1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hocalı Şehitleri Anıldı
Hocalı Şehitleri Anıldı

Hocalı Şehitleri Anıldı

Artvin'de, Hocalı Katliamının 19. yıl dönümü dolayısıyla anma programı yapıldı.

A+A-

Türkiye Kamu-Sen Artvin İl Temsilciliğince Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma etkinliğine, Artvin Vali Yardımcısı Osman Altın, Gazi Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (GSAM) Müdürü Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Kars Azerbaycan Başkonsolosu Ayhan Süleymanoğlu, Yardımcısı Asiman Aliyev, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Uğur Özer, bazı sendika temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma programı bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından Türkiye ve Azerbaycan ülkelerinin milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Türk Tarih Kurumu eski başkanı ve Gazi Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (GSAM) Müdürü Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, burada yaptığı konuşmada, Artvin'de ilk defa Hocalı Katliamı konusunda bir toplantı yapıldığını belirterek,

"Gayet ilgili bir topluluk var. Kamu-Sen yöneticilerine teşekkür ediyorum. Tarihimiz ancak böyle unutulmaz hale gelir. Aksi takdirde çok çabuk unutabiliriz. Biz çok çabuk unutan bir milletiz maalesef. Başımıza gelenleri çok çabuk unuturuz ve çok çabuk affederiz. Affetmek belki de inancımızdan ama affederken unutalım anlamına gelmemelidir" dedi.

Dağlık Karabağ bölgesinin Azerbaycan'ın toprakları olduğunu, Ermeniler ve Ruslar tarafından 1991 yılında işgal edilmeye başlandığını ve 1992 yılında işgal edildiğini vurgulayan Halaçoğlu, şöyle devam etti:

"26 Şubat tarihinde Hocalı katliamı işlenmiştir ve 613 masum insan eli silah tutmaya muktedir olmayan insan, çocuk ve ihtiyar olmak üzere Ermeni canilerce katledilmiştir. Derileri yüzülmüştür, karınları deşilmiştir, kafaları parçalanmıştır. Ölenlere tekrar kurşun sıkılmıştır. Dolayısıyla bunlar 1915'in muhtemelen intikamlarını tekrar bu masum insanlardan almıştır. 1915'te aslında oldu dedikleri, olmadığı halde onun intikamını alıyoruz demişlerdir."

Tarihçiler komisyonunun kurulması gerektiğini kaydeden Halaçoğlu, "Buyurun, hodri meydan. Tarihçiler komisyonu mu kurarsınız, tartışma ortamı mı yaratırsınız. Konuyu televizyonlarda bütün milletin önünde istiyorsanız buyurun tartışalım. Ama araştırmaya hiç kimse, hiçbir devlet yanaşmayacaktır. Kameralarla tespit ettikleri Hocalı trajedisini, katliamını, caniliğini neden hiç dile getirmiyorlar. Niye baskı yapmıyorlar. O zaman bir şeyi iyi bilmek, millet olarak kendimize güvenmek zorundayız. Birbirimizle dayanışma içinde, birlik olmalıyız ve her şeyin üstünden geleceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü bir devlet olduğunu ifade eden Halaçoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti ekonomik olarak da, insanları olarak da, geleceğiyle de, genç nüfusuyla da güçlü bir devlettir. Azerbaycan bizim kardeşlerimizdir, bir millet iki devlet güzel bir söz. Ama zaten bir millettik. Aynı yerde aynı devletleri kurmuştuk. Aynı devletlerin içinde yer almıştık, aynı dili konuşuyoruz. Zaten bir devletir, çığırdığımız türkülerimiz aynı. Her şeyimiz aynı, birbirimizden farkımız yok ki zaten. Ama birisi gelmiş aramıza bir hançer sokmuş ve bizi birbirimizden coğrafya olarak ayırmış, gönül olarak değil."

Konuşmaların ardından Türkiye Kamu-Sen Artvin İl Temsilcisi Özer, Prof. Dr. Halaçoğlu'na plaket verdi.

Etkinlik sanatçı Cavit Tebrizli tarafından verilen müzik dinletisinin ardından sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.