1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kafkas Üniversitesi'nden bölge arkeolojisine ışık tutan Webinarı : "Orta Aras Havzası Son Araştırmalar; Yeni Keşifler"
Kafkas Üniversitesi'nden bölge arkeolojisine ışık tutan Webinarı : "Orta Aras Havzası Son Araştırmalar; Yeni Keşifler"

Kafkas Üniversitesi'nden bölge arkeolojisine ışık tutan Webinarı : "Orta Aras Havzası Son Araştırmalar; Yeni Keşifler"

Kafkas Üniversitesi, Ağrı-Iğdır İlleri Arkeolojik Yüzey Araştırması ve Arkeolojihaber işbirliği ile hazırlanan "Orta Aras Havzası Son Araştırmalar; Yeni Keşifler" isimli Webinarı gerçekleştirildi.

A+A-

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluş günü olan 30 Ekim 2021 saat 15.00’da başlayan Webinar saat 22.00 civarında sona erdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Çoşkun ile Webinar Düzenleme Komitesi Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Yardimciel’in açılış konuşmaları sonrasında başlayan Webinar üç oturumda 12 bilim insanının sunumuna sahne oldu.

Genel olarak Orta Aras Havzası’nın Iğdır ve Doğubayazıt bölümleriyle ilgili bilimsel toplantıda, günümüzden 3200 yıl önce Erken Demir Çağı’na ait önemli keşiflerin tanıtımı yapıldı.

Webinar Bilimsel Toplantısına Kafkas Üniversitesi başta olmak üzere, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Gaziantep Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi’den bilim insanları katıldı.

Webinar Bilimsel Etkinliğinde Düzenleme Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Ağrı-Iğdır İlleri Arkeolojik Yüzey Araştırması Başkanı Ayhan Yardimciel, tarafından bir Erken Demir Çağı Krallığı olan Erikua’nın sınırları ile başkenti Luhiuni ve diğer krali kenti İrui(a)ni’nin lokasyonları için yeni önermeler yapıldı. Oldukça hareketli geçen çalışmaya yüzlerce kişinin dinleyici olarak katılması dikkat çekti.

Erken Demir Çağı’nda ilk kez sivil mimariye ilişkin merkezlerin tanıtımı ilgi çekerken, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Karataş’ın Erken Demir Çağı’nda kültürün su ile olan ilişkisi baraj ve gölet kullanımı ile ilgili bilgileri dinleyiciler tarafından da beğenildi.

Oldukça verimli geçen Webinar bilimsel etkinliği sonrasında yapılan değerlendirmede bölgedeki arkeolojik çalışmaların artması ve bunların turizme kazandırılması noktasında görüş birliği ortaya çıktı.

Webinarın en can alıcı sonuçlarından birisi Erken Demir Çağı Kültürü’nün Ağrı Dağı Bölgesi’nden Van Gölü Havzası’na geçtiği ile ilgili tespitler oldu.

Kafkas Üniversitesi bünyesinde düzenlenen etkinliğin oturumlarını Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Selçuk Ural ile Prof. Dr. Mustafa Özdemir yönettiler.

01-023.jpgaaaa-004.jpgbbbb.jpgccccccccccccc.jpg

ooo.jpgpppp.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.