1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ANLAMLI BİR ETKİNLİK DÜZENLENİYOR!
KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ANLAMLI BİR ETKİNLİK DÜZENLENİYOR!

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ANLAMLI BİR ETKİNLİK DÜZENLENİYOR!

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ ANLAMLI BİR ETKİNLİK DÜZENLENİYOR : GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN KARS’I ZİYARETİNİN 100. YILI ANISINA

A+A-

Kurtuluş Mücadelesini zaferle taçlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yıllardır savaşan bir milletin durumunu yerinde görmek amacıyla Yurt Gezilerine çıkmış ve 6 Ekim 1924’te Kars’a gelmiştir.

Düşman denize dökülmüş, tüm yurdun dağlarında çiçekler yeniden açmaya başlamış, Cumhuriyet henüz yeni ilan edilmiş ve ilan edilen Cumhuriyet’in imar edilmesine, medeni milletler seviyesine çıkarılmasına yönelik çalışmalara hız verilmiştir.

Gazi Paşa’nın Yurt Gezileri kapsamında Erzurum’a geldiği bilgisini alan 1919’da Cenub-i Garbi Kafkas Hükûmeti Başkanlığı görevini yürüten, 1924’te ise Kars’ın ilk Belediye Başkanı olan Cihangirzadeİbrahim (Aydın) Bey, Gazi Paşa’ya bir telgraf çekerek Gazi Paşa’yı Kars’a davet eder. Bu davete icabet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, dönemin sınırlı ulaşım koşulları içinde altı saatlik bir yolculuktan sonra 5 Ekim 1924’te önce Sarıkamış’a, ertesi gün 6 Ekim 1924’te ise Kars’a gelmiştir.

Gazi Paşa’ya bu ziyaretinde eşi Latife Hanım da eşlik etmiştir.

Kars Garı’nda “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” şarkısı eşliğinde coşkuyla karşılanan Gazi Paşa, valilik ve belediye ziyaretlerinin ardından Türk Ocakları Kars Şubesini ziyaret etmiş, gün boyu süren çeşitli etkinlikler katılmıştır.

5 Ekim 1924’te Sarıkamış’ta sahneye konan tiyatro gösterilerinin bir benzeri de Kars’ta sahneye konulmuştur. Anadolu Zaferi Yahut Panik adını taşıyan bu tiyatro eseri Kars’ta görev yapan İzmirli Mustafa adlı bir subay tarafından kaleme alınmıştır. Kendisi gibi İzmirli olan Latife Hanım’a yazarı tarafından 5 Ekim 1924’te Sarıkamış’ta armağan edilen bu eser, 100 yıldır kayıp bir eser olarak gazete kupürlerinde adı anılmış ve her hangi bir yerde de kaydına rastlanmamıştır.  Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Mitat Durmuş ve Doç. Dr. Dinçer Atay tarafından Kasım 2023’te bulunan bu eser, Atatürk’ün Kars ziyaretinin 100. yılına armağan olarak yayına hazırlanmıştır. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Erdoğan Erbayhocanın da ekibe dâhil olmasıyla çalışma tamamlanmış ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın katkıları ile yayınlanmıştır. 

22 Ekim 2024’te Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın katkıları ve Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü’nün ev sahipliğinde Ahmet Aslan Kongre ve Kültür Merkezi’nde saat 10.00’da düzenlenecek sempozyumla bilim ve sanat dünyasına tanıtılacak olan tiyatro eseri,günün akşamında saat 19.00’da Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü öğretim üye ve öğrencilerince sahneye konulacaktır.Gün içinde ise farklı üniversitelerden gelen akademisyenler sempozyumda tarih, kültür, ve sanat alanlarında bildiriler sunacaktır.

Gün boyu süren bu anlamlı etkinliklere Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim üye ve öğrencileri tarafından hazırlanan halk oyunları ve müzik dinletisi ile devam edilecek olup, gün sonunda ise tiyatro eseri 100 yıl sonra yeniden izleyicilerle buluşturulacaktır.

Tiyatro gösterisi ücretsiz olup, tüm Kars halkı programa davetlidir. 

Bu anlamlı etkinlik dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’na, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Kars Belediye Başkanlığına ve Kars Ticaret Odası Başkanlığına teşekkür ediyoruz.

img-1304.jpeg
img-1306.jpeg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.