1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kadın işletmecilerin sayısı artıyor
Kadın işletmecilerin sayısı artıyor

Kadın işletmecilerin sayısı artıyor

Doğu’nun Uygar ve Marka kenti Kars’ta, kadın işletmecilerinin de sayısı gün geçtikçe artıyor.

A+A-

Genellikle de bal ve kaşar sektörüne giren kadınların en büyük isteği ise küçük işletmelerin uygun kredi imkanlarıyla desteklenmesi ve köylünün kalkındırılması.

Kazı, balı, kaşarıyla adını ülke geneline duyuran Kars’ta bu alandaki işletmelerin sayısı da oldukça fazla. Her cadde ve sokakta bir çok dükkan bal, kaşar ve kaz üzerine çalıştırılıyor. Özellikle de kaz, bölge ekonomisi için son derece önemli bir yer tutuyor. Kazları yaz mevsiminde tarlalarda otlatan ve onlara gözü gibi bakanlar ise kız çocukları ve kadınlar oluyor. Kazların dilinden iyi anlayan, kaşar üretiminde de önemli katkısı bulunan kadınlar artık emek verdikleri bu sektörde işletmeci olarak da öne çıkmaya başladılar. Çoğu kadın eşlerine yardım etmek için giriştikleri işlemecilikte önemli bir adım attı. Bir yandan eşlerine yardım eden kadınlar, diğer yandan da çocuklarının eğitimlerine katsı sunuyorlar. Aynı zamanda da ev işlerini de omuzlayan kadınlar bu fedakarlıklarını işletmecilikle adeta taçlandırdılar.

Bunlardan biri de 3 çocuk annesi, 49 yaşındaki Sevim Polatel. Küçükkazımbey Caddesi ve Kazımpaşa Caddesi kavşağındaki eşine ait bal, kaşar ve kaz satılan işyerinde çalışan Polatel, ilk zamanlarda eşine yardım için koyulduğu işletmeciliği artık tamamen benimsedi. Polatel artık gün boyu işyerinde peynir, bal ve kaşar alım-satımı yapıyor, akşamları da erken saatte işyerini kapatarak evine gidip ev işlerini yürütüyor.

Halinden son derece memnun olan Polatel, işlerinin iyi olduğunu, tek sıkıntılarının ise işlerini büyütememek olduğunu söyledi. Küçük işletmelerin uygun kredi imkanlarıyla desteklenmesi gerektiğini belirten Polatel, daha büyük işletmeler halinde bu sektörde ilerlemek istediklerini ifade etti.

Polatel şunları söyledi:

“Ben 49 yaşında üç çocuklu bir esnafım. Eşime yardım ederek ailemi geçindiriyorum. Eşim olmadığı zamanlarda buraya ben bakıyorum. Kaşar fiyatları değişiyor; taze kaşar 10 TL, eski kaşar 12 TL,  bal ise 15-30 TL arasında değişiyor. Kağızman balı var, süzme bal var, petek bal var, gravyer peyniri, karakovan balı var, kazımız var. Kars’ın kazı meşhur. Bununla ilgili heykel bile dikilmişti. Dışarıya servislerimiz var. İl dışına da mal vermekteyiz. İstanbul, Ankara olsun her yerde ürünlerimiz alıcı buluyor. Bir bayan olarak bu işi yapmaktan mutluluk duyuyorum. Aileme bir nebze olsun katkı sağlıyorum. Buradan bütün bayanlara şunu söylemek istiyorum; eğer omlar isterlerse çalışabilirler. Evde el iş yapıp satabilirler. Aynı zaman da çocuk bakabilirler. Yeter ki istekli olsunlar ve bir yerden başlasınlar. Kars’ın meşhur ürünleri olan kazı ve kaşarı yeterince tanıtılmıyor. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum; üreticilere kredi imkanı verilsin. Üretimde onlarda destek olsun ki kalkınma sağlansın. Doğu, soğuk bir bölge ve yaşam koşulları çok. Bu yüzden kiralar olsun, yakıt olsun oldukça pahalı. Bizde azda olsa işimizi ilerletmek ve geçimimizi sağlamak için yetkililerden yardım bekliyoruz. Üreticiye, yani bize destek sağlandığında bundan köylü de yaralanır. Onun da ürünü satılıyor elinde kalmamış olur. Böylelikle rahat bir yaşam koşulu sağlanmış olur.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.