
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü
Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, müdürlüğün konuyla ilgili hizmetlerini aktardı.
Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı Şubat 2010 yılında hizmet girmiş 1 kadın konukevi bulunmakta. Açıldığı tarihte kapasitesi 12 olan kadın konukevinin kapasitesi bu ay içinde 20 ye çıkartıldı ve yeni hizmet binasıyla modern şartlar altında hizmet veriyor. Kadın konukevi bugüne kadar 200 kadına hizmet verdi. Başvuru yapan kadınların bir kısmına aileleriyle birlikte psikolojik danışmanlık ve destek hizmetleri verilerek ailelerine dönüşü sağlandı, bir kısmı farklı illerdeki kadın konukevlerine gönderildi, bir kısmı da Bakanlık ve Çalışma ve İşkurumuyla imzalanan protokol kapsamında işe yerleştirildiler.
Müdürlükten yapılan açıklamada, “İl Müdürlüğümüz olarak geldiğimiz noktada hukuki temelleri, uygulamada kapasiteleri güçlendirmiş ve toplumsal bir seferberliğe dönüştürmüş durumdayız. Kadınıyla, erkeğiyle herkesin, toplumun tüm kesiminin bu seferberliğin içinde olduğu zaman bunu başaracağımıza inanıyoruz. İnsani değerleri güçlendirdiğimiz zaman, merhameti, şefkati, dayanışmayı, kardeşliği, insan olmanın asgari şartı olan değerlerimizi güçlendirdiğimiz zaman şiddetle mücadelede de önemli bir adım atacağımıza inanıyoruz. Kadına karşı ayrımcılık ırkçılıktan daha beterdir anlayışıyla yola çıkarak, kadına yönelik şiddeti insan hakları ihlali, halk sağlığı sorunu, kalkınmanın, ilerlemenin ve demokrasinin önündeki en büyük engeldir. Bu bağlamda bütün kadınlarımızın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele gününü kutlarım.” denildi.
Açıklamada ayrıca, bu önemli günle ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Dominik Cumhuriyeti’nde, Salcedo’da Ojo’de ‘Agua’ adlı köyde doğmuş Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Hareketi’nin öncülerinden olan Patria, Minerva ve Maria Mirabel kardeşlerin sistem tarafından katledildiği tarihtir. Mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildikleri, utanç gününün ve insanlık ayıbının yıl dönümüdür. 1960 yılının 25 Kasım’ında, Dominik Cumhuriyeti’nin kuzey bölgesinde, bir uçurumun dibinde üç kadının cesedi bulunur. Bunlar Mirabel kardeşlerdir. Ertesi sabah gazetelerde bu ölümlerin bir kaza sonucu meydana geldiğini anlatan bir haber çıkar. Ama gerçek göründüğü gibi değildir...
Mirabel kardeşler, ülkelerinde siyasal özgürlük için kararlılıkla mücadele ederek Latin Amerika’daki diktatör Rafael Leonidas Trujillo’ya meydan okur .Bu yüzden diktatörlük tarafından zulme uğrayarak pek çok kez hapsedilir ve en son olarak da 25 Kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkenceyle katledilirler... Sonrasında, bu katliam kayıtlara “araba kazası” olarak geçecektir.
Mirabel kız kardeşlerden birinin kod adının Kelebek olmasından da esinlenerek; o günden sonra bu üç kız kardeş, gerek Dominik’te gerek dünya da “Kelebekler” adıyla efsaneleştirilerek anılmaya başlarlar.
Önce 1981’de Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında; 25 Kasım , “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edilir. Daha sonra 1985 yılında, BM tarafından “25 Kasım, kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele” günü ilan edilir.1981 den bu yana dünyanın dört bir köşesinden kadınlar, efsaneleşen bu üç kelebeği anıyorlar.
Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel her türlü tutum ve davranış ŞİDDETTİR. Baskı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren ŞİDDET, toplumsal, kamusal veya özel alanda karşımıza çıkabilmektedir. Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile şiddet içeren her türlü tutum ve davranış, kadına yönelik şiddettir.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.