İstenmeyen gebelikler nasıl önlenebilir?
"Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı” konulu eğitimin ikinci modülü tamamlandı.
Kars İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Şube Müdürü Dr. Demet İmamoğlu ve AÇSAP şube çalışanları tarafından ilk modülü geçtiğimiz haziran ayında tamamlanan “Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı” konulu eğitimin ikinci modülü de tamamlandı.
Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç’in açılış konuşması sonrasında başlayan eğitim programı katılımcılardan büyük ilgi topladı. Sahada görev yapan 14 sağlık personelinin katılımıyla gerçekleşen 3 günlük eğitim programı sonrasında sağlık çalışanlarına sertifikaları verildi.
“AİLE PLANLAMASI SAYESİNDE İSTENMEYEN GEBELİKLER ÖNLENEBİLİR”
Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, aile planlamasının önemine değinerek şunları söyledi: “Dünyada her yıl yaklaşık olarak meydana gelen 210 milyon gebeliğin 75 milyonunu istenmeyen gebelikler oluşturuyor. Maalesef ülkemizde de bazı aileler bilinçsizce ve bakamayacakları sayıda çocuk sahibi oluyorlar. Bu da gerek ekonomik gerekse sosyal açıdan bugünden başlayarak geleceğe kadar uzanan birtakım sorunlar zincirini beraberinde getiriyor. Bu bağlamda aile planlamasının istenmeyen gebeliklerin önlenmesi noktasında önemli bir role sahip olduğu kuşkusuz bir gerçektir.
Biz de Sağlık Müdürlüğümüz olarak ilimizde özellikle istenmeyen gebeliklerin önüne geçmek adına, vatandaşlarımıza birebir ulaşan ve onları bilgilendirme şansına sahip olan sahadaki sağlık personelimize ‘Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı’ konulu eğitimin devamını vermeyi uygun gördük. Zira nitelikli aile planlaması hizmeti sunabilmek için aile planlaması danışmanlığı konusunda bilgi ve beceri sahibi sağlık çalışanlarına ihtiyaç olduğu kaçınılmazdır. Güvenilir, bilgili ve konu hakkında ustalaşmış kişiler tarafından vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ve yönlendirici olmadan onların kendi düşüncesini oluşturabilmesi sayesinde her aile istediği zamanda, istediği kadar çocuk sahibi olabilir.”
“ÇİFTLERİN MAHREMİYET KONUSUNDA KUŞKUSU OLMASIN!”
Görevli sağlık çalışanları tarafından üreme sağlığı danışmanlığı yapılırken kişinin mahremiyetinin korunması ve haklarına saygı duyulması ilkelerine mutlak surette sadık kalındığını hatırlatan Kars İl Sağlık Müdürü, “Danışmanlarımız vatandaşlarımıza yardım etme isteği olan ve yaptığı işin önemine inanan arkadaşlarımız. Kendilerine başvuran ailelere, onların ihtiyaçlarına uygun yöntemlerin yararlarını ve risklerini belirtmenin yanında, başvuranın kendi durumunu ve gereksinimini ortaya koyup kendi kararını vermesini sağlıyorlar. Ayrıca başvurana kullanmak istediği yöntemi elde etmesine yardımcı oluyorlar. Tabi bu bilgi alışverişi esnasında özel konularda kesinlikle gizlilik sağlanıyor. Çiftlerimize tavsiyem danışmanlardan hiçbir surette çekinmeden korunma yolları konusunda bilgi almaları, yöntemlerin artılarını eksilerini değerlendirerek kendilerine en uygun aile planlaması yöntemini seçmeleri ve kendi istedikleri zamanda, yetiştirebilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları. Burada amaç, anne ve doğacak çocukların sağlıklı olması ve çocuk sahibi olmak istendiğinde gebeliğin oluşmasıdır.”
“AİLE PLANLAMASIYLA HEM ANNE HEM BEBEĞİN SAĞLIĞI KORUNABİLİR”
Türkiye’deki aile planlaması çalışmaları sayesinde bebek ve anne ölümlerinin düşürüldüğünü ifade eden AÇSAP Şube Müdürü Dr. İmamoğlu, şöyle konuştu: “18 yaşından önce gebe kalınması, sık aralıklarla doğum yapılması halinde anne ve bebeğin sağlığında önemli sorunlar gelişebilir. Annenin düşük ya da erken doğum yapması; bebeğin prematüre doğması ve yapısal organ bozuklukları yanında anne ve bebeklerin ölüm riski yükselir. Bu nedenle çiftler tarafından aile planlamasının öneminin kavranması sağlıklı bir toplumun yetişmesine yardımcı olması açısından büyük önem taşıyor.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.