1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Husumet barışla noktalandı
Husumet barışla noktalandı

Husumet barışla noktalandı

Kars’ta yaklaşık 2 ay önce Tamyüksel ve Aktaş aileleri arasında araç parkı yüzünden meydana gelen yaralamalı olayın ardından başlayan husumet Kars protokol üyelerinin girişimleriyle barışla noktalandı.

A+A-

Kars protokolünün barış çağrısına olumlu cevap veren her iki ailenin ileri gelenleri birbirleriyle kucaklaşarak insanlık dersi verdiler.

Kars Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Kars-Ardahan Bölge Baro Başkanı Av. Cevdet Ucungan, Defterdar Hanefi Ersarslan, çok sayıda daire amiri ve ailelerin de katıldığı barış yemeğinde Kars ve Türkiye’ye dostluk mesajları verildi.

Tamyüksel ailesi adına söz alan Mahmut Tamyüksel, “Bu olayın yaşanması bizleri çok üzdü. Biz bu olaya kaza diyoruz. Bu kazayı bu şekilde atlattığımız için de çok mutluyuz. Kardeşlerimizle bu barış yemeğimiz ebedi olacak. Bizleri anlayışla karşıladıkları için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Aktaş ailesi adına konuşma yapan Burhanettin Aktaş ise bu durumun kendileri için de büyük üzüntü yarattığını, çevre esnafını da oldukça rahatsız ettiğini ve bu yemeğe vesile olup barışı sağlayan herkese teşekkür ettiğini belirtti.

Aktaş, “Toplumda tabi ki bizi iyi kötü tanıyor. Şimdiye kadar kimseyi kırmamak için ekmeğimizle, esnaflıkla uğraştığımız için ama bir kaza geldi başımıza, tabi biz buna kaza diyoruz. Bu kaza nedeniyle şehrimizin büyükleri, esnaflar hem bizi hem karşı tarafı yalnız bırakmadılar. Burada emeği geçen bütün dostlara hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Biz de düşündük ki mademki bizim barışmamızı bize söylediler. Bizde şehrin huzurunu kaçırmaya hakkımızın olmadığını, gelecekteki nesillerin büyükleri olarak onlara bir güzellik, vatan sevgisi yaşamın güzelliklerini bırakmak istedik. Düşmanlık, kan bırakmanın yanlış olacağını düşündüğümüz için barışı kabul ettik. Tamyüksel ailesinin barış teklifini kabul etik. Barışında sonsuza kadar sürmesini temenni ediyorum.” dedi.

Hoca Aydın Mert, “İki kardeşimiz tarafından bir münakaşa olmuştur. Allah her iki taraftan da ve memleketimizi, milletimizi idare eden, bugün Kars’ımızı teşkil eden ve bu barışı sağladığınız için kabul eden kişi, kabul edilen kişi çok üstün bir mertebeye layık olur. O yüzden Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin gibi münakaşayı tatlılıkla bağladınız. Cennet müştaktır. Affedileni Allah sever. Bunu bu şekilde noktaladığınız için her iki tarafın birbirlerini bağışlaması Canab-ı Hak hepinizden razı olsun. Kusursuz günahsız kimse yoktur. Herkeste vardır. Ama bu kusur ve günahları hanal eden kardeşlerimiz büyük insanlardır. Allah hepinizden razı olsun. Cenab-ı Hak yer yüzünde insanları birbirine düşürenlerin şerrinden uzak tut. Sonunuz, sonumuz vatanımızın devamlı olarak ufukları aşmamızı, güzelliklerle yaşamamızı birbirimizi kardeşçe gönülden sevmemizi, birbirimizi sevmedikçe mümin olamazsınız. Allah gönlünüzü daim etsin.” ifadelerini kullandı.

Mahmut Tamyüksel de, “Burada emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Dostlarımız anında devreye girdiler. Biz karşı taraftan da kırıcı herhangi kırıcı tek kelime dahi duymadım. Onlara da bu durumda teşekkür ediyorum. Bu olayda n dolayı ailelerimiz ve dostlarımız huzursuz oldu. Buradaki esnaflar bile rahatsız oldu. Huzurlu iller arasında en başta gelen illerden birisi de Kars’tır. Biz burada huzur içerisinde Biz büyüklerimizden bu terbiyeyi aldık. Vatan sevgisi, insan sevgisi, dostluğu öğrendik. Geleceğin çocuklarına da biz nefreti, kini, düşmanlığı bırakmak istemiyoruz. Vatan sevgisini, dostluğu bırakmak istiyoruz. Sizlere fazlasıyla teşekkür ediyorum. Huzurlarınızda Aktaş ailesiyle kucaklaşarak barışmak istiyoruz.” diye konuştu.  

Kars Ardahan Bölge Barosu Başkanı Av. Cevdet Ucungan, “Allah’ın iyi kullarıydı ki bu olay çok basit bir şekilde atlatıldı. Bizde yöresel örf adetlerimize göre yemekte sizlerin huzurunda bir araya gelerek bu barışı daha da pekiştirmek istedik.” dedi.

