1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Herşey Annelerin Elinde"
Herşey Annelerin Elinde

"Herşey Annelerin Elinde"

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, anne sütünün başta sağlık olmak üzere; gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden önemli faydaları olduğunu söyledi.

A+A-

Anne sütünün, yeni doğan bebekler için yeri doldurulamaz bir besin kaynağı olduğunu kaydeden Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, "Anne sütü ve emzirme, kuşkusuz gerek anne gerekse bebeğe sayısız yararlar sağlıyor. Her açıdan sağlıklı bir anne olmak ve sağlıklı bebekler yetiştirmek için bebeğinizi ilk 6 ayında sadece anne sütüyle besleyin, ardından 2 yaşına kadar ek gıdalarla birlikte anne sütüne devam edin." dedi.

Anne sütünün protein, yağ, demir, vitamin, su gibi bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayan eşsiz bir besin olduğunu dile getiren Sevinç, "Anne sütü, bebekler için yaşamsal bir öneme sahiptir. Bebeğin ihtiyacı olan besin maddelerini en uygun oranda ve tam olarak karşılamanın yanında, annenin ve bebeğin sağlığını korur ve aileye duygusal, ekonomik yararlar sağlar." diye konuştu.

Bebeklerin, anne sütünü kolaylıkla sindirebildiğini ifade eden Sevinç, şöyle dedi: "Anne sütü bebeğin ideal kiloda büyümesine yardımcı olur. Ayrıca, anne sütü alan bebeklerde ishal, karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Bu konuda yapılan çeşitli araştırmalar da anne sütüyle beslenen bebeklerin ishalden ölme riskinin, hiç anne sütü almamış bebeklere oranla 14 kat az olduğunu gösteriyor. Tüm bunlara ek olarak, sütün içindeki koruyucu maddeler bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve onu enfeksiyonlardan koruyarak daha dirençli olmasını sağlar. Aynı zamanda anne sütü alan bebeklerin zekâ puanları diğer besinlerle beslenenlere göre daha yüksek olur. Bu bebeklerde şişmanlık, şeker hastalığı kalp-damar hastalıkları daha az görülür. Anne açısından baktığımızda ise emzirme sayesinde anne ve bebek arasında özel bir sevgi bağı oluşur, annenin bebeği terk etme ya da bebeği hırpalama olasılığı düşer, emziren annelerin kendine güvenleri ve annelikten aldıkları haz artar. Ayrıca, bebeğin annesini emmesi anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından, meme ve yumurtalık kanserinden korur."

Anne sütünün bebeğin ilk aşısı olduğunu kaydeden Dr. Fahri Sevinç, "Yeterli anne sütü almadığı için tüm dünyada binlerce bebek hayatını kaybediyor. Ülkemizde de maalesef ilk 6 ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı çok düşük. Bu nedenle anne sütünün öneminin anlaşılması ve bu sayede bebek ölümlerinin yaşanmaması bizim için büyük önem taşıyor. Bu noktada doğumdan önce annelerin yeterince bilgilendirilmesi, yanlış bilinen noktaların düzeltilmesi kısacası anne sütünün faydaları konusunda bir bilincin oluşturulması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Geleceğe en iyi yatırımın anne sütü olduğunu vurgulayan Dr. Sevinç, şu uyarılarda bulundu: "Doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde ve ardından bebek her istediğinde emzirilmesi gerekiyor. Ayrıca, ağız sütü dediğimiz doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde salgılanan sarımsı renkli sütün bebeğe verilmesi çok önemli."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.