Horlamaktan kurtulmak Kars'ta mümkün
Gecelerin kabusu horlamaktan Kars'ta kurtulmak mümkün...
Türkiye de sayılı hastanede bulunan “Uyku Bozukluğu Merkezi” Kars Üniversite Hastanesi bünyesinde Kars ve bölge halkına hizmet veriyor.
Geceleri horlayıp ve kalktığında “Ben horlamam” diyen kişiler ve bu kişilerin yakınları, artık bu dertten kurtulmak mümkün.
Kafkas Üniversitesi “Uyku Bozukluğu Servisi” geceleri horlayan hastalar için çare oldu. Hem kişinin sağlığını etkileyen, hem de yakınlarını sabahlara kadar uyutmayan horlama, artık kolayca halledilebiliyor.
Kafkas Üniversitesi Nöroloji bölümü Anabilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nergis Hüseyinoğlu, horlamanın bir hastalık olduğunu ve bu problemin sebebinin kolayca belirlenip tedavi edileceğini belirtirken, bu tarz problemi olan kişilerin mutlaka “Uyku Bozukluğu Servisine” müracaat etmelerini istedi.
Hastaların akşam saat: 20. 00’den sonra uykuda takip edilerek, tanı ve tedavisinin yapıldığını anlatan Dr. Hüseyinoğlu, bu hastalığın halk tarafından yeterince bilinmediğini da ifade etti ve Kars’ın böyle bir merkeze ihtiyacı olduğunu ve Türkiye’de az sayıda bulunan bu servisin Kars ve bölge halkı için şans olduğunu söyledi.
Merkezin laboratuarında uyku problemi değerlendirilen hastayı akşam 20. 00'den sonra kabul ettiklerini ifade eden Hüseyinoğlu, hastayı evinde uyur gibi uyutarak sabaha kadar takip ettiklerini söyledi.
Bu sırada alınan kayıtları değerlendirerek hastanın şikâyetinin ağırlığına, etkilendikleri duruma bakarak değerlendirme yaptıklarını anlatan Dr. Hüseyinoğlu, “Bu hastalık yeni yeni bilinmeye başlayan bir hastalık. Yeteri kadar ciddiye alınmıyor. Bilinç fonksiyonlarını azaltabilen, etkileyen, kalp hastalıkları, damar tıkanıkları, felç gibi rahatsızlıklara zemin hazırlayabilen, şekerin, tansiyonun kontrolünü güçleştirilen, metabolizmayı yavaşlatarak, kilo aldırabilen bir hastalıktır.”
Yrd. Doç. Dr. Nergis Hüeyinoğlu, yatan hastaların başına, çenesine ve karnına ilgili araç ve gereçleri bağlayarak nasıl müdahale yaptıklarını da anlattı.
Dr. Hüseyinoğlu “Servisimizde yatan hastaya, uyurken nasıl reaksiyonlar verdiğini görmek için gerekli elektrotlar bağlanıyor. Bir gecelik takipten sonra, uykuda nasıl problemlerle karşılaştıklarını belirleyip sonrada gerekli tedaviyi veriyoruz. Tabi bu işlem yapılırken sadece horlamayı takip etmiyoruz. Uyku apne’si, huzursuz ayak gibi sorunları da tespit edip hastanın bir an önce tedavi görmesini sağlıyoruz.”
Uyku Apnesinin de çok önemli bir rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Nergis Hüseyinoğlu “Uyku apnesi (OUA) ciddi bir hastalık durumudur. Trafik kazalarının önemli bir oranında sürücülerde uyku apnesi bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu kişilerde kalp yetmezliği, felç ve ölüm olasılığının da yüksek olduğu bilinmektedir.
Obstrüktif uyku apnesi (OUA), uyku sırasında solunumun bir süre için durması ve bu sırada vücudun solunum için aşırı çaba göstermesidir. Bu kişilerde solunum yolunda hava akımının durmasına neden olan tıkanıklığın boğazda olduğu bilinmektedir. Hastalar genellikle şişman, orta yaşta ve horlayan erkeklerdir. Sıklıkla horlama ve uykudaki solunum duraklamalarının farkında olan hastanın kendisi değil, hastanın eşidir. OUA’nın diğer belirtileri gündüz saatlerinde uyuklama, sabah baş ağrıları, yüksek tansiyon, kişilik değişiklikleri ve kalp ritminde değişikliklerdir.” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.