Hayvancılık Müdürlüğü Proje Faaliyetleri...
Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Proje Faaliyetleri...
Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü dr. Hüseyin Düzgün, 2014 yılında hayata geçirilen projeler ve 2015 yılında yapılması planlanan faaliyetlerle ilgili Kafkas Haber Ajansı’nın sorularını cevapladı.
Dr. Hüseyin Düzgün, ilk önce 2014 yılındaki projelerden söz ederek, “2014 Yılında Özel İdare Destekli Suni Tohumlamayı Yaygınlaştırma ve Geliştirme Projesi hazırlanmış ve bu proje kapsamında İlimiz merkez ve ilçelerine 6 adet panelvan tipi araç devlet malzeme ofisinden alınmış olup, tamamen özelleştirilmiş olan suni tohumlama faaliyetine müdürlüğümüz kısıtlı imkanlarına rağmen tekrar başlanılmıştır. Bunun yanı sıra İl Müdürlüğümüzün öncülüğünde İlimizdeki suni tohumlama sayısın arttırılması amacı ile Bölge Veteriner Hekimler odası ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği arasında suni tohumlama protokolü imzalanmış, bu protokol ile yetiştiricilerimizden suni tohumlama bedelleri yıl sonunda alacak oldukları tarımsal desteklemelerden tahsil edilmek suretiyle yetiştiricilerimize kolaylık sağlanmıştır. Altı yedi ayını mera yaylada geçiren sığırlarımızın kaliteli buzağı eldesi sürülerimizin ıslahı bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması amacıyla 2015 yılı içerisinde damızlık boğa dağıtımına başlanılmıştır. Suni tohumlama ve damızlık boğa dağıtımıyla ilimizdeki sayısal büyükbas üstünlüğümüzü kalite olarak ta arttırmak düşüncesindeyiz. Ayrıca ilimizde hayvancılık desteklerde en aşağılarda olan yüzdemizi arttırmak amacındayız.” dedi.
2015 yılındaki çalışmalarla ilgili de bilgi veren düzgün, “2015 yılı içerisinde koyunlarda et süt döl veriminin arttırılması sağlıklı üretimin sağlanması amacıyla ‘Halk Elinde Koyun Keçi Islah Projesi’ başlatılmıştır. Ayrıca bu projeye paralel olarak % 80 hibe li damızlık koç dağıtımı yapılacaktır. Hayvan yetiştiriciliğinde en büyük problemlerden biri olan çoban sıkıntısını gidermek amacıyla ‘Sürü Yönetimi Benim ‘ projesi kapsamında hem maddi destek sağlanmış hemde çobanlığa ilgi arttılmaya çalışılmıştır.” diye konuştu.
Düzgün daha sonra şunları söyledi:
“Yıllardır ilimizin ihtiyacı olan üreticilerimizin kasaplık besilerini yerinde kesmelerini sağlayacak KESİMHANE DAP Projesi kapsamında cezaevi bünyesinde proje yapım aşamasındadır. Sonuçlandığında hem kasaplık hayvanlarımızın yerinde kesimi sağlanacak hem de ilimizde uygulanmayan besicilik kültürünü yeniden başlatacaktır. Yine İlimizde modern besicilik anlayışının ekonomiye kazandırılması hayvancılıgın bir alanda modern ortamda yapılması amacıyla Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesl kurulacaktır. Yine TKDK kapsamında yetiştiricilerimize üç yıldır et süt ve arıcılık olmak üzere yetiştiricilerimize 60 projeyle destek verilmiştir. Hayvancılığın geliştirilmesi için yapılan projeler yanında ürünlerin tarımsal sanayi aktarılıp işlenmesi için de çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda başta faal olmayan kooperatiflerimizi aktif hale getirerek bölgesel olarak sütümüzü toplayıp soğutulmuş süt olarak toplu olarak satmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Şimdilik üç köyde yapılan bu projeyi Kars geneline yaymak düşüncesindeyiz. Süt işleyen mandıralarımızı köprü altı üretimden kurtarıp gerek bakanlığımız destekleriyle gerekse öz kaynaklarıyla modern işletmeler haline getirip işletmelerine onay vererek ülkesel hatta ulusal çapta satış imkanı sağlanmış bazı büyük satış merkezleriyle biraraya getirilerek pazarlama imkanları sağlanmıştır. Bitkisel üretim olarak hayvanlarımızın kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla gerek demonstratif gerekse karlılık amaçlı yetiştiricilerimize projeli ve destekli olarak fiğ korunga yanısıra verimi yüksek diğer çeşitleri de yaygınlaştırmaya çalışılmıştır. Ayrıca mısır başta olmak üzere silaj yapma ve tüketme kültürü kazandırmaya çalışılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Düzgün daha sonra şunları söyledi:
“Yine İlimizdeki bitkisel üretim deseninin ve üretim modelinin farklılaşmasına katkı sağlayacak projelerden olan “Kars İlindeki tarım arazilerinde yüksek verimli buğday çeşitlerinin yaygınlaştırılması projesi” kapsamında Marmara tohumculuktan 2000 kg hibe tohum alınmış ve ilimizde 10 adet deneme parseli oluşturulmuştur. Meralar bizim için cok değerlidir. Yıllardır personel eksikliği sebebiyle el atılamayan meralarımız iki yıldır el attık. Tesbit ve tahdit çalışmalarına hız verdik. Mera yollarını AKAK proje kapsamında yapmaya başladık. Mera içme sularına yine bu projeyle ıslah etmeye başladık. 2014 yılında ilimizde ÇATAK projesini başlattık. Bu vesileyle taşlı fakat kaliteli topraklarımızı tarıma kazandırmaya başlattık. Çiftçimizin söylemiyle ‘bir ermeni taş topladı bir de siz topluyorsunuz’ diye bu projeyi benimsemiş hem arazilerimizi tarıma kazandırmış hem de çiftçimizi parasal destek sağlamış oluyoruz. Ayrıca İlimizde gerek bitkisel üretimde ve gerekse hayvansal üretimde organik üretimin arttırılması ve tanıtılması amacıyla köy bazlı organik hayvancılık üretim merkezi yapılması projelendirme aşamasında devam etmektedir.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.