İYİ Parti Kars hayvancılığının sorunlarını ve beklentilerini dile getirdi
İYİ Parti Kars İl Yönetimi tarafından Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne Kars hayvancılığının sorunları ve teklif önerileri hakkında parti görüşlerini ifade eden rapor sundu.
İYİ Parti Kars İl Başkanı Yüksel Akbaba, kurucu il başkanı Settar Kaya ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Eren Alp’i ziyaret ederek, Kars hayvancılığının sorunları ve teklif önerileri hakkında parti görüşlerini ifade eden rapor sundu.
İYİ Parti Kars İl Yönetimi tarafından Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne sunulan beklenti ve teklifler şöyle :
Yakın zamanda birlik başkanlığına seçilen Sayın Eren ALP ve yönetim kuruluna başarılar diliyoruz.
İlimiz ekonomisinin lokomotifi olan sığır yetiştiriciliğini önemsiyoruz. Bu nedenle Birliğinizin yapacağı faaliyetlerdeki başarısının ilimiz için son derece önemlidir.
İYİ Parti olarak birliğinizden beklentilerimiz ve tekliflerimizi sunmayı bir görev biliyoruz.
İlimizde sığır yetiştiriciliğin mevcut tablosu ilçeler ve köyler bazında ortaya çıkarılmalıdır.
Üretici sayısı, üreticilerin birliğe üye oranı, hayvan sayısı, hayvanların ırklarına göre dağılımı, verimlilik durumları, sığır yetiştiriciliğinin ilimiz ve ülkemiz ekonomisi içindeki katkısı, ıslah çalışmalarından elde edilen verimlilik, devlet teşviklerinin üretime katkısı.
İlimizde Sığır yetiştiriciliğin mevcut durumu ve hedeflenen düzey objektif olarak tespit edilmelidir.
Üreticilerimizin sorunları ve çözümleri konusunda geniş kapsamlı bir çalışma yapılmalıdır.
Süt sığırcılığı ve et sığırcılığının geliştirilmesi için ayrı ayrı stratejiler belirlenmelidir.
Süt ürünleri işletmelerinin mevcut durumu konusunda ayrıca bir çalışma yapılarak, teknik kapasiteleri, ihtisaslaşma yetenekleri, üretim standartlarının yeterliliği konusu ortaya çıkarılmalıdır.
İlimizdeki süt üretimi ile işletmeler arasındaki üretim-kapasite-ihtiyaç dengesi belirlenmelidir.
Üreticilerin eğitimi konusunda gerekli altyapı çalışmaları hazırlanmalıdır. Yetiştirme ve besleme konusunda danışmanlık hizmetleri sürekli ve ulaşılabilir olmalıdır.
Hayvan ıslahı ilimizin şartları dikkate alınarak yapılmalı, soy kütüğü sağlıklı bir sisteme kavuşturulmalı, kaynak ve emek israfının önüne geçilmelidir.
İlimizin en önemli gelir ve tanıtım kaynağı süt üretimidir. Süt ürünlerine olan talebin önümüzdeki yıllarda da büyük oranda artacağı görülmektedir. Bunun için üretimi artırmaya yönelik tedbirler bugünden alınmalıdır.
Süt üretiminde mevsimsel dalgalanmanın önüne geçilmeli, kış aylarında da üreticinin gelir elde etmesini, işletmelerin yüksek kapasite ile çalışmasını sağlayacak önlemler geliştirilmeli. Üretici teşvikleri buna göre düzenlenmelidir.
Ulusal Süt Konseyinin belirlediği süt fiyatı ile piyasada oluşan fiyat arasındaki denge her iki tarafında mağdur olmaması üzerine kurulmalıdır.
Devlet teşvikleri artırılmalı, bürokratik işlemler azaltılmalı, faiz oranları düşürülmeli, yem fiyatları ucuzlatılmalı, mera alan ve kalitesi geliştirilmelidir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.