1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "İnsanlık Anıtı" ahır oldu!
İnsanlık Anıtı ahır oldu!

"İnsanlık Anıtı" ahır oldu!

Başbakan Erdoğan'ın "ucube" olarak nitelendirdiği ve halen yıkımına devam edilen İnsanlık Anıtı'nın temelinde bulunan Timur Paşa Tabyası ahır oldu.

A+A-

Kars Belediyesi'nin yıkıma gerekçe olarak gösterdiği tarihi Tabyayı kimse sahiplenmedi. Belediye, "Kültür Bakanlığı'na ait" derken İl Kültür Müdürü ise "Milli Emlak Müdürlüğü'ne ait" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ocak'ta gerçekleştirdiği Kars ziyaretinde heykeltraş Mehmet Aksoy'un yapımı devam eden 24,5 metre boyundaki "İnsanlık Anıtı"nı, "ucube" olarak nitelendirmiş ve kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine kamuoyunda oluşan tepkilere rağmen Anıt'ın 26 Nisan'da başlayan yıkımı halen devam ediyor. 18 Mayıs itibariyle ise Anıt paramparça, temelindeki tarihi tabya ise "tescilli" ahır.

Rus ordusuna karşı 1853-56 yılları arasında mitralyöz yuvası olarak inşa edilen Timur Paşa Tabyası, kapısı sökülüp atıldığından hayvan barınağı oldu. Üzerinde çok tartışılan heykeltraş Mehmet Aksoy'un yaptığı 24,5 metre boyundaki 'İnsanlık Anıtı' bulunan tabyada bir süreden beri yaylaya çıkacak büyükbaş hayvanlar barındırılıyor. İsmini açıklamayan çoban sığırlarını geceleri tabyaya koyduğunu ve kendisinin de tabyada yattığını söyledi.

Çobanlar tabyanın sahipsiz olduğunu şöyle anlattılar: "Bizden zarar gelmez. Hayvanları gece tabyaya alıyoruz. Biz de orada yatıyoruz. Yaz başı yaylaya çıkacağız."

Kimse sahiplenmiyor

Kars Belediyesi'nin yıkıma gerekçe olarak gösterdiği tarihi Tabyayı kimse sahiplenmiyor. Belediye yetkilileri tabyanın Kültür Bakanlığı'na ait olduğunu öne sürüyor. Kars İl Kültür Müdürü Hakan Doğanay, tabyanın, "tescilli ve Milli Emlak Müdürlüğü'ne ait olduğunu" iddia ediyor. Milli Emlak Müdürü Fatih Yıldırım'ın iddiası ise, "O alan tescilli ve Kültür Bakanlığı tasarrufunda".

Kaynak : Radikal Gazetesi ve DHA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.