eti de yenilmez.” dedi.
FAİZSİZ VERİLEN KREDİLERİ BİLE ÖDEYEMİYORUZ
Durmuş, daha sonra şunları kaydetti.
Allah razı olsun Sayın Başbakanımız faizsiz olarak üreticilere para verdi. Hepimiz bu parayla hayvan aldık. Fakat kesim zamanı geldiğinde 11 ile 12 TL’ye et sattık. Böylece bir hayvanda 2 Milyar TL zarar ettik. Ben 1 Milyar TL Ziraat Bankası’ndan faizsiz kredi aldım ama 500 Bin TL zarar ettim. Benim gibi milyonlarca besici ve üretici şu anda aynı durumdadır Yarın ben ne yapacağım ya evimi yada başka bir binamı satıp Devlete olan borcumu ödeyeceğim. Peki, satacak bir şeyi olmayan insanlar ne yapacaklar. Yani hükümetin acilen bir çare düşünmesi gerekiyor.
TARIM BAKANI HAYVAN BESLENMEMİŞ Kİ BİZİ ANLASIN
Tarım bakanı resmen üreticiyle, köylüyle ve besiciyle dalga geçiyor ve kafa buluyor. Çünkü kendisi hiç besi yapmamış, hayvan beslememiş yani hayvancılıkla bir ilgisi yok ve kendisi bir ziraatçıdır. Türkiye’ye hayvancılıktan anlaya bir bakan gelmesi gerekir. Sayın Başbakanımızın her şeyi çok güzel ama havyacılık politikası sıfırdır. Çünkü Türkiye’de hayvancılık bitti.
KARS’TA ŞU ANDA İHRAÇ EDİLECEK HAYVAN BOLLUĞU VAR
Kars’ta şu anda ihraç edilecek hayvan bolluğu var. Kars’ın her köyünde şu ana 3-5 bine tane büyük baş hayvan var. Bu kadar hayvanda aynı zamanda o kadar da dana demektir. Eğer sen devlet olarak vatandaşa uzuz et yedirmek istiyorsan besiciye, yeme, süte teşvik vermek zorundasın. Sen Devlet olarak bizim paralarımızı Türkiye’de haddinden fazla hayvan ve et varken neden yabacı ülkelere peşkeş çekiyorsun? Bir diyorlar ki Türkiye’de cari açık var. Cari açık ne demektir? Çünkü katrilyonlarca paramız ithal et için dışarıya gidiyor. Ama gelipte bizim kendi hayvanımızı alıp ta paralarımızın kendi ülkemizde dönsün diye düşünülmedi. Bu nedenle de cari açık ta olmayacak. Bunun tek nedeni de ithal et ve hayvan ticaretidir. Ve bütün bu paralar peşin olarak ödeniyor. Ama Kars’taki besiciler aylarca vade yaparak veresiye de veriyorlar.
BİZ İTHALATLA ASLA REKABET EDEMEYİZ
Çünkü bizim girdilerimiz olan mısırın kilosu 800, Arpa 550 TL’dir. Bu nedenle ithalatla asla rekabet yapamayız ve ahırlarımız kapatacağız ve bu işi bırakacağız. Yani köylü bile inek saklamayacak. Çünkü pazar yok, tüccar gelmiyor ve ne olduğu bile belli olmayan ithal et var. Bu adam gelip benim hayvanımı alır mı? Böylelikle ne yapacağız, hayvanımızı elimizde muhafaza edip önümüzdeki yıla çıkarmaya çalışacağız. Artık Tarım Bakanımız insafa gelirde ithalatı durdurursa malımızı rahatlıkla satarız. Kendisi de bu hesabı yapmış zaten yani 15.800 TL’ye mal etmiş olduğu eti 12 TL’ye satarsa bu adam nasıl ayakta kalır.
MİLLETVEKİLLERİMİZE BU KONUDA RAPOR VERDİK
Seçimlerin ardından meclise yeni giden milletvekillerimize sorunlarımızı anlattık ve rapor ettik. Biz besiciler bas bas bağırıyoruz. Bakana diyoruz ki gel sana milyonlarca hayvan için teminat mektubu verelim. Ama bizi değil de 3 – 5 tane spekülatörü dinliyor ve onların dediklerini yapıyor. Böyle olunca da büyük balık küçük balığı her zaman yutuyor.
TÜRKİYE’NİN GEÇİMİ HAYVANCILIĞA BAĞLIDIR
Türkiye’nin en büyük sorunu hayvancılıktır. Türkiye’nin geçimi de hayvancılıktır. Yerli kesim 13.50 TL olmuştu. Vergiyi düşürdüler. Daha sonrada yine 12.50’ye düşürdüler. Devlet hayvancılık bitsin diye ithalata verdiği parayı neredeye getirene verecek ki yeter ki Türkiye’de hayvancılık bitsin. 30 yıldır besicilik yapıyorum vatandaşı ve üreticisiyle mücadele ve rekabet eden bir bakan görmedim. Adam bizleri bitirmek için bizlerle rekabet ediyor. Ben dananın çiftini 6. 000 TL’ye almışım O diyor senin danan 3 Bin TL. Hayvanın bir taban fiyatı vardır. Ben bu hayvanı aldıktan sonra 2 bin TL’de masraf edeceğim. Bu hayvanı yarın kesip 11 buçuk ile 12 TL’ye kestiğimde bir dana da en az 2 Bin TL zarar edeceğim. Bunu 100 veya 200 dana olduğunu düşünürsek bir daha ben gelip kendi memleketimde bu işi bir daha yapar mıyım? Böylece ahırıma kilit vurur ve başka işler yaparım. Bizim gayemiz köylüyü köyünde tutmak ve göçü önlemektir. Hayvancılık böyle devam ederse hiç kimse köyünde kalmaz ve göç eder.
KÖYLÜNÜN KÖYÜNDE KALMASI İÇİN İTHAL KALKMALI
Geçtiğim gün Kırsal Kalkınmanın bir toplantısında başkan köylülere ahır yap sana kredi verelim ve paranın yüzde 65’ini biz karşılayalım dedi. Köylülerde 100’de yüzünü de siz karşılasanız benim ahıra koyduktan sonra yarın Pazar yok ki satıp ta kredimi ödeyeyim. Ne olduğu belli olmayan ithal varken tüccar gelip benim hayvanımı alır mı? Diyor. Bu nedenle hayvancılık alanında yatırım yapmam ama ithalat durursa köylü köyünde ahır yapar, işini yapar memleketine geri döner ve göç olmaz. Et ve hayvan para ettiğinde tersine göç başlamıştı. Göç eden insanlar geri gelip köyünde evini ahırını yeniledi. Ve gücü yettiğince hayvan aldı ve tam mutlu ve umutlu olması gerekirken ithal geldi ve bu insanlarımız zarar ederek ancak mallarını ellerinden çıkardıktan sonra tekrar göç etmek zorunda kaldılar.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.