1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İlk iftar topu Kale'den atıldı
İlk iftar topu Kaleden atıldı

İlk iftar topu Kale'den atıldı

Türkiye'de Ramazan ayının ilk iftar topu, tarihi Kars Kalesi'nden atıldı.

A+A-

Türkiye'nin birçok şehrinde sürdürülen iftar topu atma geleneği Kars'ta da devam ediyor. Kars Valiliğince 7 yıldır geleneksel hale getirilen iftar topu, bu yıl da akşam ezanı eşliğinde tarihi Kars Kalesi'nden atıldı.

"Ateşleyici Yeterlilik Belgesi" bulunan ve aynı zamanda gazeteci olan Tacettin Durmuş, Kars Kalesi'nden iftar topunu ateşledi.

İftar topunun atılması için kaleye çıkan Vali Ahmet Kara, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kafkasya'nın Anadolu'ya açılan kapısı olan serhat ili Gazi Kars'tan ilk iftar topunun atılışının heyecan verici olduğunu söyledi.

Kars halkına, Ramazan ayının sağlık mutluluk getirmesini dileyen Kara, şöyle konuştu:

"Osmanlı'dan günümüze kadar gelen top atma geleneği, Selçuklulardan ve Osmanlılar tarafından onarılarak bugüne kadar gelmiş. Burası Türkiye'nin top atılan ilk ili olarak Ramazan tarihine geçiyor. Bizim top atışımızdan sonra Edirne'ye kadar tüm illerde top atışlarıyla Müslümanlar oruçlarını açacaklar. "

Gazetecilerin, iftar topunu atanın da bir gazeteci olduğunu hatırlatması üzerine Vali Kara, "Bizim gazetecilerimiz hem top atışında hem de haberde her ikisinde de gayet güzel sesler getiriyorlar. Tacettin Durmuş arkadaşımız da artık gazeteciliğinin yanında bu konuda uzman oldu. Top atışını düzenli bir şekilde her sene atıyor" diye konuştu.

Ramazan ayına özel olarak hazırlanan iftar topunu atan Durmuş da bilen bir kişi tarafından emniyet tedbirleri alındıktan sonra ateşlenen topun 130 metre yükseğe çıktıktan sonra büyük bir gürültüyle patladığını söyledi.

Durmuş, 7 yıldır Ramazan topu attığını belirterek, "Ezan sesiyle birlikte benim attığım Ramazan topuyla Kars halkı iftarlarını açıyor. Bugünün ise en büyük önemi Ramazan ayının ilk iftar topunun Kars'ta atılmasıdır" dedi.

İftar topunun atılmasının ardından gazeteciler Kars Kalesi'nde şerbet, pide ekmeği ile oruçlarını açtı.

Bu arada, Vali Kara, Valilik binası karşısındaki Borsa Sokak'ta kurulan iftar çadırında vatandaşlarla birlikte sıraya girerek yemeğini alıp, orucunu açtı.

İftar çadırında ilk iftarı vatandaşlarla birlikte yaptıklarını ifade eden Kara, "Bundan sonra Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahiplerimiz, yoldan geçen yolcular ve isteyen herkese açık olan çadırımızda iftar yapılabilir. Çadıra gelenler Karslıların misafiridir. Karslılar bu çadırı kurdu ve finanse etti" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.