1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hayvancılık el ele verilerek çözülür!
Hayvancılık el ele verilerek çözülür!

Hayvancılık el ele verilerek çözülür!

Kars Turizm Elçileri Derneği ( KARTUREL) eski Başkanı Tahsin Kaya, Kars’ta hayvancılığın gelişmesi konusunda kamu kurum ve kuruluşlarının Kafkas Üniversitesi ile ortak çalışması gerektiğini söyledi.

A+A-

Önemli bir ayrıntıya dikkat çeken Eski Başkan Tahsin Kaya, “ Prof. Dr. Ali Rıza Aksoy tarafından, TUBİTAK projesi olarak Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinde 200 baş hayvan kapasiteli ahırın inşaatı bitirilmiş ödenek olamadığı için hayvan alamıyoruz” dedi.

Eski Başkan Kaya, “Hayvancılığın gelişme çözümü dışarıda olmamalı. Tam aksine bu konu kendi şehrimizde el ele verilerek çözülmelidir. İl genelinde uzun süren kış mevsimi tarımsal üretimi etkilemektedir. Yılda sadece bir kez ekin ve biçim yapılıyor. Hububat ve yem bitkileri üretiminden sadece buğday, arpa, korunga, yonca ve fiğ yetiştirilirken, endüstri bitkilerinden sadece şeker pancarı ve patates üretimi yapılmaktadır. Kars ilinde sadece salatalık, maydanoz, soğan ve marul yetiştirilmekte ve buda üretici olan kesim tarafından tüketilmektedir. Yani bu ürünlerin pazarlanması söz konusu değildir.” diye konuştu.

Başkan Kaya, “Kars genelinde en temel ekonomik sektör hayvancılıktır. Yörede coğrafi şartların kısıtladığı tarımsal üretimden ele geçen gelirin yetersiz kalması beraberinde hayvancılık sektörünün güçlenmesi gerekmektedir. Bu güçlenme ancak el ele verilerek olmalıdır. Bu konu masaya yatırılmalıdır. Bu işle uğraşan Kamu-Kurum ve Kuruluşları, Kalkınma Ajansları, Besiciler ve Kafkas Üniversitesi ile ortak çalışma yürütülerek çözülmelidir. Model teşkil edecek olan Prof. Dr. Ali Rıza Aksoy TUBİTAK projesi olarak Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinde 200 baş hayvan kapasiteli ahırın inşaatı bitirilmiş ama ödenek olmadığı için hayvan alınamıyor. Ödenek 2012 bütçesinde de yok. Bu proje Kars hayvancılığın, besiciliğin aslında bir dönüm noktası. Örnek bir proje olarak gösterilmesi gerek bir çalışma ama imkansızlıklardan dolayı şuan faaliyet yürütemiyor. Ancak hayvancılığın bu büyük sorununu, yetkili kurumların yöneticileri Kafkas Üniversitesi’yle biraya gelerek ancak çözebilirler. Çok güzel bir Üniversitemiz var. Böylesine güzel bir Üniversite ile ortak çalışma yürütülmedikçe bu sorun sürekli kalıcı olacaktır” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.