İnsan-Hayvan çatışması önlenecek
Kars’ta KuzeyDoğa Derneği tarafından 2008 yılında önerilen ve Orman Su İşleri Bakanlığı tarafından kabul edilen ilk yaban hayat koridoru, Sarıkamış ormanlarını, Gürcistan’a bağlayacak.
KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, “Proje ile Sarıkamış Ormanları, 1915 yıllardan önce olduğu gibi Erzurum Şenkaya, Artvin Şavşat sonra Posof ve Gürcistan ile bütünleşecek. Bu sayede yaban hayatını koruma altına alacağız ve insan-yaban hayvan çatışmasını önlemiş olacağız.” dedi.
Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır illerinde doğa koruma, yaban hayatı araştırma ve çevre eğitimi alanlarında çalışma yürüten KuzeyDoğa Derneği tarafından 2008 yılında orman ve Su İşleri Bakanlığı’na Sarıkamış’tan başlayarak, Erzurum Şenkaya, Artvin Şavşat ve son olarak Ardahan’ın Posof ilçesi üzerinden Gürcistan’a kadar uzanan bir yaban hayatı koridoru projesi önerildi. Bakanlığın projeye sıcak bakmasıyla 6 ay içerisinde proje onaylanarak protokol imzalandı.
KuzeyDoğa Derneği’nin girişimleri ile parçalanmış ve yok olmuş orman bloklarını bir birilerine yeniden bağlayacak olan yaban hayatı koridorları için Temmuz ayı itibariyle ilk ağacın dikileceğini söyleyen KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, bu sayede insan-yaban hayvan çatışmasının son bulacağını ifade etti. Çoban, “2008 yılında KuzeyDoğa Derneği olarak öngördüğümüz Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridorunun 2012 yılında hayata geçirmeyi başardık. Yaban hayatı koridorları parçalanmış orman bloklarını bir birine bağlayan hatlar olarak dünyada değerlendiriliyor. Bunlar hem türler için hem de habitatlar için öngörülebiliyor. Mesela Hindistan’da Filler için yapılmış yaban hayatı koridorları var.” dedi.
Türkiye’deki koridorun Sarıkamış’tan Posof hattından Gürcistan’a giden parçalanmış olan orman bloğunu tekrar bir birine bağlamayla ilgili bir koridor olduğuna da dikkat çeken Çoban, “Yaklaşık 82 kilometre uzunluğunda, 1-2 kilometre genişliğinde bir koridor olacak. Yaklaşık 8 Bin hektarlık bir ağaçlandırma alanımız var. Bu projeyi orman ve Su ileri Bakanlığı ile birlikte ortak olarak yürütüyoruz. Proje fikrini sunduğumuzda sıcak baktılar ve 6 ay içerisinde hem proje aşaması bitti, hem de protokol aşaması tamamlandı. Nisan ayı içerisinde de plan aşamaları tamamlandıktan sonra, Temmuz ayı itibaren yaban hayatı koridorunun ilk ağacı dikilmiş olacak.” diye konuştu.
Bu sayede insan-yaban hayvan çatışmasını azaltmayı hedeflediklerini de vurgulayan Çoban, şunları söyledi.
“Çünkü yaban hayvanlar açık havada gezerken insanlarla daha çok temas halinde oluyor ve onlara daha çok zarar veriyor, insanlarda aynı şekilde hayvanlara zarar veriyor. Bölgemize baktığımızda kurt, boz ayı, vaşak gibi büyük etobur yırtıcılar yaşam sürmektedir. 1900’lü yıllara baktığımızda Sarıkamış’tan Posof’a kadar tamamen bir orman bloğu şeklindeymiş. Ama o yıllardan sonra, insan nüfusunun artması, tarımsal alanların açılmasıyla birlikte ormanlar bölünmüş ve parçalanmış duruma gelmiş. Buna baktığımızda Sarıkamış’tan Şenkaya’ya kadar uzanan yaban hayatı koridorumuzun ilk başlangıcında 14 kilometrelik bir açık alan var. Bu alanı kapatmak için Orman Genel Müdürlüğü çalışma yapacak ve bu hatta 2 kilometre genişliğinde, 14 kilometre uzunluğunda ilk etapta başlayacağız. Bundan sonrada çalışma aynı hızda devam edecek. Koridorumuz Kars’ın Sarıkamış ilçesinden başlıyor, Erzurum’un Şenkaya ilçesine gidiyor. Oradan da Şavşat’a çıkıyor, Şavşat’tan da Posof’a gidiyor ve hat kendini Gürcistan ormanlarına bağlıyor.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.