1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İzmir'de büyük kurultay
İzmirde büyük kurultay

İzmir'de büyük kurultay

Azerbaycan Türklerinin İlk Kurultayı İzmir'de Gerçekleşti… Kurultaya Kars’ı Temsilen Eski Bakan İlhan Aküzüm ve Kars Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Temsilcisi Murtaza Karaçanta katıldı.

A+A-

Türkiye'de yaşayan Azerbaycan Türklerinin 1. Kurultayı, Çeşme'de bir otelde gerçekleşti. 23- 24 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen kurultaya katılanlar Azerbaycan Türkleri Federasyonu kurma kararı aldı. Ayrıca, kurultayda Ermeni kimliğinin tartışılmaya açılması gerektiği ifade edildi. Somut birçok sonuca ulaşılan kurultaya, Azerbaycan ve Türkiye'den siyasetçi ve diplomatlar katıldı.

Kurultaya eski Devlet ve Kültür Bakanı Kars Milletvekili İlhan Aküzüm, Azerbaycan Milli Meclis Üyesi Ferec Guliyev, Azerbaycan eski Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr. Feridun Asioğlu, Iğdır eski milletvekili Şamil Ayrım ve Iğdır eski milletvekili Abbas Bozyel katıldı.

İzmir Azerbaycan Kültür Merkezi Derneği'nin düzenlediği ilk kurultayda, ana konu olarak Türkiye ve Azerbaycan devletlerinin ikili ilişkilerde daha güçlü temaslar içinde olması ele alındı. Ayrıca, Güney Azerbaycanlıların sıkıntılarına çözüm aranırken, bölücü terör örgütü, sözde ermeni soykırımı, Kıbrıs sorunu ve Karabağ sorunlarında iki devletin ortak hareket etmesi görüşüne yer verildi.

Avrupa'da birçok ülkenin Türkiye'ye vizesiz geçiş yaptığını belirten İzmir Azerbaycan Kültür Merkezi Derneği Başkanı Cemal Mehmet Hanoğlu; "Kurultay'ımız dünyadaki tüm Azerbaycanlı kardeşlerimize iletilmiştir. Türkiye'de yaşayan 3 milyon Azeri devi vardır. Bu kurultay o devi uyandıracaktır. Tabi bu yaşayan vatandaşlarımızın da problemlerine çözüm bulmamız gerekmektedir. Bunlardan birincisi, Azerbaycan'dan Türkiye'ye 1 aylık vize alındığında vize dolar dolmaz hemen ülkeden dışarı çıkmak zorunda kalınıyor.

Ancak, Avrupa'dan ülkemize gelenler hemen çıkış yapmıyorlar hatta çok rahat oturma hakkına da sahip oluyorlar. Bunun dışında bizlere mülk alma hakkı da verilmiyor. Ancak, başka ülkelerden gelen insanlar Türkiye'de oturma hakkı aldıktan sonra çok rahat mülk sahibi de oluyorlar. Bu problemi Azerbaycan ve Türkiye diplomasisi arasında çözmesi gerekmektedir" dedi.

Gerçekleşen kurultayda alınan sonuçların herkese gerekli cevabı verdiğini ifade eden İzmir Azerbaycan Kültür Merkezi Derneği Başkan Yardımcısı İsa Ambarcı da, şöyle konuştu: "Azerbaycan Kültür Merkezi olarak bu kurultayın gereksinimini hissettik. Bu kurultayı düzenleyen gizli kahramanlar ve destekleyen dernekler var. Biz bu kişilere ve derneklere de sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Biz dernek olarak doğru bildiğimiz yoldan şaşmadık. Önümüzü de kesmek istediler. Birkaç derneğin birleşiminden oluşan bir

federasyon oluşmuş insanları kandırmaktadır. Sırf federasyon yapısını Azerbaycan hükümetine anlatmak için birçok insanı dolandıran kişiler var. Biz bu kurultayı düzenlemek için çok kapı çaldık. Bazıları bize güvenmedi ama gördüğünüz gibi kurultayımızdan birçok sonuç alarak herkese gereken cevabı vermiş bulunuyoruz. Ayrıca, kurultaya bir teklif sunuyorum. Revan Hanlığı Derneği kuralım ve bunu federasyona alalım."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.