İlk ders: Boykot
TZP-Kurdi (Kürt Dili ve Eğitim Hareketi), 20 ile 25 Eylül arası "Ana dilde eğitim istiyoruz" sloganıyla bir hafta boyunca okulları boykot etme kampanyası başlatıyor. Boykot Kars'ta da uygulanacak.
Halk ve öğrencileri devletin ilgili kurumlarına Kürtçe eğitimle ilgili dilekçe ile başvurmaya davet eden TZP Kurdi, tüm Kürtleri anadilde eğitim için okulları boykot etmeye çağırdı.
DEMİRTAŞ: KAMPANYAYI DESTEKLİYORUZ
BDP lideri Demirtaş, okulların boykot edilmesi kampanyasını destekleyeceklerini açıkladı.
BDP lideri Selahattin Demirtaş, anadilde eğitim için başlatılan okulların boykot edilmesine yönelik kampanyayı desteklediklerini söyledi.
Demirtaş, “Çocukların 5 gün okula gönderilmemesi için çağrı yapacağız” dedi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, özerklik ve anadilde eğitim konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Selahattin Demirtaş, yeni anayasada “demokratik özerklik” ifadesinin yazılmasının gerekmediğini söyledi.
BDP Genel Başkanı Demirtaş, anadil tartışmalarıyla ilgili olarak “Resmi dil Türkçe olsun ve herkes öğrensin. Ama herkes kendi anadilinde eğitim ve öğrenim yapabilme hakkına da sahip olmalıdır. Bu da anayasanın 42'inci maddesinin yeniden düzenlenmesiyle olur" diye konuştu.
BDP lideri Demirtaş, ana dilde eğitim için bölgede okulların bir hafta boykot edilmesine ilişkin "Kürt Eğitim ve Dil Hareketi" adı altındaki grubun aldığı kararı desteklediklerini kaydetti. Demirtaş, velilerin çocuklarını 20- 25 Eylül tarilerine okula göndermeyeceklerini ileri sürdü.
Demirtaş şunları söyledi: "Okulların açıldığı ilk 5 gün anadilde eğitim isteyenlerin çocuklarını okullara göndermeyerek sivil bir iteatsizlik örneği sergilemeleri anlamlıdır. Kampanya için BDP olarak biz de çağrı yapacağız. Ben de kendi çocuğumu okula göndermeyeceğim 5 gün.” BDP Genel Başkanı, başkanlık sistemi konusunun da tartışılması gerektiğini söyledi.
NİMET ÇUBUKÇU'DAN 'YASAL İŞLEM' TEHDİDİ
TZP-Kurdi’nin eğitimi boykot kararına tepki gösteren Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, boykota katılıp çocuklarını okula göndermeyenlere karşı yasal işlem yapma tehdidinde bulundu.
Bakan Çubukçu yaptığı yazılı açıklamada, isim vermeden, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ''Anadilde eğitim isteyenler olarak okulların açıldığı ilk 5 gün çocukları okula göndermeyecekleri'' yönünde sözlerine cevap verdi.
Çubukçu, boykota katılacak olan öğrencilerin velilerine karşı yasal işlem yapma tehdidinde bulunduğu açıklamada, “Çocuklarını okula göndermeyenler kendi ebeveynleri bile olsa bu girişime asla müsaade edilmeyecektir. Çocuklarını okula göndermeyen velilerle ilgili yasal işlem yapma hakkı doğmaktadır'' dedi.
BOYKOT 2 MİLYON ÖĞRENCİYİ ETKİLEYECEK
20-25 Eylül tarihleri tarafından Kürt Dil ve Eğitim Kurumunun çağrısıyla gerçekleştirilecek eğitim boykotu Kürt illerinde eğitim gören 2 milyondan fazla öğrenciyi etkileyecek. Anayasa referandumunda boykota yoğun bir katılımın olduğu Kürt illerinde, eğitim boykotunun da etkili olması bekleniyor.
Referandum'da nüfusunun yüzde 65'i boykot kampanyasına katılan Diyarbakır'da ilk ve ortaöğretim kurumlarında 428 bini aşkın öğrenci eğitim görüyor. Referandum boykotuna paralel bir oranda gerçekleşmesi beklenen eğitim boykotuna şehirde yüzbinlerce çocuğun katılacağı düşünülüyor.
Yine boykota yüzde 93 oranla katılan Hakkâri’de 75 bine yakın çocuk ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitim görüyor.
Seçmenlerin yüzde 78'inin sandık başına gitmediği Şırnak'ta ise 130 bin öğrenci eğitim görüyor.
Hakkâri, Diyarbakır, Şırnak, Natman, Mardin, Urfa, Siirt, Bingöl, Bitlis ve Iğdır'da 1 milyon 755 bin öğrenci bulunuyor.
Bu rakama Dersim, Ağrı, Ardahan ve Kars'taki öğrenciler dahil değil.
Metropollerde boykot kampanyasına katılımın da ele alınması durumunda eğitim boykotunun 2 milyonu aşkın öğrenciyi etkilemesi bekleniyor.
"DEVLET ADIM ATMAZSA HER TARAFI OKUL YAPACAĞIZ"
Kürt Dili ve Eğitim Hareketi sözcüsü Xece Şen, eğitim boykotu kampanyasına hükümet tarafından bir cevap alamamaları durumunda her tarafı okul yapacaklarını söyledi.