 

Belediye Başkanı Bozkuş da, Kars esnafı olarak iki ailenin de şehir için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, yaptıkları bu davranışın şehirde yaşayan insanlara örnek teşkil ettiğini ifade etti. Bozkuş, “Ülkeler dahi kavga edince sulhla sonuçlanıyor. Ben her iki aileyi de tebrik ediyorum. Çünkü bu barışın mimari kendileridir. Kars’ta yalnız yaşamadıklarını biliyorlar. Bu anlayış içerisinde olaya sahip çıktıklarından dolayı Aktaş ve Tamyüksel ailelerini tebrik ediyorum. Bu Kars’ımız içindeki diğer olaylar için de örnek teşkil ediyor. Sonucun her iki aile için ve Kars’ımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.  

Vali Ahmet Kara da, her iki aileyi de bu ulvi davranışlarından dolayı teşekkür etti ve önemli mesajlar verdi. Vali Kara, “Asl olan sulhtur, barıştır. İnancımızın da gereği olan İslam’ın kelime anlamı barıştır. Bu konuda Peygamber Efendimizin de (SAV) hadisleri vardır. Müslüman elinden ve dilinden diğer Müslümanların zarar görmediği diğer insanların zarar görmediği insandır. Dolayısıyla birbirimize zarar vermemek birbirimizle barış içerisinde yaşamak, sulh içinde yaşamak asıl olandır. Ama insan irade ve akıl sahibidir. Ama aynı zamanda hata yapar. Çünkü insan hem meleki duyguları hem de hayvani duyguları taşır. Yani insanda nefis diye bir şey vardır. İnsanı nefis ve şeytan kötüye götürmek için uğraşır. Meleklerde iyiye doğru götürmek için uğraşır. Her insanın içinde iyi ve kötü duygular vardır. Aktaş ailesiyle Tamyükselle de bir hata olmuştur. “Şeytan” deyin, “nefis” deyin, “cahillik” deyin ama bir cahillik, bir hata edilmiştir. Komşu komşuya düşmüş. Türkiye ile Rusya vize kaldırıyor bizde Kars’ta birbirimizle kavga ediyoruz. Bu kavga sonradan iki tarafında güzel davranışı ve tevazu göstermesi, akıllı hareket etmeleri sonucu tatlıya bağlanmıştır. Bunu da bizim de çağrılmış olduğumuz bir yemekle taçlandırılıp devamlı barış haline getirilmek isteniyor. Bundan dolayı da her iki aileyi de tebrik ediyorum. Hatasını bilip, kabullenip ondan dönmek de erdemdir, hatayı bağışlamak da erdemdir. Bugün bir arada olmanızdan Yüce Allah hoşnut olmuştur. Ama düşmanlığı sürdürmüş olsaydınız iki tarafı da sevmeyenler memnun olurdu. Ama her iki tarafta, öyle bir söz verin ki kıyamete kadar birbirinizle dalaşmayın. İslam Peygamberi geldikten sonra birbirine düşman kabileler birbiriyle dost olmuştur.” dedi.

Vali Ahmet Kara daha sonra şunları söyledi: “Beraber olmanın belli hikmetleri ve faydaları vardır. Kur’an-ı Kerim’de “Allah’ın eli onların üzerindedir” diye geçer ayette. İnsanların diğer varlıklardan çok farkı vardır. Birinci yaradılış farkımız, toplu olarak yaşamak. Bir arada yaşamanın hikmeti, insanların birbirine muhtaçtırlar. Bunun için atasözlerimiz bile vardır. “Komşu komşunun küle muhtaçtır.” Diğer canlılara göre ayrıca insanlar akıl ve fikir sahibidirler. İnsanlara irade verilmiştir. Meleklere dahi irade verilmemiştir. Zaten halife olarak yaratmıştır. Diğer canlılar üzerinde bir güç bir yönetim kullanmaktadır. Tabi insanların iyiyi kötüden ayrıma özelliği vardır ama insanlar hata da yapabilirler. İlk hata yapan insan Hz. Adem’dir. Ama ilk tövbe eden insan da Hz Adem’dir. Dolayısıyla insanlar bu iradeyi, aklı, fikri kullanırken, hatalarda yapabilirler. Bu hatayı düzeltmek eğer mümkünse bu hatayı da en kısa sürede düzeltmek insanların görevidir. İnsanlar belli hak ve hukuklarla hükümlüdürler. Bu haklardan birisi de yaşama hakkıdır. İnsanın canına, malına, namusuna, inandığı değerlere saldırılamaz, onlar kutsaldır. Binlerce, yüz binlerce insanın heba olduğu harplerden sonra barışlar sulh olmuştur. Yani, sulh bir bakıma savaştan daha önemlidir. Hatalar yüzünden çıkan kavgalar sulh ile neticelenirse bundan Allah’ta insan da hoşnut olur.s Örneğin köy kanununda, köyde herhangi bir itilaf fukuhunda büyüklerin sulh edeceğine dair hükümler vardır. Aralarını sulh ederler, aralarını bulurlar.”

Konuşmalar ve temennilerin ardından Kars protokolü her iki aile mensuplarıyla birlikte yemek yiyerek sohbet ettiler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.