İŞKUR, Kars’ın işgücü piyasasının analizini yaptı
İŞKUR, Kars’ta 268 işyerini ziyaret ederek eleman ihtiyaçlarını tespit etti.
Tacettin DURMUŞ
Yapılan açıklamada ise piyasanın önde gelen faaliyetlerinin toptan ve perakende ticaret, inşaat ve imalat sektörlerinde yer almakta olduğu belirtildi.
İŞKUR Kars İl Müdürü Yusuf Bulut, Kars genelinde 10 üzeri istihdamlı işyerlerinin yüzde 19,8’inde 165 kişilik açık iş olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Kars genelinde açık iş oranın ise yüzde 2,1 olarak hesapladıklarını açıklayan Müdür Bulut: “En yüksek açık iş sayısına sahip sektör %34,5 ile İnşaat sektörü olmuştur. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Kamyon Şoförü, Aşçı ve Ön Muhasebeci’ dir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe, Fiziki ve Bedensel Yeterlilik ile İletişim ve İfade Yeteneği’ dir. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR ve Akraba-eş dost aracılığı ile aramaktadır.
Araştırma kapsamındaki 10+ istihdamlı işyerlerinin %44,6’sında 317 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler Aşçı, Garson (Servis Elemanı), Kat Hizmetleri Elemanı/Kat Görevlisi, Kamyon Şoförü, Hamurkar, Resepsiyon Görevlisi, Pişirici(Ekmek), Elektrikçi (Genel) ile Asansör Bakım ve Onarım İşçisi meslekleridir.
Kars genelinde 10+ istihdamlı işyerlerinde 369 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 4,8 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla net istihdam artışı beklenen ilk üç sektör Toptan ve Perakende Ticaret, İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri ile İnşaat’ dır. Güvenlik Görevlisi, Kamyon Şoförü ve Temizlik Görevlisi mesleklerinde istihdam artışı beklenirken İnşaat Elemanları Kalıpçısı (Elle), Betonarme Demircisi ve Süt Toplama İşçisi mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir.” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.