TZPKurdi tarafından 19-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Türkçe eğitim kurumlarını boykot etme kampanyası öncesinde kuruluşun sözcüsü Xece Şen, 19 Eylül'de örgütlü olduklarını Diyarbakır, Van, Yüksekova, Şemdinli, Başkale, Batman, Şırnak, Cizre, Siirt, Şanlıurfa, Iğdır, Kars, Ağrı, Adana, Mersin, İzmir ve İstanbul gibi illerde basın açıklamaları ve yürüyüşler yapacaklarını dile getiren Şen, bu eylemlerle birlikte okulları bir hafta boykot edeceklerini vurguladı.
HER GÜN BİR LİSE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPILACAK
Çalışmalarını gençler ile ortaklaştıracaklarını belirten Şen, "Gençler 19 Eylül'de her gün bir lise önünde basın açıklaması yaparak sembolik olarak Kürtçe ders verecekler. Her gün bir ilçe v e bir il dilekçelerini İl Eğitim Müdürlüklerine verecekler ve Bakanlığa gönderecekler. 20 Eylül'de başlayacak kampanya Eylül sonuna kadar devam edecek" dedi. Kampanyaya en büyük ilginin kadınlardan gelmesini beklediklerini belirten Şen, "Kadınlar da TZPKurdi ile basın açıklamaları ve halk toplantısı yapacaklar. Kürt gençliği 2002 yılında yapmış olduğu kampanya ile binlerce dilekçe verdi ve bu çerçevede yüzlerce öğrenci okullardan atıldı. Bizde milyonlarca imza ile başvuru yaptık. Bu başvurulara sadece cevap iki yere geldi. Verilen cevaplarda, 'Yapmış olduğunuz demokratik bir haktır. Ancak istekte bulunduğunuz kelimeler Türk alfabesinde yoktur ve kullanılmıyor. Aynı zamanda Anayasa'nın 24. maddesi Türkçe'nin dışında başka dillerde okullarda eğitim yapılmasına izin vermiyor.' denildi. Bu kez yine milyonlarca kişi ile boykota hazırlanıyoruz" dedi.
Üniversiteler için Katalonya modelinin olması gerektiğini belirten Şen, "Kürtçenin hassasiyetini gündemde tutmak için park ve sokaklarda "Özgür Okullar" adı altında derseler verdik. Eğer devlet ana dilde eğitim için bir adım atmazsa biz de her tarafı okul yapacağız" diye konuştu.
EĞİTİM-SEN'DEN DESTEK
Kürt Dili ve Eğitim Hareketi’nin Kürtçe eğitim için okulları bir hafta boykot edilmesine ilişkin kararını değerlendiren Eğitim-Sen Başkanı Zübeyde Kılıç, ana dilde eğitimin şart olduğunu söyledi.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, velilerin çocuklarını 20-25 Eylül tarihlerinde okula göndermeyecekleri konusunda şunları söyledi: “Dünyanın hangi ülkesinde yaşanıyor olunursa olunsun bir eğitimci çocuğunun ana dilinde eğitim görmesini savunur. Biz eğitimciler olarak insanların kendi dilinde eğitim görmesini savunuyoruz. Ortaya konulan bu talepte bu yönde bir karardır. Yeni bir Anayasa ihtiyacının doğduğu bu dönemde yeni anayasal düzenleme içinde mutlaka kimliklerin ve ana dilde eğitiminde işlenmesi gerekir.
BDP bu karara destek vereceğini ortaya koydu. Destek çeşitli biçimlerde olabilir. Bizzat organize etmek amacıyla olabilir. Ama bu talepler bir şekilde dillendirilmeli. Bu çalışmada ortaya konulduğu gibi bunun adını da bir demokratik talep olarak koymak gerekiyor. Çok uzun dönemdir çözümsüzlük var ve değişik yol ve yöntemlerle bu dile getiriliyor. Çocukların ana dilde eğitim görmesi şarttır.”
DERSİM EĞİTİM-SEN DE BOYKOTA KATILACAK
Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması için TZPKurdi tarafından başlatılacak olan okulları boykot kampanyasına destek veren Eğitim-Sen Dersim Şube Yöneticisi Erkan Eslek , Hindistan'da 15 resmi dil olduğuna dikkat çekerek, diller üzerindeki yasaklamaların bir an önce kaldırılması çağrısında bulundu.
'Herkes kendi anadiliyle eğitim yapma hakkına sahiptir'
UNESCO'ya göre binlerce dilin yok olmayla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, dilin korunmasında Hindistan'ı örnek gösteren Eslek, "Baskın dilde Eğitim bir kültürel miras olan anadilin ölümüyle sonuçlanıyor. Dil kültürlerin aynasıdır ve dilini unutmak, kendini unutmaktır. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) göre binlerce dil yok olma tehlikesi altındaki diller sınıfında bulunmaktadır. Hindistan'ın; Hintçe, İngilizce, Bengali, Marati, Tolugu, Urdu, Tamil, Bıharı gibi dillerin içinde bulunduğu 15 resmi dili vardır. İtalya'da; İtalyanca, kuzeyde Almanca, Fransızca ve Slav diller resmi dil statüsündedir. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne göre, herkes, anadiliyle eğitim öğretim yapma, bu yolla anadilini öğrenme ve geliştirme, aynı zamanda anadiliyle bilim, sanat ve yaratma özgürlüğünü kullanma hakkına sahiptir" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.